
Få det sorte bælte i forældreskab
Mange konflikter i hverdagen kan løses smertefrit, hvis man som forælder skifter fokus fra at få sit barn til at adlyde til at lytte og samarbejde.
Læs mereVælg side
Skolebørn / Opdragelse og dannelse
Hvad danner et menneske? Flere undersøgelser bekræfter, hvad de fleste forældre godt ved: Forældrene er det vigtigste i et barns liv. Både i forhold til, hvordan barnet trives, og hvor meget det lærer i skolen – specielt i de første skoleår.
Scroll ned og læs, hvilken betydning forældres opdragelse har – og hvad du selv kan gøre for at styrke dit barn i skolen og i livet.
Mange konflikter i hverdagen kan løses smertefrit, hvis man som forælder skifter fokus fra at få sit barn til at adlyde til at lytte og samarbejde.
Læs mereBørnene skal inddrages og have medbestemmelse, men det er stadig en demokratisk kravlegård, hvor forældrene har ansvaret for at sætte klare rammer op.
Læs mereDet er ikke skolen, der har den største betydning for børns læring. Det er forældrene, viser Charles Desforges livslange forskning. Magasinet Skolebørn har talt med ham.
Læs mereDet kræver ikke ikke en lang uddannelse eller særlige evner som underviser at støtte sit barns skolegang.
Klik og få den anerkendte skoleforsker Charles Desforges’ 7 råd til, hvad du kan gøre.
Du behøver ikke være specialist i børnepsykologi eller have en mastergrad i sjove oplevelser for at give dit barn et godt liv – i hvert fald ikke ifølge børnenes egen definition. En ny undersøgelse viser, at børnene mest af alt ønsker sig det, vi voksne tager for givet.
Læs mereDen bløde nordiske opdragelse kan noget. Hvis et barn har støttende og anerkendende forældre, øger det barnets muligheder for at få en uddannelse og mindsker risikoen for at havne i kriminalitet. Skiftet i måden at være forældre på kan vise sig at få stor betydning for kommende generationer, mener sociolog Aydin Soei, der taler om en skjult integrationssucces.
Læs mereBørn, der mødes anerkendende, bliver dygtige til at sætte sig i andres sted og samtidig passe på sig selv og bede om hjælp. Her får du 8 tips fra en familiekonsulent til, hvordan du kan opdrage dit barn anerkendende.
Læs mereDet danske uddannelsesniveau ligger i verdens top, men trods årtiers forsøg er der stadig en lille, belastet gruppe, der ikke får en uddannelse. Chanceuligheden skabes allerede i grundskolen, hvor man kan være dygtigere til at understøtte de udsatte familier, så færrest muligt kommer bagud fra start.
Læs mereDet er afgørende for elevernes fremtid at få øjnene op for, hvor godt det faktisk går for langt de fleste børn og unge i de udsatte boligområder, påpeger sociolog, Aydin Soei. Han har gang i et lovende forsøg, der kan være en let og billig metode til at motivere endnu flere til skolearbejdet.
Læs mereHvorfor træffer nogle unge de helt forkerte valg? Helle Kaare Lindberg har 17-års erfaring som lærer på Vestegnen og giver i sin nye roman, Sofasurfer, mikrofonen til Jonas, der vokser op hos sin psykisk syge mor og bliver tabt af både skole og kommune. Her får du et uddrag fra romanen.
Læs mere”Én ting er at være født ind i en udsat familie og få de ’forkerte’ venner, men hvis systemet er bedre til at dokumentere end til at hjælpe, er den helt gal,” siger den erfarne lærer fra Vestegnen, Helle Kaare Lindberg, der har skrevet en roman om sine oplevelser med udsatte unge.
Læs mereMagasinet Skolebørn har spurgt 870 forældre til børn i folkeskolen om deres oplevelse af skældud i skolen og derhjemme. Her kan du se et udpluk af, hvad de svarede.
Læs mereTelefonen ringede midt på eftermiddagen. Om jeg kunne komme over i fritidshjemmet? Min dreng havde været involveret i en alvorlig affære, som krævede handling. I værste fald kunne politiet blive involveret. Det var den dag, Tillidssnoren blev introduceret overfor min mellemste.
Læs mereDer er ingen principiel forskel på at overfuse et barn med skældud og på at øve fysisk vold mod barnet. Begge dele gør ondt, bare på forskellige måder. Alligevel har fleste voksne har skældt ud på et eller andet tidspunkt. Du behøver ikke at være skamfuld over fortiden, hvis du bare skifter spor. Børn er almindeligvis gode til at give voksne en ekstra chance. Så tag den og læs her, hvad du kan gøre i stedet for at skælde ud.
Læs mereSproget blandt eleverne i folkeskolen er blevet grovere og mere sexistisk de senere år, mener flere. Dette er en ganske naturlig udvikling i samfundet, men for at komme problemet til livs, skal der mere dialog på bordet.
Læs mereDe fleste mennesker tænker inden for snævre rammer, mener den folkekære tv-vært, Jacob Riising, der med sin nye bog gerne vil lære børn at være kreative og stå ved deres opfindelser. Gå med på dine børns håbløse idéer og lær dem, at voksne ikke (altid) har ret, lyder Riisings råd til forældre.
Læs mereHvordan kan vi hjælpe vores børn og unge til ikke at føle klimaforandringerne som en tung byrde på deres skuldre. Det gør vi ved at fokusere på de gode klimafortællinger. Her er tre indgangsvinkler, der understøtter den gode snak om fremtidens klima.
Læs mereBørn, der ser grimme ting, uden at tale med voksne om det, oplever ofte bekymring. Få råd til hvordan du taler med dit barn om det der skræmmer dem.
Læs mereDa børn og forældre blev bedt om at holde sig hjemme, skete der noget, der skulle vise sig at få en større betydning end at holde smitten nede. For nogle forældre var det en hård tid med hjemmearbejde og hjemmeundervisning på samme tid, men for andre gav det mere ro og tid til familien. En oplevelse som har fået flere til at lave ændringer i deres hverdag – også efter, at skolerne og samfundet åbnede igen.
Læs mereNår elever lærer at sætte sig ind i andres sted, bliver de bedre til at tage hensyn til klassekammeraterne. Det styrker fællesskabet i klassen og forebygger mobning, oplever lærere og elever på Maglegårdsskolen, der arbejder med Compassionate Systems Thinking som redskab til at styrke elevernes sociale kompetencer.
Læs mereForældre bliver ofte klandret for, at deres børn mangler respekt for lærerne og ikke gør, som der bliver sagt. Samtidig må børn ikke blive for autoritetstro og ukritisk gøre, hvad de får besked på. Den demokratiske dannelse sætter elever, lærere og forældre i daglige dilemmaer, men det er værd at huske på, hvorfor den er blevet et ideal, mener antropolog Eva Gulløv.
Læs mereFlere og flere børn bekymrer sig om konsekvenserne af klimaforandringerne i takt med, at klimaet er kommet på alles læber.
Læs mereMange skoleforældre synes, at de “mangler tid”, men hvad går din tid egentlig med? Og er der en måde at få mere af den på? Her får du et bud fra en ekspert.
Læs mereHar du også forsøgt at ønske dig “mere tid” i julegave? For Ole lykkedes det at hoppe ud af hamsterhjulet. Nu sætter han en ære i at tage sig god tid.
Læs mereDe unges aktivisme er markant anderledes i dag – blandt andet på grund af sociale medier.
Læs mereUnge tror generelt, at langt flere af deres jævnaldrende drikker, ryger og stjæler, end det er tilfældet. Og at de gør det mere, end de gør.
Læs mereSkolegården er langt fra det eneste sted, et barn kan blive drillet i dag. Men det bedste sted at forebygge mobning er stadig i den fysiske verden.
Læs merefik et år i livets skole Mille og Kristian Sjøgren har rejst verden rundt med deres to børn. Med...
Læs mereHvad foregår der egentlig i hjernen på en teenager? En åben dialog blandt teenagere og deres forældre kan hjælpe de unge til at træffe gode valg i livet.
Læs mereDet er en svær balancekunst for børn at opføre sig ”velopdragent” i skolen. Skolen stiller nemlig krav, der går i modstridende retninger, fortæller antropolog Laura Gilliam.
Læs mereBørn med et udviklende tankesæt er mere motiverede til at lære, udvikler sig bedre og opnår i højere grad deres mål i livet.
Læs mereMedfødte talenter: Det er måden at tænke på, der har afgørende betydning for om en elev udvikler sig fagligt og synes det er sjovt at lære.
Læs mereEt fastlåst tankesæt, medfører risiko for, at et barn ikke får udlevet sit potentiale. Du kan gøre en stor forskel for dit barns fremtid.
Læs mereGodt fællesskab i klassen handler om, at børn har ret til at være som de er, men også pligt til at give plads til andre.
Læs mereFå ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.
Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.