Konflikthåndtering:
Er du i konflikt med de andre forældre?

Med dit barns skolegang følger en hel gruppe nye voksne i dit liv, som du skal forholde dig til. Her får du både råd til at håndtere og forebygge konflikter mellem forældre i skolen.

TEKST: ULLA HINGE THOMSEN
FOTO: METTE EHLERS

1.

Vær nysgerrig overfor de andre forældres perspektiv

De andre forældre opfatter sig som lige så ’rigtige’ som dig. Derfor er meget vundet, hvis du kan finde en nysgerrighed over for, hvorfor Max’ mor mon er overbevist om, at det er bedre at holde fødselsdage for nogle få drenge, selv om din Anton bliver ked af ikke at være med.

2.

Husk, at du er rollemodel for dit barn

Vil du lære dit barn at håndtere konflikter værdigt og konstruktivt, eller ønsker du for dit barn, at det står fast på sin egen mening uden at lytte til andre? Du skal selvfølgelig sætte grænser, men gør det på en måde, så du uden at blinke kan svare ja til, at du gerne vil se den samme adfærd hos dit barn. For det vil du sandsynligvis komme til.

3.

Hvis du er så meget i dine følelsers vold, at du ikke kan være en værdig version af dig selv, så lad så vidt muligt være med at deltage i kommunikationen

Lad den anden forælder tage over, eller søg hjælp fra en tredjepart. Det er altid bedre at trykke på stop- eller pauseknappen end at eskalere konflikten.

4.

Involver skolen, hvis konflikten er af en størrelse, så den påvirker børnenes liv i skolen

Det kan være vigtigt for skolen at vide, at der er konflikter mellem forældrene, fordi børnene nemt opfanger konflikten og måske overtager den. Skolen kan også i nogle tilfælde være en neutral tredjepart, som kan hjælpe jer med at løse konflikten. 

5.

Gå direkte til den person, det handler om, og prøv at få en samtale med vedkommende

Beskeder på Aula eller Messenger er uegnede til konflikter, og skriftlig kommunikation indebærer større risiko for misforståelser.

6.

Hold fokus på sagen frem for personen

Selv om du synes, den anden forælder er irriterende, så har I stadig børn i samme klasse eller skole, og det er det, I skal have til at fungere. Du kommer ikke til at lave den anden person (eller nogen andre personer) om.

 

7.

Hvis I slet ikke kan nå hinanden, og/eller du kan mærke, at du begynder at synes, at det er den anden, som er problemet, så gå videre til skolelederen

Han eller hun skal hjælpe både sin medarbejder og dig som forælder. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) kan også træde ind og hjælpe som tredjepart. Som regel kan der findes løsninger, som gør, at I og barnet kan komme videre, også selv om I ikke bliver enige.

Kilder: Rikke Alice Bille, leder af Skole og Forældres forældrerådgivning; Mette Juel Madsen, faglig leder af Center for Konflikthåndtering


3 ting, du ALDRIG skal gøre i skolekonflikter

 

1. Tale grimt om andre forældre. Barnet kan både komme i loyalitetskonflikt og blive forvirret over at høre dig tale grimt, når du beder det om at tale pænt.

2. Køre konflikten på AULA. Lange tråde med grimt indhold og et stort tavst flertal på ’medhør’ er gift for klassefællesskabet. 

3. Danne alliancer mod den, du synes, er problemet. Ligesom vi ikke ønsker, at vores børn skal rotte sig sammen mod ét andet barn, er det også ufint at vi voksne at gøre det – og tegn på, at du er kommet ’ud af dig selv’ og har brug for støtte til at løse konflikten.

Kilder: Rikke Alice Bille, leder af Skole og Forældres forældrerådgivning; Mette Juel Madsen, faglig leder af Center for Konflikthåndtering


Forebyg konflikter mellem forældrene

 

1. Lær hinanden at kende i klassen, både børn og voksne. Det er altid nemmere at ringe til et menneske, du har drukket en kop kaffe med eller været på hold med i rundbold, end en du blot kender som et navn på en klasseliste.

2. Lav gode aftaler i fredstid om, hvordan I håndterer konflikter mellem jer selv og børnene. Hvem ringer I først til, hvordan taler og lytter I, og hvem kan hjælpe, hvis det er svært?

3. Tal ordentligt til og om hinanden, både i skolen og derhjemme. Børn, der hører deres forældre tale grimt om andre børn eller forældre, har nemmere ved at gøre det samme. Og det eskalerer nemt konflikten.

Kilder: Rikke Alice Bille, leder af Skole og Forældres forældrerådgivning; Mette Juel Madsen, faglig leder af Center for Konflikthåndtering


Konflikter …

  • … er udtryk for, at et behov ikke bliver mødt.
  • … starter altid med en sag, men kommer til at handle om relationen.
  • … kan få dig til at gøre ting, du ellers ikke ville gøre, fx danne alliancer med andre mod nogen.
  • … eskalerer eller deskalerer, alt efter hvordan parterne opfører sig.
  • … kan godt ende godt, selv om I ikke bliver enige, så længe relationen bliver repareret.

Kilder: Rikke Alice Bille, leder af Skole og Forældres forældrerådgivning; Mette Juel Madsen, faglig leder af Center for Konflikthåndtering

Udgivet: august 2024