Signe Lindkvist blev mobbet i skolen og fandt drivkraft til resten af livet. I dag er hun selv mor og tror på værdien af naturlige konflikter i trygge rammer. Og forældrefester!
“Jeg tror, min datter bliver et mere harmonisk menneske, der ikke behøver tage så store slåskampe i verden som mig.”
”Konflikter er lidt lige som snavs. Det er sundt at få en lille dosis engang imellem. Hvis man er vant til, at der er lidt snavset, så har man også lettere ved at tage til Indien med rygsæk engang, hvis man vil det.”
”Jeg tror ikke på, at forældrene skal bære deres børn gennem konflikterne, for så bliver livet dæleme hårdt, når man bliver voksen og mor og far ikke er der til at hjælpe mere.”
“Hvis jeg skulle vælge om i dag, ville jeg nok egentlig ikke det, men da jeg stod midt i det, ville jeg selvfølgelig! Og hvis min mor eller mine lærere havde haft mulighed for at forhindre mobningen, ville de da også det.”
”I stedet for at løse konflikterne for børnene, kan man som forældre støtte dem i selv at gøre det. For eksempel ved at spørge til, hvad barnet har tænkt sig at gøre for at løse problemet. Det er både Carlas skole og min mand rigtig gode til...Det kunne jeg også godt selv tænke mig at blive. Det betyder dog ikke, at man som forældre bare vinkende kan efterlade sine unger og råbe ”jamen så pøj, pøj med det”. Forældrene skal være der til at følge op og spørge ind til, om konflikten blev løst på en god måde, og om de er blevet venner igen. Eller har fundet nogle nye venner.”
Signe Lindkvist er en kvinde, der udstråler selvtillid. Med tårnhøje hæle, kridhvidt hår og en nærmest elektrisk energi. Hun har stået i spidsen for tv-kanalen Ramasjang og smash hittet Cirkus Summarum. Set i det lys er det næsten ikke til at fatte, at hun engang stod midt i en rundkreds og blev råbt af og spyttet på af 23 andre børn. Men det gjorde hun. Fra 2. klasse blev hun mobbet, fordi hun ikke passede ind, og det kulminerede i 4. klasse.
”Der var to kliker, og en dag sagde den ene, at jeg kunne være med, hvis jeg var spion. Det sagde den anden også, og idiot, som jeg var, sagde jeg ja. Men jeg kom jo ikke med til møderne, jeg skulle bare lure på de andre. En dag slog de to kliker sig sammen og afslørede mig som kontraspion,” fortæller Signe Lindkvist.
Scenen kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver forælder, men Signes mor styrtede ikke ned på skolen og råbte op.
”Hun trøstede mig, talte med mig om, hvad jeg kunne gøre, og sendte hun mig i skole igen næste dag. Hun var en meget klog mor, fordi hun gav mig frihed til at håndtere problemerne selv. Og fordi hun samtidig gav mig en tyrkertro på, at jeg kunne alt.”
Tæm løvemoren
Signe endte med at flytte til en lilleskole, hvor hun trivedes meget bedre. Men modgangen fra folkeskolen tog hun med sig – som drivkraft til en autodidakt kometkarriere.
”Der er ingen tvivl om, at min hardcore skolegang har været altafgørende for mit voksenliv. Jeg skulle vise de der tosser fra min gamle klasse, at jeg kunne blive til noget.”
Dermed ikke sagt, dog, at mobning er ‘godt’.
”Mobningen gjorde mig stærk, men den kan også knække et barn, så den skal til enhver tid undgås. Men man skal ikke undgå konflikter, for børn skal lære at håndtere dem i trygge rammer. Ellers får de et meget svært voksenliv.”
Som mor til en datter på otte år øver Signe sig nu dagligt på at tæmme sin indre løvemor og ikke overtage sin datters konflikter.
”En dag var der en dreng, der gav mit barn en syngende lussing. Jeg fik lyst til at slaske ham op ad væggen og sige: Hvad fanden bilder du dig ind. Heldigvis var det mit barns far, der hentede den dag, og han fik talt konflikten ned i stedet for op.”
Forældresamarbejdet er afgørende
Omvendt skal forældrene på banen indimellem – og helst inden, konflikterne løber løbsk. Et godt forældresamarbejde er afgørende for trivslen, mener Signe.
”Mit barns skole appellerer til, at vi er sociale, med forældreundervisningsdage og arbejdsweekender, og vi holder selv forældrefester og drikker os fulde sammen. Det er guld værd, at vi har en relation, hvor vi tør spørge hinanden ærligt, hvad der foregår – den får vi brug for i teenageårene, tror jeg!”
“Børn er som hårdt opvredede svampe i en spand varmt vand, og det er vores ansvar som forældre at sørge for, at der ikke kun er sukkervand i spanden, for så lærer de ikke noget.”
Skolebørn nr. 2 – maj 2014. Magasinet Skolebørn udgives af Landsorganisationen Skole og Forældre og udkommer fire gange årligt. Det nyeste magasin er forbeholdt forældre på Skole og Forældres medlemsskoler og kan findes på deres Forældreintra.
Redaktion: Redaktør: Maj Carboni (DJ): mc@skole-foraeldre.dk · Ansvarsh. red. Mette With Hagensen · Redaktionssekretær og annoncer: Lizzi Ege Johansen: lej@skole-foraeldre.dk Layout: Gregorius
Vil du annoncere i Skolebørn? Se priser her.
Vil du også have det nyeste nummer af Skolebørn? Din skole kan blive medlem her.
Du kan købe magasinet til download her.
Du kan også blive personligt medlem af Skole og Forældre og få det trykte magasin leveret til døren, her.
Skole og Forældre er landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Medlemmerne er forældrerepræsentanterne i 80 % af folkeskolens skolebestyrelser. Organisationens aktive er selv forældre fra skolebestyrelser. Se mere på: www.skole-foraeldre.dk
Skolebørn bruger cookies med det formål at forbedre indholdet og brugeroplevelsen for vores læsere.