”Reformen er en gylden mulighed for indflydelse”
Folkeskolen står foran den største reform i rigtig mange år. Det er en unik mulighed for at være med til at præge sine børns skole, mener Skole og Forældres formand, der derfor håber, at ekstra mange forældre vil stille op til skolebestyrelsen for at få indflydelse.
AF MAJ CARBONI FOTO LARS BERTELSEN
Hvordan skal forældrene inddrages? Hvordan skal skolen arbejde med daglig bevægelse og understøttende undervisning? Hvordan skal skolen åbne sig for lokalområdet?
Samtidig med, at de nye skolebestyrelser samles efter sommerferien træder folkeskolereformen i kraft. Derfor er det netop nu, man skal slå til og stille op til skolebestyrelsen, hvis man vil have maksimal indflydelse på skolens udvikling.
”Hele skolen skal kigges efter i sømmene, så der venter vigtige diskussioner og beslutninger om, hvad vi gør på skolen. Vi skal se på, hvad der virker og hvad skal ændres, så børnene lærer mest muligt, trives og motiveres hver dag,” siger formand for Skole og Forældre, Mette With Hagensen.
Flere arbejdsområder til skolebestyrelsen
Skolebestyrelsen er en del af skolens samlede ledelse. Og når mere ledelse bliver lagt ud til kommunerne og til skolerne, så er der også flere områder, som skolebestyrelsen skal tage sig af, forklarer Mette With Hagensen. Helt konkret er det de nye principper om forældreansvar, understøttende undervisning, samarbejde med fritids- og kulturliv og med lokalområdets virksomheder. De eksisterende principper får også nyt indhold, fordi der nu er videre rammer for, hvordan princippet om arbejdets fordeling mellem lærerne kan udfyldes.
”Ændringerne kan lyde voldsomme, men det udvidede ledelsesrum betyder jo ikke, at skolebestyrelsen marcherer ind på skolen og dikterer, hvad der skal ske på skolen. Skolebestyrelsen er et samarbejdsforum, og det skal vi holde fast i, så den store ændring ligger i arbejdsområderne og ikke i øget magt,” siger formanden.
Mere samarbejde med forældrene
Et af de områder, som Mette With Hagensen selv er meget optaget af i forbindelse med folkeskolereformen er forældreansvaret - eller forældresamarbejdet, som hun hellere vil kalde det.
”Vi ved fra udlandet, at det rykker helt vildt på børnenes udbytte af undervisningen og deres motivation, hvis skolen og forældrene samarbejder. Det kan være om så små ting, at lektierne er at forklare far og mor, hvilke måder man kan dividere på, eller ved at forældrene er med klassen på tur, så man kan tale med sit barn om turen bagefter. Så jeg ser frem til, at vi skal i gang med at lave princip om inddragelse af forældre, så vi får snakken om, hvad vi kan bidrage med for vores børns, og for skolens, skyld,” siger hun.
Samarbejdet med lokalområdet bliver en anden spændende opgave.
”Vi har i min skolebestyrelse talt meget om, at det vil vi gerne, og der sker meget på skolen, men at få arbejdet sat i system, så flere elever og lærere kan få gavn af de gode kontakter, bliver en vigtig opgave.”
Stil op for en bedre skole!
Vi får en bedre skole, hvis forældrene deltager aktivt og der er et godt samarbejde mellem forældrene og skolen, mener Mette With Hagensen.
”Samarbejde giver forskellige vinkler på opgaven, og jeg er sikker på, at der kommer bedre løsninger, når vi bidrager med hver vores styrker. Som forældre er vi børneeksperter, og det er den ekspertise vi kan bidrage med overfor personale og elever, som er elev- og skoleeksperter. Derudover kan vi forældre bidrage med viden fra vores arbejdsliv,” siger hun.
Derfor håber Skole og Forældres formand, at der er rigtig mange forældre, der har lyst til at stille op til skolebestyrelsesvalget og engagere sig i det hele taget.
”Det er trist, hvis der ikke er kandidater nok til at fylde en skolebestyrelse, så derfor er det vigtigt at flere stiller op. Det giver også et godt mandat, at være valgt frem for blot at være den, der kom til opstillingsmødet og lige kom til at række hånden op. Kampvalg er dog ikke et mål i sig selv for mig. Det vigtigste er, at forældrene er interesserede i at deltage aktivt på skolen. Nogle gør det som kontaktforældre, nogle har mulighed for at være ekstra hænder på en tur, andre igen gør deres indsats i skolebestyrelsen,” siger hun.
Skolebørn nr. 1 – feb 2014. Magasinet Skolebørn udgives af Landsorganisationen Skole og Forældre og udkommer fire gange årligt. Det nyeste magasin er forbeholdt forældre på Skole og Forældres medlemsskoler og kan findes på deres Forældreintra.
Redaktion: Redaktør: Maj Carboni (DJ): mc@skole-foraeldre.dk · Ansvarsh. red. Mette With Hagensen · Redaktionssekretær og annoncer: Lizzi Ege Johansen: lej@skole-foraeldre.dk Layout: Gregorius
Vil du annoncere i Skolebørn? Se priser her.
Vil du også have det nyeste nummer af Skolebørn? Din skole kan blive medlem her.
Du kan købe magasinet til download her.
Du kan også blive personligt medlem af Skole og Forældre og få det trykte magasin leveret til døren, her.
Skole og Forældre er landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Medlemmerne er forældrerepræsentanterne i 80 % af folkeskolens skolebestyrelser. Organisationens aktive er selv forældre fra skolebestyrelser. Se mere på: www.skole-foraeldre.dk
Skolebørn bruger cookies med det formål at forbedre indholdet og brugeroplevelsen for vores læsere.