Sådan giver du dit barn en god start på skoledagen

At gå i skole kræver masser af energi og overskud til at lære og trives. Hjælp dit barn med at få det rigtige ben ud af sengen med disse fem råd.

TEKST: ULLA HINGE THOMSEN
FOTO: ISTOCK

5 råd

1.
SØRG FOR AT DIT BARN ER VELUDHVILET

Når man skal møde på samme tid hver dag – og på de fleste skoler allerede præcis eller lidt over klokken 8 – er det afgørende, at man har sovet nok om natten. Derfor er det bedste, I kan gøre for den gode morgen at lade den følge en god lang nattesøvn. Hold en fast rytme for senge- og stå op-tider for dit barn, også i weekenderne. Selv om det måske lyder lidt kedeligt at holde hverdag hele ugen, så er udtrykket ’mandagsbørn’ ikke for sjov, men et reelt udtryk for, at det er svært for små børn at vende rytmen om igen efter en weekend med sene sengetider.

2.
PLANLÆG DAGEN FØR

Et klassisk og virksomt råd er at lægge barnets tøj frem og pakke skoletasken aftenen før. I skoletasken skal der være bøger, penalhus med opdateret indhold, tøj til alt slags vejr, en god stor madpakke, en 10’ermad (til det første frikvarter) og eventuelt også en madpakke til SFO’en om eftermiddagen. Barnet må hjertens gerne være med til at pakke tasken, men kan ikke tage ansvaret allerede i 0. klasse. Så inddrag kun barnet i pakningen i det omfang, det er muligt.

3.
STÅ OP I GOD TID

Mange børn vil gerne have tid til at sidde og lege, kæle med deres kanin eller se lidt tv om morgenen. På den måde får barnet sit nervesystem i ro, så det bliver sendt i skole fra et roligt sted. Dette kræver, at I kommer op i god tid, så I ikke skal haste rutinerne igennem. I voksne kan overveje selv at stå op en halv time før barnet eller børnene og klare jeres egne pligter, så der er overskud til at støtte barnet i dets nye rutiner. Om morgenen skal I helst facilitere den gode stemning og ikke opdrage, kravstille eller adfærdsregulere, det kan I gøre på et andet tidspunkt. Skab en tryg og omsorgsfuld stemning uden nødvendigvis at curle. Men kan barnet ikke selv få støvlen på, er det bedre at hjælpe det og komme til tiden end at insistere på, at det selv skal.

4.
HUSK DET HELE

For os voksne kan en glemt madpakke betyde, at vi er nødt til at løbe ud og købe en sandwich i frokostpausen, for en lille nye skoleelev kan det betyde, at dagen bryder helt sammen. For mange børn er madpakken en kærlighedserklæring hjemmefra, og de kan blive dybt ulykkelige, hvis den ikke er der, når de ser ned i tasken. På samme måde kan de blive frygtelig flove, hvis idrætstøjet eller penalhuset mangler. Så tag ansvaret, og tjek tasken en ekstra gang, inden I går.

5.
KOM TIL TIDEN ELLER LIDT FØR

De fleste børn kan godt lide at komme i god tid i skole, så de har tid til at finde deres plads i klassen, så undgå at komme drønende et minut i otte (hver morgen). Dog kan det også være skidt at komme i alt for god tid, så barnet skal vente længe, før undervisningen går i gang, og måske når at blive nervøs eller går i gang med en leg, der så skal afbrydes. Eksperimentér for at finde balancen, men undgå at komme for sent, for det er ubehageligt for barnet.

VIL DU HAVE MERE INSPIRATION TIL LIVET SOM SKOLEFORÆLDER?
TILMELD DIG SKOLEBØRNS NYHEDSBREV
Klik her

Psst!

Du kan ikke skabe den perfekte start på skoledagen 200 dage om året i 10 år. Det gælder om at støtte dit barn i at få en så rolig og tryg start som muligt, der hvor dit barn lige er i dag.

Kilder: Pia Jessen, formand for Børnehaveklasseforeningen, Rikke Alice Bille, leder af Skole og Forældres Forældrerådgivning, Håndbog for skoleforældre.

TILMELD DIG NYHEDSBREV FOR KONTAKT- OG TRIVSELSFORÆLDRE

Udgivet: maj 2021