Forrige - Næste

FORSIDE

ARKIV

INDHOLD

MAGASINET

SKOLEBØRN

NR. 1/2017

SIDE 8/19

Forældreguide:

Sådan kontakter du dit barns lærer

Skal du ringe eller skrive, når du har brug for at få fat i dit barns lærer? Må man ringe om aftenen eller kun i skoletiden? Og hvornår er det klogest at bruge ForældreIntra? Få fire gode råd fra en forsker i børns hverdagsliv.

01

Opbyg en god relation

SCROLL NED

SCROLL NED

Afstem forventningerne

I indskolingen og de første klasser afleverer mange forældre deres børn i skolen. De får dermed sagt godmorgen til læreren og har mulighed for at få udvekslet korte beskeder. Men når børnene selv kan fragte sig i skole, ophører den daglige kontakt. Det er derfor vigtigt at sørge for at få skabt en god relation til læreren fra starten. Det vil gøre senere kommunikation nemmere. Brug lidt tid på at sludre og få set hinanden i øjnene, mens du stadig har den daglige kontakt.

Det er forskelligt fra lærer til lærer, hvordan og hvornår de ønsker, at forældre kontakter dem. Lærerne har en anderledes arbejdstid nu end før, derfor skal kontakten også tilrettelægges på en anden måde. Du kan som forælder være usikker på, hvornår det er okay at kontakte læreren. Hvornår er det for eksempel i orden at ringe til barnets lærer – kan du kun gøre det i skoletiden nu, eller er det også okay om aftenen? Der er ingen generelle regler, så den bedste vej er at tale om det med den enkelte lærer, helst på et forældremøde, hvor hele klassen kan aftale nogle retningslinjer for, hvordan kontakten skal foregå.

02

Overvej
skrift eller tale

03

Før du kontakter læreren, så tænk over, om det, du vil sige, egner sig bedst til skrift eller tale. ForældreIntra er velegnet til korte informationer. Vi bruger tit alt for lang tid på at skrive, fordi det kræver omhyggelighed på skrift, hvis man vil undgå misforståelser. Så overvej, om du i virkeligheden kommer til at bruge længere tid på at forklare dig på skrift, end du vil gøre ved at ringe. Det kan ofte være bedre blot at skrive og aftale en telefonsamtale eller et møde. Personlige møder er bedst, når det gælder konflikter og sårbare emner omkring barnet, fordi I kan aflæse hinandens kropssprog og justere jeres forståelse af det, der bliver sagt, undervejs.

04

Del din holdning

Vi opfatter den teknologiske udvikling meget forskelligt. Så meld ud over for dit barns lærer, hvis du har det svært med skriftlig kommunikation, eller du ikke altid har tid til at tjekke ForældreIntra. Det er helt legitimt at sige, at du har en travl hverdag og derfor ikke er så aktiv på ForældreIntra, men at du alligevel er meget interesseret i dit barns skole. Tag kommunikationsformer op med de andre forældre på et forældremøde, så I kender hinandens synspunkter. Det kan være en fordel, hvis I senere har brug for at tage kontakt, for eksempel for at løse en konflikt mellem jeres børn.

SCROLL NED

Kilde: Dorte Kousholt, lektor på DPU, forsker i familiers hverdagsliv, herunder hvordan børn skaber sammenhæng mellem deres hverdag i skole eller institution og derhjemme. Se mere på http://pure.au.dk/portal/da/dkou@dpu.dk

LÆS MERE: