
5 forældre-tiltag, der kan styrke fællesskabet i klassen
Som forælder spiller du en vigtig rolle i forhold til sammenholdet i dit barns klasse. Her er 5 bud på, hvordan I som forældre kan bakke op om fællesskabet og trivslen.
Læs mereVælg side
Skolebørn / Skolestart
Får mit barn gode venner? Kan han/hun klare sig fagligt? Hvad kan jeg gøre for at støtte mit barn i at få en god skolegang?
Det er ikke kun børnene, der begynder i skole. Det er også forældrene.
Vi har samlet en række artikler til dig, der er ny forælder i skolen. Vi håber de kan svare på nogle af de mange spørgsmål og hjælpe dig godt på vej.
Scroll ned og læs artikler om:
– Forældrenes rolle
– Det sociale
– Det faglige
– Når det er svært
– Opdragelse og dannelse
– For tidlig skolestart
Som forælder spiller du en vigtig rolle i forhold til sammenholdet i dit barns klasse. Her er 5 bud på, hvordan I som forældre kan bakke op om fællesskabet og trivslen.
Læs mereOvergangen fra børnehave til SFO og skole markerer starten på de 10 vigtigste år i dit barns liv. Læs her, hvad du med fordel kan forberede dig på, og hvordan du bedst kan støtte dit barn.
Læs mereDet kan være svært at få tid og overskud til at deltage i klassearrangementer, men det er en investering, der giver gode gevinster for både dig og dit barn. Se hvilke.
Læs mereHvis fællesskabet blandt forældrene i en klasse er godt, er der en stor sandsynlighed for, at fællesskabet blandt eleverne også er godt. Og det styrker trivslen for alle børn i klassen. Men hvordan skaber man et godt fællesskab med de andre mødre og fædre? Det får du forskere og fagpersoners bud på her.
Læs mereDu har sikkert været til forældremøder i både vuggestuen og børnehaven, men forældremøder i skolen er anderledes. Her kan du se, hvad du kan forvente, hvorfor det er vigtigt at komme og hvordan du selv kan være med til at gøre en forskel for dit barn og klassen.
Læs mereAt gå i skole kræver masser af energi og overskud til at lære og trives. Hjælp dit barn med at få det rigtige ben ud af sengen med disse fem råd.
Læs mereNår yndlingspædagogen i børnehaven udskiftes med en børnehaveklasseleder, et antal skolepædagoger og senere forskellige lærere, starter et helt nyt samarbejde for dig som forælder. Her får du de bedste råd fra formanden for børnehaveklasselederforeningen Pia Jessen og lederen af Skole og Forældres forældrerådgivning Rikke Alice Bille.
Læs mereVenskaber er altafgørende for børns trivsel og udvikling. Uden venskaber får de mindre overskud til at indgå i sociale sammenhænge og til at lære noget. Vi har spurgt to eksperter, hvad man som forælder kan gøre for at hjælpe sit barn til at få gode venskaber i skolen. Her er hvad de sagde.
Læs mereVi lever i en tid, hvor digitale medier har betydning for, hvordan vores børn vokser op og bliver dannet som mennesker. Derfor er det afgørende, at børn lærer at bruge de digitale medier på en hensigtsmæssig måde, forholde sig kritisk til dem og kunne både tage del i og bidrage til fællesskabet.
Som forældre skal man i gang med den opgave tidligere end de fleste tror – gerne allerede i indskolingen, mener eksperter.
Hvorfor lærer børnene ikke alfabetet fra starten, og er det virkelig meningen, at de skal stave forkert? Det kan være svært at forstå, hvad lydtræning og børnestavning egentlig går ud på, hvis du selv har lært at læse og skrive på en anden måde. Men der er en mening med det. Få den her.
Læs mere8 gode råd til forældre, om at styrke deres børns motivation for at lære i skolen.
Læs mereRegnestrategier, Tiervenner, Pluspar, Tælleremser og “Hoppe ti frem”. Der er sket lidt med matematikundervisningen siden vi forældre selv gik i skole. Har du også lidt svært ved at forstå de nye ord, dit barn kommer hjem og fortæller om? Her giver matematiklærer, Kathrine Iversen, dig en forklaring og tips til, hvordan du kan støtte dit barn i at træne matematik derhjemme.
Læs mereHøjtbegavede børn glæder sig ofte rigtig meget til at komme i skole, men ender tit med at mistrives, fordi skolen ikke er forberedt på at tage imod dem. Her får du forfatter Pia Rydings gode råd til, hvad du skal holde øje med og hvordan du kan støtte dit barn i de udfordringer, der måtte komme.
Læs mereSom nybagt skoleforælder kan man være nervøs for om ens barn kan følge med fagligt og vil måske gerne støtte sit barn i at komme godt i gang – fx med matematikken. Der er dog ingen grund til at kaste sig over lærebøger og bruge eftermiddagene på at løse opgaver i matematikhæfter. Man skal hellere tale med sit barn om de tal og former man støder på i hverdagen og lege matematikken ind, lyder rådet fra en mor og matematikbogsforfatter.
Læs mereMedfødte talenter: Det er måden at tænke på, der har afgørende betydning for om en elev udvikler sig fagligt og synes det er sjovt at lære.
Læs mereEt fastlåst tankesæt, medfører risiko for, at et barn ikke får udlevet sit potentiale. Du kan gøre en stor forskel for dit barns fremtid.
Læs mereNår læring bliver til sjove hverdagsaktiviteter i familien. Få 8 gode råd til hvordan du kan gøre læring til noget sjovt og meningsfuldt.
Læs mereStøt dit barn i at børnestave og få 8 gode tips hertil.
Læs mereHar du også svært ved at få dit barn til at åbne op om det, der trykker ham/hende i skolen? Så er du ikke alene. 7 ud af 10 forældre oplever udfordringer med at få deres børn til at fortælle, hvad der gør, at de ikke trives, viser en undersøgelse. Magasinet Skolebørn har spurgt forældrene, hvad de selv oplever virker for at få gang i en god dialog. Her får du deres råd.
Læs mereEn skilsmisse medfører en afgørende ny virkelighed for dit skolebarn. Men både forældre og skolen kan med fokus og fleksibilitet hjælpe barnet til, at den nye hverdag bliver tryg og god. Vi har bedt psykolog, ph.d. og forfatter til bogen Kom godt igennem skilsmissen Gert Martin Hald, give sine bedste skoleforælder-råd baseret på forskning og praksis.
Læs mere”Dit barn mobber mit barn”. Som forælder kan det være hårdt følelsesmæssigt at blive kontaktet af andre forældre, der fortæller, at ens barn mobber andre. Koordinator af Forældrerådgivningen kommer her med 8 gode råd til, hvad du kan gøre for at løse situationen.
Læs mereNedværdigende handlinger, gentagne drillerier, hårdt sprog i klassen og udelukkelse fra fællesskabet. Mobning kan skade et barn langt ind i voksenlivet.
Læs mere6 gode råd, når skole-hjem-samarbejdet er svært KILDE: Forældrerådgivningen, Skole og Forældre...
Læs mereFå inklusionskoordinater Karen Ruth Hansens gode råd til, hvordan du bedst kan håndtere dit barns konflikter. Der er oftest to sider af en sag.
Læs mereDit lille skolebarn oplever mange nye ting, og det kan udløse stærke følelser. For at kunne navigere fornuftigt i skolelivet, har det brug for at kunne regulere dem. Mentalisering er en metode, som du hverken behøver være psykolog eller have læst en masse bøger for at bruge. Se her, hvad du kan gøre.
Læs mereBørnene skal inddrages og have medbestemmelse, men det er stadig en demokratisk kravlegård, hvor forældrene har ansvaret for at sætte klare rammer op.
Læs mereForskning fra Erin N. Winkler viser, at allerede fra man er et halvt år gammel kan man se forskel på hudfarver. Fra man er tre år gammel, begynder man at bruge de stereotyper man møder ifht. hudfarve, etnicitet og kultur til bl.a. at bestemme, hvem der må være med i ens leg, og hvem der ikke må. Derfor er det vigtigt, at man giver sine børn en antiracistisk opdragelse. Her er 7 forslag til hvordan du kan gøre.
Læs mereHvordan undgår du som forælder at sætte dit barn i bås som ’en typisk pige’ eller ’en typisk dreng’ og i stedet støtte barnet i være sig selv? Vi har bedt underviser i seksualundervisning, Annette Hildebrand Jensen, give sine bedste råd til, hvordan du som forælder taler med dit barn om køn og seksualitet.
Læs mereMange skoleforældre synes, at de “mangler tid”, men hvad går din tid egentlig med? Og er der en måde at få mere af den på? Her får du et bud fra en ekspert.
Læs mere10 gode råd til, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn til at få et sundt forhold til skærm og computer.
Læs mere99% af forældrene mener, at børn i høj eller nogen grad skal have pligter i hjemmet. Hvilke pligter har børnene og hvordan får man dem til at overholde dem?
Læs mereGodt fællesskab i klassen handler om, at børn har ret til at være som de er, men også pligt til at give plads til andre.
Læs mereDet var ikke nogen nem beslutning at skille tvillingerne ad, men for Barbara på 7 år, betød det en ny og bedre start på skolelivet at gå børnehaveklassen om. Forældrene ville dog ønske, at deres bekymring for Barbaras skolestart var blevet hørt allerede i børnehaven, så et år med nederlag kunne være undgået.
Læs mereHvis dit barn begynder i skole uden at være parat til det, kan det få betydning for resten af skolegangen. Se her, hvad du skal være opmærksom på – og hvad du kan gøre, hvis du tænker, at dit barn ville have bedst af et år mere i børnehaven.
Her får du de bedste råd fra lederen af Forældrerådgivningen, Rikke Alice Bille, og formand for Børnehaveklasseforeningen, Pia Jessen.
Mange børn kommer for tidligt i skole, og det kan have konsekvenser for resten af deres skoletid. Men det kan være svært for forældre at få lov til at skoleudsætte børnene. ”Der skal lyttes mere til forældre, der har et ønske om, at deres barn skal blive et år længere i børnehave. Det er forældrene, der kender deres børn bedst,” siger næstformand i Skole og Forældre, Cecilie Harrits.
Læs mereFå ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.
Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.