ÅRET DER GIK - 2017
Skole og Forældres almindelige drift omfatter blandt andet rådgivning, nyhedsbreve, interessevaretagelse, magasinudsendelse og kursusafholdelse. Forældrerådgivningen rådgiver forældre, der oplever problemer med deres barns skolegang. I 2017 har Forældrerådgivningens 20 frivillige rådgivere besvaret over 1500 henvendelser fra forældre og andre. Skole og Forældres rådgivning til skolebestyrelsesmedlemmer har i 2017 besvaret ca. 300 henvendelser. Skole og Forældre har afgivet seks høringssvar om skolerelevante lovemner. Kursusafdelingen har afholdt ca. 200 kurser over hele landet. Skole og Forældres formandskab har mødtes regelmæssigt med Undervisningsministeriet og ministeren, KL, Skolelederforeningen, Danmarks Lærerforening, Danske Skoleelever, BUPL og mange andre organisationer og varetaget forældreperspektivet på en lang række emner så som specialundervisning, mobning, digitalisering, skolernes økonomi, osv. Primært medlemmer af Skole og Forældres hovedbestyrelse har varetaget forældres interesser i over 50 råd og udvalg, hvoraf flere er nedsat af Undervisningsministeriet.
Projekter i Skole og Forældre
Foruden den almindelige drift, som primært er drevet af medlemsmidler, udvikler og driver Skole og Forældre en række projekter. Skole og Forældre har i 2017 opprioriteret indsatsen for at udvikle nye projekter, ofte til målgrupper vi ikke når tilstrækkeligt i vores daglige drift.
I 2017 har vi afsluttet et godt samarbejde med Red Barnet om en indsats for at få skolerne til at udarbejde brugbare og opdaterede antimobbestrategier, også kaldet DropMob. 2017 har også været sidste år for Skole og Forældres store fireårige signaturprojekt Kompetenceløft til Skolebestyrelser, som også har omfattet konkurrencen DM i skoleudvikling. To nye projekter der startede i 2017 er dels et toårigt projekt om forældreinddragelse, Lær med Familien, dels Skolebestyrelsesvalg 2018 der har til mål at få flere forældre til at blive kandidater til skolebestyrelsen.
2017 sluttede af med, at Skole og Forældre af Undervisningsministeriet fik finansieret to yderligere år til kompetenceløft af skolebestyrelser, ikke mindst på baggrund af, at der kommer 50% nye skolebestyrelsesmedlemmer efter valget i foråret 2018. Endelig imødekom samme ministerium Skole og Forældres anmodning om en forlængelse af DM i skoleudvikling, så denne succesfulde konkurrence om udvikling af folkeskolen nu også løber i 2018 og 2019.
?
Vi har lige fået et nyt skoleudvalg i kommunen efter kommunalvalget. Hvordan får vi indflydelse på kommunalbestyrelsens og skoleudvalgets beslutninger om folkeskolen?
Svar
Helt overordnet gælder det om at lære politikerne i det nye skoleudvalg at kende og at fortælle de nye skoleudvalgspolitikere, hvad der er vigtigt for jeres folkeskole.
Det er vigtigt at få politikerne i det nye skoleudvalg til at komme til de to årlige - og lovpligtige - dialogmøder mellem skolebestyrelsesmedlemmer og kommunalpolitikere. Det er også vigtigt, at skolebestyrelserne i fællesskab søger indflydelse på dagsordenen til dialogmøderne.
En metode til at knytte skoleudvalgspolitikerne tæt til folkeskolen på, er at skolebestyrelsen opfordrer kommunalbestyrelsen til at beslutte, at der skal sidde en politiker, uden stemmeret, i hver skolebestyrelse (Folkeskolelovens §42, stk. 4) På den måde vil skoleudvalgspolitikerne samlet set få en betydelig bedre viden om folkeskolen og dermed eksempelvis få sværere ved at føre en skolepolitik, der ikke er rodfæstet i skolernes konkrete virkelighed.
For skolebestyrelserne har det stor betydning at få indflydelse på kommunalbestyrelsens budgetforlig og den budgettildelingsmodel, som kommunen anvender. Det næste budgetforlig for 2019 bliver vedtaget i slutningen af 2018, men det er allerede her i foråret 2018, at skolebestyrelserne skal øve indflydelse på både forvaltning og politikere.
Det mest effektive er som regel, hvis kommunens skolebestyrelser kan blive enige om nogle få vigtige prioriteringer, som er lette at kommunikere til kommunalbestyrelsen. Det kræver, at i det mindste formændene for kommunens skolebestyrelser holder fælles møder eller har en fælles mailgruppe/Facebookgruppe o.l., hvor man kan koordinere indsatser, henvendelser, dagsordener, debatindlæg m.v.
Hvis der er tilstrækkeligt mange forældrevalgte skolebestyrelsesmedlemmer, der har overskud til det, kan I lave en lokalafdeling af Skole og Forældre, så de forældrevalgte medlemmer af skolebestyrelserne får en formaliseret fælles stemme i kommunen, gennem en lokal bestyrelse og formand. Skole og Forældre hjælper jer gerne med at lave en lokalforening.
Skolebestyrelser, der er medlemmer af Skole og Forældre, kan få gratis rådgivning om arbejdet i en skolebestyrelse ved at ringe på 33 26 17 21 eller skrive til post@skole-foraeldre.dk
HOVEDBESTYRELSEN
• Landsformand
Mette With Hagensen
Hyldehaven 45, 6800 Varde
mobil 3171 6378
Rasmus K. Edelberg
Rahbeks Alle 32, 3. tv.
1801 Frederiksberg C
mobil 23270538
Region Nord- og Midtjylland
• Birgit Bach-Valeur
Favrskov Kommune
birgit@bach-valaur.com
Janus Boye
Aarhus Kommune
jb@jboye.dk
Grethe Bremer
Skanderborg Kommune
grethe.bremer@gefiber.dk
• Susanne Gade Clausen
Silkeborg Kommune
sgc@skole-foraeldre.dk
Cecilie Harrits
Aarhus Kommune
cecilie@harrits.dk
Rikke Olssen Jensen
Jammerbugt Kommune
rol@jammerbugt.dk
• Juliane Overgaard
Herning Kommune
juliane@email.dk
Region Syddanmark
Toke Arndal
Assens Kommune
tarndal@gmail.com
• Bente Brandstrup
Nyborg Kommune
bente@bentebrandstrup.dk
Bo Grønvall Christensen
Sønderborg Kommune
bo.christensen.nfs@gmail.com
• Christina Bruun Levinsen
Odense Kommune
cbl@sdu.dk
Vagn Lynge Stiegen
Tønder Kommune
Region Hovedstaden
René Bomholt
Dragør Kommune
rene@bomholt.com
Anna Frejlev
Gentofte Kommune
annafrejlev@hotmail.com
Sheku Amadu Jalloh
Københavns Kommune
sj@kb.dk
Anders Høgsbro Madsen
Københavns Kommune
ahm@novolog.dk
Dorthe Pelle Nielsen
Københavns Kommune
dopeni@gmail.com
Region Sjælland
Christian Junget Madsen
Guldborgsund Kommune
christianmadsen@email.dk
Trine Nobelius
Køge Kommune
trine@nobelius.dk
Charlotte Pedersen
Slagelse Kommune
zilotte@gmail.com
Kristina Themsen
Vordingborg Kommune
kristina@themsen.net
• Medlem af forretningsudvalget
SCROLL NED
Har de andre forældre på skolen også læst Skolebørn?
Hjælp os med at gøre flere forældre opmærksomme på Magasinet Skolebørn, så de også kan få den nyeste viden og inspiration til livet som skoleforælder.
Download printvenlig plakat her og hæng den op på din skole.
Skolebørn nr. 1 – Februar 2018. Magasinet Skolebørn udgives af landsorganisationen Skole og Forældre og udkommer fire gange årligt. Det nyeste magasin er forbeholdt forældre på Skole og Forældres medlemsskoler og kan findes på deres Forældreintra. Du er velkommen til at citere og bringe uddrag fra artikler, så længe Skole og Forældres magasin, Skolebørn, tydeligt angives som kilde. Artiklerne er ikke nødvendigvis udtryk for Skole og Forældres holdning.
Redaktion: Redaktør: Maj Carboni: mc@skole-foraeldre.dk · Ansvarshavende redaktør: Mette With Hagensen · Redaktionssekretær og annoncer: Lizzi Ege Johansen: lej@skole-foraeldre.dk
Layout: Gregorius Designthinking
Vil du annoncere i Skolebørn? Se priser her.
Vil du også have det nyeste nummer af Skolebørn? Din skole kan blive medlem her.
Du kan købe det trykte magasin eller magasinet til download her.
Du kan også blive personligt medlem af Skole og Forældre og få det trykte magasin leveret til døren, her.
Skole og Forældre er landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Medlemmerne er forældrerepræsentanterne i 80 % af folkeskolens skolebestyrelser. Organisationens aktive er selv forældre fra skolebestyrelser. Se mere på: www.skole-foraeldre.dk
Bemærk: Skoleborn.dk anvender cookies til statistik med det formål at forbedre indholdet.