Forrige - Næste

FORSIDE

ARKIV

INDHOLD

MAGASINET

SKOLEBØRN

NR. 4/2017

SIDE 9/21

Anmeldelse:

”Man får det irriterende ud af kroppen”

Flere og flere børn bliver stressede og viser symptomer som vrede, angst og besvær ved at falde i søvn. Børnemeditationer kan hjælpe dit barn til at komme i balance, lover bogen ”Hjerternes Dal”. Lyder det næsten for godt til at være sandt? Læs hvordan det gik, da en mor afprøvede det med sine to drenge på 8 og 11.

”Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem munden.” Meditationerne i Hjerternes Dal begynder med den traditionelle meditationsøvelse, som skal få kroppen til at slappe af og tømme hovedet for tanker. De to drenge i sengen vender og drejer sig, piller ved lamellerne i køjesengen og klager over, at det kilder i næsen. ”Jamen, så lig dog stille, så vi kan slappe af for f…,” kommer jeg næsten til at råbe.

”Det er vigtigt, at den voksne også er afslappet og ikke irriteret, for det smitter af på børnene,” står der i bogen. Godt så. Mor tager et par dybe vejrtrækninger og prøver igen.

Selvom begge mine børn har lavet meditation og mindfulness i skolen, tog det et par dage, før de vænnede sig til den nye form for godnat-læsning, som de (næsten) frivilligt havde indvilliget i at afprøve.

 

Falder i søvn ”for hurtigt”

Når der endelig er faldet ro over begge drenge med dybe vejtrækninger, kan vi sammen rejse til Hjerternes Dal. Det er et indianerunivers med tippier, bål og så selvfølgelig ”Kærlighedsbjergene”, der hver især symboliserer et barns kærlighed. Første gang man kommer til dalen, møder man figuren Ørnefjer – en indianerhøvding – der bliver ens ven og følgesvend ved besøgene i dalen og taler direkte til børnene, når man indsætter deres navne på steder i teksten med stiplede linjer. Da vi endelig er nået til ”Flammedansernes Bål”, som er det første sted i bogen, er begge mine drenge faldet i søvn. Forfatterens løfte om, at det bliver lettere for børnene at falde i søvn, lever bogen i hvert fald op til.

”Bogen er rigtig god til at få en til at sove. Jeg bliver næsten irriteret over det, fordi jeg falder i søvn før historierne er forbi,” fortæller den ældste. Den yngste har ofte svært ved at falde til ro om aftenen, men han er også helt forsvundet i drømmeland, næsten før jeg når til de kapitler, vi har aftalt at læse.

Så må vi forsøge at komme videre til de forskellige steder i Hjerternes Dal dagen efter.

 

Karaktertræk fra naturen

Bogen er delt op i to indledende meditationer efterfulgt af fire steder i indianeruniverset, man kan besøge for at møde naturelementerne: Ild, vand, jord og luft. Forfatteren bag bogen påstår, at de fire elementer er udtryk for karaktertræk, som alle mennesker har.

”Når børn er pressede og måske endda stressede over længere tid, kan nogle af deres karaktertræk blusse ekstra op, og det kan være ubehageligt for børnene selv og deres omgivelser. Det kan vi se som temperament, stædighed, sensitivitet, angst eller hyperaktivitet. Hjerternes Dal hjælper børnene med at forstå deres karaktertræk ved hjælp af lignende elementer i naturen og hjælper dem til at balancere deres følelser og oplevelser, så det ikke føles så voldsomt,” skriver forfatteren. Har dit barn eksempelvis meget temperament, så kan man i meditationen ”Flammedansernes Bål” lære sin indre ild at kende og lære at skrue op og ned for den. Er dit barn sensitivt, kan man besøge ”Den Klare Kilde” (vandets element) og lære at vaske andres energi af sig. Stædige børn tilhører jordelementet og kan blive mere smidige og fleksible ved at besøge ”Den Dybe Eng”. Børn med luftens karaktertræk kan få overblik ved at flyve en tur med ”De Milde Vinde” over dalene og bjergene på ryggen af en magisk ørn.

 

Dagens frustrationer bliver kastet på bålet

Alle børn kan have gavn af alle fire meditationer, men de vil helt af selv efterspørge den meditation, der passer bedst til deres karaktertræk, står der i bogen. Jeg er lidt skeptisk, da jeg læser det. Jeg kan godt genkende nogle karaktertræk i mine to børn i de beskrivelser, der indleder hver af de fire meditationer. Meeen at de selv vil komme til at efterspørge den meditation, der passer til ”deres karaktertræk”, tror jeg ikke helt på. Det skal dog vise sig at passe. Den mindste, som kan have et iltert temperament, spørger flere gange om vi ikke kan tage til ”Flammedansernes Bål” i aften.

”Man kan ligge og tænke og få al det der er irriterende ud af kroppen, når man kaster det på bålet. Det er rigtig dejligt, og så er man ikke er irriteret næste dag,” fortæller han. Den ældste, der i karakter minder en del om mig selv, har mest lyst til at vende tilbage til flyveturen på ryggen af den magiske ørn.

”Jeg kan godt lide højder og elsker at se ting ovenfra, så det er sjovt at forestille sig at flyve rundt over dalen og bjergene. Det får mig til at sove bedre om natten,” forklarer han. Det er sjovt nok også det kapitel, som jeg helst selv vil læse. Jeg tager mig faktisk i at forestille mig flyveturen i løbet af dagen, hvilket får mig til at slappe bedre af, hvis jeg har meget at tænke på.

 

Mere mod og mindre irritation

Min otte-årige søn fortæller også, at han somme tider bruger teknikkerne fra bogen i løbet af dagen.

”Hvis jeg bliver irriteret ovre i skolen, trækker jeg vejret dybt ned i maven, som vi har øvet. Så bliver jeg mere afslappet og bliver ikke så sur,” forklarer han. I løbet af de to uger, hvor vi jævnligt læser i meditationsbogen synes jeg faktisk, at han udvikler sig i en god retning. Han får færre vredesudbrud og han begynder at udfordre sig selv til at gøre ting, som han tidligere var nervøs for. Han begynder gerne at ville gå selv i skole om morgenen og går alene i kælderen, som han før har været bange for. Om det er en naturlig udvikling, der ville være sket alligevel, er svært at sige, men der sker i hvert fald en mærkbar ændring i løbet af de to uger.

Da vi har besøgt de fire steder i Hjerternes Dal flere gange, gider drengene ofte ikke at læse mere i Hjerternes Dal, når jeg foreslår det. De efterspørger den dog stadig engang i mellem. Specielt, når de ikke kan sove.

”Nogle gange har jeg lyst til, at du læser noget andet, hvis jeg ikke har brug for bogen den dag. Jeg har brug for bogen, når jeg har været irriteret og tager det med hjem fra skole og stadig er sur over det om aftenen,” forklarer den yngste.

 

Fire ud af fem stjerner

Jeg vil give Hjerternes Dal fire stjerner, da jeg har oplevet, at den har en god effekt på mine børn, når det lykkes os at få læst i den (hvilket jeg synes har været svært at nå hver dag). De sover helt klart lettere, når jeg putter dem ved at læse bogen højt for dem, ligesom specielt den yngste tilsyneladende har haft gavn af meditationerne i løbet af dagen også. Årsagen til, at den ikke når helt op på fem stjerner er, at sproget og universet - i mine øjne – er ret kliché-fyldt og lidt for sukkersødt til min smag. For eksempel er vandet i ”Den klare kilde” smeltevand fra sneen på toppen af Kærlighedsbjergene, som smelter på grund af varmen fra børns kærlighed. ”Og intet er jo så rent, som børns kærlighed.” Det er jo sådan set rigtig nok, men alligevel er det så sødt, at man næsten får huller i tænderne. Det irriterer mig også, at de samme ord ofte går igen. Stort set alt er for eksempel ”magisk”. Både mine børn og jeg synes, at de indledende tekster var lidt for lange, så det tog for lang tid, før man kom til kernen i meditationerne med de fire elementer. Man kan selvfølgelig springe noget af teksten over, hvilket vi også begyndte på, men det forvirrer alligevel lidt, når man skal læse forud i hovedet for at finde ud af, hvad man ikke skal læse højt.

Personligt synes jeg, at det kunne have løftet bogen gevaldigt, hvis der for eksempel var en skønlitterær forfatter, der havde skrevet teksten igennem. Men de litterære mangler, som jeg lod mig irritere over, lod ikke til at gå børnene på. Og det er jo netop børn, bogen primært er tiltænkt, så måske gør det ikke så meget. Jeg vil i hvert fald anbefale andre forældre at give bogen en chance – specielt hvis ens børn har svært ved at sove om aftenen.

SCROLL NED

SCROLL NED

SCROLL NED

SCROLL NED

Skolebørn nr. 4 2017 INDHOLD