DDet er blevet sværere at få en snak med sit barns lærer og deltage i møder på skolen. Hver anden folkeskoleforælder oplever, at der er blevet mindre tid til skole-hjem-samarbejdet efter, at folkeskolereformen er blevet indført, viser Magasinet Skolebørns undersøgelse. Det er sket på trods af, at en af intensionerne med folkeskolereformen var at styrke samarbejdet med forældrene.
”Forældrene er afgørende for, om eleverne udvikler sig og lærer mest muligt. Derfor skal de være med til at udvikle den nye folkeskole og styrke samarbejdet mellem skole og hjem,” skriver Undervisningsministeriet blandt andet.
”Politikerne har haft stort fokus på at ansvarliggøre forældre på godt og ondt. Forældrene vil gerne samarbejde med skolen, for vi kan se, at det er dét, der virker, når vores børn er udfordrede fagligt eller socialt. Derfor er det et alvorligt tilbageslag, at der ikke er tid og mulighed for et tæt skole-hjem-samarbejde,” siger Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.
Forældre vil inddrages mere
Hvis det stod til 62 procent af forældrene, ville de gerne inddrages mere i deres barns læring end, de gør nu. Kun 20 procent er tilfredse med, hvor meget og hvordan de bliver inddraget.
”Der mangler informationer om, hvordan jeg som forælder bedst støtter mit barns udvikling i skolen. Kan jeg gøre mere for at styrke faglige og sociale færdigheder? Jeg synes ikke, at forældrene bruges som de ressourcepersoner, de er. Der kan sagtens stilles flere krav til forældrene i forhold til at være en del af barnets læring,” skriver en af forældrene i sin besvarelse af Skolebørns undersøgelse. Mange af forældrene vil gerne inddrages i skolen på nye måder – eksempelvis ved at hjælpe sit barn med individuelle projekter, praktiske opgaver eller finde viden på internettet. Specielt efter, at en hel del elever ikke længere har lektier for derhjemme som følge af indfør-
slen af lektiecaféer på skolerne, mener mange forældre, at de mister følingen med deres barns faglig udvikling og går glip af muligheden for at hjælpe dem, hvis de har udfordringer. Kun 9 procent af forældrene har oplevet at blive inddraget på nye måder efter folkeskolereformen startede op sidste år.
”Forældre er en kæmpe ressource, ikke blot for vores egne børn, men for hele skole- og klassefællesskabet. Vi har i Danmark meget få erfaringer med at inddrage forældre i skolens hverdag, så sammen skal vi finde veje til at involvere forældrene til glæde og gavn for alle børn,” siger Mette With Hagensen.
LÆS OGSÅ Formand: Folkeskolen har brug for forandring
55% af forældrene er tilfredse med skolens orientering til dem om deres barns faglige status og fremskridt.
73% af forældrene er tilfredse med de individuelle skole-hjem-samtaler.
Har de andre forældre på skolen også læst Skolebørn?
Hjælp os med at gøre flere forældre opmærksomme på Magasinet Skolebørn, så de også kan få den nyeste viden og inspiration til livet som skoleforælder.
Download printvenlig plakat her og hæng den op på din skole.
Skolebørn nr. 3 – August 2015. Magasinet Skolebørn udgives af Landsorganisationen Skole og Forældre og udkommer fire gange årligt. Det nyeste magasin er forbeholdt forældre på Skole og Forældres medlemsskoler og kan findes på deres Forældreintra. Du er velkommen til at citere og bringe uddrag fra artikler, så længe Skole og Forældres magasin, Skolebørn, tydeligt angives som kilde. Artiklerne er ikke nødvendigvis udtryk for Skole og Forældres holdning.
Redaktion: Redaktør: Maj Carboni (DJ): mc@skole-foraeldre.dk · Ansvarshavende redaktør: Mette With Hagensen · Redaktionssekretær og annoncer: Lizzi Ege Johansen: lej@skole-foraeldre.dk
Layout: Gregorius Designthinking
Vil du annoncere i Skolebørn? Se priser her.
Vil du også have det nyeste nummer af Skolebørn? Din skole kan blive medlem her.
Du kan købe magasinet til download her.
Du kan også blive personligt medlem af Skole og Forældre og få det trykte magasin leveret til døren, her.
Skole og Forældre er landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Medlemmerne er forældrerepræsentanterne i 80 % af folkeskolens skolebestyrelser. Organisationens aktive er selv forældre fra skolebestyrelser. Se mere på: www.skole-foraeldre.dk
Bemærk: Skoleborn.dk anvender cookies til statistik med det formål at forbedre indholdet.