Uddannelsesvalg
Åben skole:
Virksomheder lærer elever om arbejdslivet
Flere steder i landet adopterer virksomheder skoleklasser. Det giver eleverne indblik i uddannelses- og jobmuligheder samtidig med, at det gør den faglige undervisning mere spændende, viser erfaringerne.
D”Det er ikke altid, at jeg kan huske, hvad vi har lært i skolen, men de ting vi har lært med Siemens, kan vi alle sammen huske og snakker om, fordi vi har oplevet det i stedet for at læse om det,” fortæller Signe Ida Bjerre fra 9. klasse på Grantofteskolen i Ballerup. Hendes klasse har i to år været adopteret af Siemens. Det betyder, at de 8-10 gange om året har en aktivitet med virksomheden, der skal give eleverne et indblik i, hvad det kræver at være på en arbejdsplads og hvilke muligheder, der er for job og uddannelse. I dag er hun og klassekammeraterne på besøg på Det Kongelige Bibliotek, hvor de får en unik rundvisning af stedets vagter for at se, hvordan intelligente brandalarmer fra Siemens vogter over en vigtig del af den danske kulturarv.
Indblik i arbejdslivet
Siemens håber på, at ordningen vil inspirere flere elever til at vælge en teknisk uddannelse. ”Lad os i fællesskab gøre noget ved den faldende tilgang til ingeniørstudiet,” lød opfordringen fra dem, da de for 16 år siden henvendte sig til Ballerup Kommune. De to år som adopteret elev har dog ikke overbevist Signe om at tage en teknisk uddannelse, men hun synes hun har lært noget om, hvad det kræver at være på arbejdsmarkedet.
”Vi har fået et indblik i, hvordan hverdagen er for dem, der arbejder på Siemens. Der er en masse, man skal have styr på i en virksomhed, men de sørger også godt for dem, der arbejder der, og der er et godt sammenhold mellem kollegerne,” fortæller Signe, som gerne vil være læge, dyrlæge eller psykolog, fordi hun godt kan lide at være social og hjælpe andre.
Læs også:
”Inspiration: Det har andre gjort”
”Sådan bliver du dit barns bedste vejleder”
”Gør dit barn parat til uddannelse”
Fremtidssnak: Gennem adoptionsordningerne får eleverne nye rollemodeller,
der kan inspirere og rådgive dem om muligheder for uddannelse og arbejde. ”Formålet er at anspore de unge til at tage en uddannelse,” fortæller kommunikationschef i Siemens, John Finnich Pedersen, der her taler med en af eleverne fra Grantofteskolen.
Den adopterede klasse fik en eksklusiv rundtur på Den Sorte Diamant, hvor de så bøger til mange millioner kroner og fik indsigt i, hvorfor vagterne er uddannede røgdykkere - og hvorfor det netop er Siemens intelligente brandalarmer, der blev valgt til at sikre kulturarven.
Årh, hvor sygt! I skatkammeret i Den Sorte Diamant får eleverne blandt andet lov til at se en bog, hvor hver side er en million kroner værd. ”Viden er meget værdifuld. Også i Siemens, hvor vi hele tiden arbejder for at få ny viden for at udvikle vores produkter og sikre, at der ikke er andre, der stjæler den viden, vi har,” fortæller kommunikationschef, John Finnich Pedersen, eleverne.
Innovation: Sikkerhedschefen fortæller, at de valgte Siemens system til brandsikring, fordi det var det mest intelligente på markedet. Det kunne blandt andet skelne mellem cigaretrøg og røg fra en brand, så medarbejderne ikke skulle kaste de kostbare bøger ud af vinduerne, hvis der var en ansat, der tog sig en smøg på sit kontor.
Adoptionsordning i Ballerup Kommune
• I Ballerup kommune er der ansat en konsulent, der sørger for at matche virksomheder og skoleklasser, og hjælper lærere og virksomheden med at lave en årsplan for samarbejdet, hvor der er fælles snitflader mellem virksomheden og klassens faglige mål. Det kan både være en del af den understøttende undervisning og et supplement til undervisningen i eksempelvis Matematik, Dansk, Natur & Teknologi eller det timeløse tema Job & Uddannelse.
• I øjeblikket er der flere adoptionsordninger i gang med blandt andet en lokal filial af Arbejdernes Landsbank, Top Danmark og Siemens.
• Virksomhederne adopterer typisk en klasse i tre år fra 7.- 9. klasse.
• Aktiviteterne spænder fra besøg på virksomhederne, oplæg fra unge medarbejdere om uddannelse, prøve på ansøgninger og jobsamtaler og sociale arrangementer med uformelle snakke om uddannelse og arbejde med både elever, lærere og forældre. Virksomhederne deltager som regel også på nogle af forældremøderne.
Adoption gennem RelationsNetværket
• Virksomheden RelationsNetværket har stået for omkring 25 klasseadoptioner rundt om i landet og tilbyder skoler hjælp til at finde adoptionsvirksomheder, klæde skolen på til samarbejdet og stå for de årlige to planlægningsmøder mellem virksomhed og skole.
• Eksempler er adoptionsordninger med blandt andet LEGO og Scandic Hotellerne.
• Adoptioner begynder oftest allerede i 1. klasse og varer til 9. klasse.
• Klassen og virksomheden mødes som regel to gange årligt i 2-5 timer.
• Se mere på www.relationsnetvaerket.dk
Se video fra Cabi om LEGO, der har adopteret 1.a fra Nørremarkskolen.
Har de andre forældre på skolen også læst Skolebørn?
Hjælp os med at gøre flere forældre opmærksomme på Magasinet Skolebørn, så de også kan få den nyeste viden og inspiration til livet som skoleforælder.
Download printvenlig plakat her og hæng den op på din skole.
Skolebørn nr. 4 – november 2014. Magasinet Skolebørn udgives af Landsorganisationen Skole og Forældre og udkommer fire gange årligt. Det nyeste magasin er forbeholdt forældre på Skole og Forældres medlemsskoler og kan findes på deres Forældreintra. Du er velkommen til at citere og bringe uddrag fra artikler, så længe Skole og Forældres magasin, Skolebørn, tydeligt angives som kilde. Artiklerne er ikke nødvendigvis udtryk for Skole og Forældres holdning.
Redaktion: Redaktør: Maj Carboni (DJ): mc@skole-foraeldre.dk · Ansvarsh. red. Mette With Hagensen · Redaktionssekretær og annoncer: Lizzi Ege Johansen: lej@skole-foraeldre.dk Layout: Gregorius
Vil du annoncere i Skolebørn? Se priser her.
Vil du også have det nyeste nummer af Skolebørn? Din skole kan blive medlem her.
Du kan købe magasinet til download her.
Du kan også blive personligt medlem af Skole og Forældre og få det trykte magasin leveret til døren, her.
Skole og Forældre er landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Medlemmerne er forældrerepræsentanterne i 80 % af folkeskolens skolebestyrelser. Organisationens aktive er selv forældre fra skolebestyrelser. Se mere på: www.skole-foraeldre.dk
Bemærk: Skoleborn.dk anvender cookies til statistik med det formål at forbedre indholdet.