
Kontaktforældre som bro mellem forældre og skole
Kontaktforældre kan bidrage til et godt samarbejde mellem klassens forældre og skolens medarbejdere ved at fungere som bindeled og sparringspart. Klik her og se hvordan.
Læs mereVælg side
Skolebørn / Kontaktforældre
Er du blevet valgt som kontakt- eller trivselsforælder i dit barns klasse? Det er en sjov og vigtig opgave, hvor du i høj grad kan være med til at præge livet i klassen og gøre en forskel for både dit eget børn og de andre elever. Men hvad er egentlig din rolle? Her får du inspiration til, hvad I kan gøre som kontaktforældre i klassen:
Scroll ned eller klik dig ind på temaerne herunder:
– Din rolle som kontaktforælder
– Sociale arrangementer
– Forældremøder og fælles aftaler
– Forældresamarbejde
– Konfliktløsning
Men før du går i gang med læsningen, så tilmeld dig Skole og Forældres nyhedsbrev til kontaktforældre, så du får tilsendt de nyeste artikler. Det er helt gratis.
Kontaktforældre kan bidrage til et godt samarbejde mellem klassens forældre og skolens medarbejdere ved at fungere som bindeled og sparringspart. Klik her og se hvordan.
Læs mereMange kontaktforældre er drevet af et stort ønske om at skabe et godt fælleskab i deres børns klasse. Her kan du se, hvordan kontaktforældre kan bidrage til trivsel i klassen.
Læs mereJo stærkere fællesskabet er i klassen, jo bedre vil alle børn have det – også dit barn. Du kan gøre en positiv forskel, hvis du tør række hånden ud til de børn og forældre, der er i udkanten af fællesskabet. Kontakt- og trivselsforældre har et særligt ansvar.
Læs mereSådan kan I som kontaktforældre være med til at give nye elever og forældre en god modtagelse. Det er en god investering for fællesskabet.
Læs mereByd nye forældre velkomne Når der kommer et nyt barn i klassen, kommer også nye forældre i...
Læs mereSom forælder spiller du en vigtig rolle i forhold til sammenholdet i dit barns klasse. Her er 5 bud på, hvordan I som forældre kan bakke op om fællesskabet og trivslen.
Læs mereSociale arrangementer uden for skoletiden kan styrke elevernes følelse af at høre til i klassen, det er dog ikke nødvendigvis alle, der føler sig velkomne.
Læs mereDet er godt for fællesskabet i klassen og elevernes trivsel, at alle børn og forældre kommer til forældrearrangementer. Men hvordan får man forældrene til at troppe op? Også dem, der ikke kommer så ofte? Her får du forældrenes egne tips.
Læs mereTrivslen i klassen styrkes, når elever og forældre føler sig som en del af et fællesskab. Få gode tips og idéer til aktiviteter her.
Læs mereSom forælder kan du gøre meget for, at klassens fødselsdagsfester bliver gode og sjove – for alle børn. Få lavet en aftale blandt klassens forældre.
Læs mereGør det allerede i 0. klasse og før klassen har planlagt sociale arrangementer. Kultur og måder at gøre tingene på grundlægges nemlig hurtigt.
Læs mereHvis børn oplever, at deres forældre tager tydeligt afstand til tobak, er der mindre risiko for, at de begynder at ryge. Derfor er det vigtigt, at forældre taler med deres børn om tobak. Det gælder både cigaretter, e-cigaretter og snus/nikotinposer. Som kontaktforældre kan I være med til at give dette budskab videre og sikre fælles aftaler om tobak blandt forældre.
Læs mereDet kan være en god idé med fælles regler i klassen, så det bliver lettere for både forældre og børn at få sunde skærmvaner.
Læs mereRasmus Alenkær, der er Ph.D, psykolog har gode råd til, hvordan kontaktforældre kan få flere forældre med til møderne og få alles meninger på bordet.
Læs mereDigitale medier er en del af danske skolebørns hverdag, både i skolen og udenfor. De har brug for voksen-holdninger til at hjælpe dem med at navigere, og dem kan I som kontaktforældre være med til at formulere.
Læs mereSom kontaktforældre kan I være med til at sikre, at klassens forældre reflekterer over børnenes brug af YouTube.
Læs mereFælles regler kan gøre det lettere for børnene at sige fra, fordi de ved, at der er aftalt nogle regler, der gælder for hele klassen.
Læs mereUnge tror generelt, at langt flere af deres jævnaldrende drikker, ryger og stjæler, end det er tilfældet. Og at de gør det mere, end de gør.
Læs mereSom kontaktforælder kan det være en god idé at sætte fokus på udviklingen af et godt samarbejde imellem klassens forældre.
Læs mereSom kontaktforældre kan I bidrage til, at vigtige emner og problemstillinger for klassen, kommer på dagsorden på forældremøderne. Få gode tips og idéer her.
Læs mereForældremødet er forældrenes møde. Et godt møde giver plads til, at forældrene mødes, er sammen og taler sammen. Læs mere her.
Læs mereEn præsentationsskabelon og en tegning fra barnet er to sjove og anderledes hjælpemidler til at præsentere sig ud fra på forældremødet.
Læs mereEn kort video med glimt i øjet kan sætte kompasset mod et robust og målrettet samarbejde i forældregruppen, der forebygger mobning.
Læs mereSamspillet er et dialog- og dilemmaspil, der kan spilles ved forældremøder. Kortene bruges til at tale ud fra, dele holdninger og evt. lave aftaler.
Læs mereMed enkle greb og øvelser kan du som lærer eller forældrerepræsentant få klassens forældre til at drømme sig frem til den perfekte klasse.
Læs mere8 ud af 10 forældre oplever, at de kan være med til at styrke trivslen i klassen, viser en undersøgelse fra magasinet Skolebørn. Vi har spurgt forældrene, hvordan vi forældre kan gøre vores til at skabe en god klasse med glade elever og forebygge mobning.
Læs mereHvis fællesskabet blandt forældrene i en klasse er godt, er der en stor sandsynlighed for, at fællesskabet blandt eleverne også er godt. Og det styrker trivslen for alle børn i klassen. Men hvordan skaber man et godt fællesskab med de andre mødre og fædre? Det får du forskere og fagpersoners bud på her.
Læs mereHver fjerde forældre til børn i folkeskolen har oplevet, at de andre forældre i klassen har været med til at fastlåse deres barn i bestemt rolle.
Læs mereFå 6 gode råd til hvordan du som forældre kan støtte fællesskabet.
Læs mereKagebagere og idémagere. De frembrusende og de fraværende. I Skolebørns forældreundersøgelse har 479 forældre fortalt, hvilke forældretyper og -roller de møder i deres forældregruppe.
Læs mereDin buddy er den eller dem, du kan koordinere og sparre med om arrangementer, holdninger og undren. I hjælper og støtter hinanden i alt fra stort til småt
Læs mereDer er mange gode grunde til at arbejde for et godt forældresamarbejde i klassen. Forældrene synes, det er vigtigt, og de vil rigtig gerne!
Læs mereFind svarene på de mest stillede spørgsmål eller dilemmaer om betydningen af sammenholdet i klassen.
Læs mereMange skoler bruger straf og sanktioner i forsøget på at løse deres udfordringer med elever, der ikke gør som der bliver sagt
Læs mereFå inklusionskoordinater Karen Ruth Hansens gode råd til, hvordan du bedst kan håndtere dit barns konflikter. Der er oftest to sider af en sag.
Læs mereAlle forældre oplever på et eller andet tidspunkt, at deres barn kommer hjem og er vred eller ked af noget, som er sket i skolen. Nogle forældre vil også overvære situationer, som vækker bekymring. Hvordan tackler man lige det?
Læs mereFå ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.
Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.