I en verden, der bliver stadig mere digital, er det nødvendigt, at den nye generation lærer at kode.
Kodning åbner op for et hav af muligheder og giver dit barn en lang række kompetencer, der vil gavne i fremtiden. Og det er slet ikke er så langhåret, som du måske tror. To eksperter på området kommer med gode råd til, hvordan du hjælper dit barn i gang med at kode.
Du støder på kode overalt i din hverdag. Måske tænker du ikke rigtig over det, men når du drejer rattet eller bremser i din bil, så hjælper bilen dig – ved hjælp af kode. Når du ser dit nyhedsfeed på Facebook, er det linjer af kode, der sørger for, at du ser de opslag, der er mest relevante for netop dig, og når du skruer op eller ned for termostaten med din mobiltelefon, er det igen kode, der får det til at ske.
Stadig flere jobs kræver, at man i en eller anden grad forstår, hvordan robotarmen styrer produktionslinjen, eller hvordan helt basale regnskabsopgaver udføres ved hjælp af algoritmer, men at lære at kode handler i lige så høj grad om at blive klædt ordentligt på til at træffe beslutninger i en fremtid, der i højere grad vil være præget af teknologi.
Vi skal forstå teknologien
Martin Dybdal, der er konsulent ved Datalogisk Institut og næstformand i Coding Pirates, mener, at vi bliver nødt til at uddanne folk, der forstår, hvad der gemmer sig bag teknologien. Ellers risikerer vi, at beslutninger omkring indretningen af vores samfund træffes på et uoplyst grundlag, og at IT-virksomheder og algoritmer kommer til at styre vores hverdag.
Han sammenligner det med kemi-undervisningen, hvor man som barn lærer, at kemikalier og medicin ikke er heksekunster.
”Robotter og kunstig intelligens får en stadig større rolle på arbejdsmarkedet, og derfor bliver vi nødt til at uddanne nogle folk, der forstår teknologien bag. Her vil vi selvfølgelig se den største effekt, hvis vi får den nye generation med,” siger han.
”Og så er det heldigt, at de fleste børn, der bliver introduceret til området, synes, at det er rigtig fedt, fordi de ser en mulighed for at lege på en ny måde.”
Christina Exner, der er medstifter af ElevAkademiet, er enig i, at vores børn skal lære at forstå teknologien.
”At lære børn at kode bidrager til deres digitale dannelse. Verden bliver mere og mere digital, og vi skal uddanne vores børn til at kunne skabe teknologien frem for blot at bruge den. Samtidig skal vi afmystificere teknologien og vise, at det er fordi at koden er skrevet sådan, at det fungerer på denne måde,” siger hun.
Start, hvor det giver mening:
Afhængigt af dit barns alder og kompetencer findes der forskellige værktøjer og platforme med forskellige sværhedsgrader. Undersøg de mange forskellige muligheder, og vælg det, der passer bedst til dit barn og dig. Start f.eks. med Scratch og gå videre til noget lidt sværere, når Scratch bliver for let.
Vælg en indgangsvinkel, der interesserer dit barn:
Hvis dit barn godt kan lide monstre, kan I lave et spil eller film med monstre i hovedrollen. Er dit barn mere teknik- og elektronikinteresseret, kan man f.eks. arbejde med Micro:bit eller LEGO WeDo.
Vær nysgerrig sammen med dit barn:
Du må ikke være bange for teknologien. Den er her, og den er kommet for at blive. Vær i stedet nysgerrig på den og åben over for den. Så lærer både du og dit barn mest muligt.
Skab succesoplevelser og vis begejstring:
På et tidspunkt vil det nok komme til at drille lidt. Når koden endelig virker, er det vigtigt at vise begejstring. Det er lidt som at lære et nyt fodboldtrick, som man endelig får brugt i en kamp.
Lær dit barn, at det er OK at fejle:
Det er vigtigt at fejle, for man lærer af at prøve sig frem. I det videre liv er det også en kanon kompetence at tage med sig, at man ikke lader sig slå ud, når der er noget der driller.
Lad barnet sidde ved tastaturet:
Med risiko for at du selv bliver grebet af kodning, er det vigtigt at huske på, at det først og fremmest er dit barn, der skal lære. Sæt noget tid af til selv at lege med kodning, og lad barnet sidde ved tastaturet, når I er sammen om det.
Skift mellem guides og fri leg:
At kode er lidt som at lege med LEGO. Det er en god idé at starte ud med at følge en guide, men når først dit barn har lært, hvordan klodserne fungerer, kan I prøve det af I andre sammenhænge. I kan også prøve at genskabe andres projekter.
Der findes masser af programmer på nettet, som du og dit barn kan give jer i kast med. Kig på de forskellige muligheder, og find det, der passer bedst til dit barns evner og interesser.
Indskoling
ScratchJr, Tynker
Mellemtrin
Scratch, Hour of Code, Stencyl, Python, Processing
Udskoling
Unity, Unreal Engine, Codecademy
Er dit barn mere interesseret i teknik og elektronik, er der også masser af muligheder.
Indskoling
LEGO WeDo
Mellemtrin
mBot, Micro:bit, BitBot
(til Micro:bit)
Udskoling
Arduino
ElevAkademiet tilbyder forskellige programmeringshold for børn og står bag MakerCamp, hvor børn i alderen 10-16 år over en uge arbejder med programmering, spildesign, robotter, 3D-print og nye teknologier. Elevakademiet tilbyder desuden interessebaseret undervisning i form af lektiehjælp, skræddersyet privatundervisning og førskoleforløb.
Coding Pirates er en forening, som vil fremme børn og unges produktive og kreative IT-kompetencer via afholdelse af ugentlige klubaftener, workshops og online kollaboration samt udvikling af dedikeret undervisningsmateriale sammen med andre Coding Pirates-afdelinger.
Har de andre forældre på skolen også læst Skolebørn?
Hjælp os med at gøre flere forældre opmærksomme på Magasinet Skolebørn, så de også kan få den nyeste viden og inspiration til livet som skoleforælder.
Download printvenlig plakat her og hæng den op på din skole.
Skolebørn nr. 3 – August 2018. Magasinet Skolebørn udgives af landsorganisationen Skole og Forældre og udkommer fire gange årligt. Det nyeste magasin er forbeholdt forældre på Skole og Forældres medlemsskoler og kan findes på deres Forældreintra. Du er velkommen til at citere og bringe uddrag fra artikler, så længe Skole og Forældres magasin, Skolebørn, tydeligt angives som kilde. Artiklerne er ikke nødvendigvis udtryk for Skole og Forældres holdning.
Redaktion: Redaktør: Maj Carboni: mc@skole-foraeldre.dk · Ansvarshavende redaktør: Mette With Hagensen · Redaktionssekretær og annoncer: Lizzi Ege Johansen: lej@skole-foraeldre.dk
Layout: Gregorius Designthinking
Vil du annoncere i Skolebørn? Se priser her.
Vil du også have det nyeste nummer af Skolebørn? Din skole kan blive medlem her.
Du kan købe det trykte magasin eller magasinet til download her.
Du kan også blive personligt medlem af Skole og Forældre og få det trykte magasin leveret til døren, her.
Skole og Forældre er landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Medlemmerne er forældrerepræsentanterne i 80 % af folkeskolens skolebestyrelser. Organisationens aktive er selv forældre fra skolebestyrelser. Se mere på: www.skole-foraeldre.dk
Bemærk: Skoleborn.dk anvender cookies til statistik med det formål at forbedre indholdet.