Forrige - Næste

FORSIDE

ARKIV

INDHOLD

MAGASINET

SKOLEBØRN

NR. 4/2017

SIDE 8/21

Guide:

Træn meditation og mindfulness med dit barn

Mindre stress, dejlig søvn og bedre balance. Der er tilsyneladende store fordele at hente for dit barn, hvis I sammen begynder at meditere eller træne mindfulness. Se her hvordan du kommer i gang.

SCROLL NED

Øvelser med mindfulness

På sitet Børns Livskundskab er der forskellige øvelser i mindfulness, som du kan høre gratis. Sitet er til skoler, men flere af lydfilerne kan man sagtens bruge derhjemme også. Prøv for eksempel:

 

Hjerteøvelsen, hvor man ved hjælp af fokus på afspænding i kroppen og på åndedrættet giver en mulighed for at kontakte hjertet og de hjertelige følelser som fx empati og venlighed. Er god til at styrke den enkeltes kontakt med empati over for sig selv og over for andre.

 

Elevatorøvelsen, som har til formål at koordinere hoved og krop, og at styrke forbindelsen mellem hovedet (det mentale) og resten af kroppen, bl.a. ved hjælp af åndedrættet. En af de øvelser, der er god at støtte sig til fx når man ikke kan falde i søvn eller er bekymret, eller måske står over for en vigtig fodboldkamp eller andre situationer, hvor man har brug for at kunne fokusere optimalt og samtidig have kontakt til sin indre styrke.

 

Bevidsthedsøvelsen: Instruktion i at kontakte bevidstheden og den åbne opmærksomhed. Kan være en hjælp til at lære at være i nuet, og også til at viljestyre sin opmærksomhed.

 

Find dem her:

http://www.bornslivskundskab.dk/oevelser

 

 

Læs også:

Hvilken forskel øvelserne gjorde for to børn i artiklen Mor tester mindfulness: ”Vil du ikke komme op og lave øvelsen med mig?”

 

 

Træn berøring og åndedræt

På momo-academy.com er der forskellige tilbud om meditation og mindfulness, men også gratis øvelser. Du kan for eksempel se videoer og læse, hvordan du kan lave sanseøvelse med fjer og åndedrætsøvelser med pusterør og balloner. Prøv det her.

 

Børnemeditation med meditationsbøger: Sådan gør du

Det er også en mulighed at meditere med dit barn ved at læse højt af børnemeditationsbøger, som guider barnet til en fantasifuld verden, hvor de selv er hovedperson. Gitte Winter Graugaard er forfatter til bøgerne Børnemeditationerne I mit hjerte og Hjerternes Dal - Meditationer til børn og giver dig her 10 gode råd til at komme i gang. Læs også anmeldelsen af Hjerternes Dal på næste side.

 

1 : Find en god bog eller historie

Find en god meditationsbog, der henvender sig til børn. Du kan også finde en lydbog, men hvis du bruger lydbog, så bliv i rummet sammen med dit barn. Det mest givende er at læse højt for dit barn, da din stemme er velkendt og tryg for barnet. Dit nærvær og din ro er afgørende.

 

2 : Vælg det rigtige tidspunkt

Sengetid er typisk et godt tidspunkt til meditation, men det kan også være en rolig stund efter skole. Det vigtigste er, at du som forælder er opmærksom på din egen energi, da den påvirker dit barn. Du skal derfor mærke efter, om du har overskud til at være nærværende med dit barn lige nu. Hvis ikke, så giv dig selv lidt omsorg og brug lidt tid til at finde ind til et godt sted i dig først.

 

3 : Skab hygge og ro

Prøv at sætte farten ned 1-2 timer før, du vil læse meditationen for dit barn. Sluk alle skærme – også din egen. Lad gerne dit barn tage et varmt bad, og er der tid til lidt børnemassage inden, vil det være dejligt. Det er også en god ide at dæmpe lyset, og i det hele taget sørge for ro og hygge.

 

4 : Find det rigtige sted

Man kan meditere alle steder, men det er typisk godt i sofaen, på en dejlig blød pude eller, fx ved sengetid, i barnets seng. Læg eller sæt jer sammen, og sørg for, at der er helt roligt og uforstyrret.

 

5 : Fortæl barnet, hvad der skal ske

For nogle børn, kan det være en god ide at forklare, hvad det går ud på, så dit barn forstår det. Andre vil intuitivt slappe af og bruge deres fantasi.

 

6 : Sæt farten ned

Læs meditationen op i et roligt tempo, hvor du leder barnet ind i historien, og hold gerne pauser undervejs, så dit barn får tid til at visualisere historien.

 

7 : Vær tålmodig

Hvis dit barn ikke vil ligge stille eller lytte, så prøv at starte med at læse en bog, som barnet kender, og når du er færdig, kan du tilføje meditationen. Åbner dit barn øjnene, er urolig eller stiller spørgsmål undervejs, er det vigtigt ikke at blive irriteret, for det mærker barnet med det samme. Prøv at sige til barnet, at det skal give historien lidt tid, og gør det så igen aftenen efter, og aftenen efter igen – det skal nok komme.

 

8 : Øv vejrtrækningen

Bed dit barn om at lægge sig roligt ned og lukke øjnene, når det er parat. Nu skal han eller hun trække vejret langt ned i maven, mens du lægger hånden på maven, og når din hånd bevæger sig op og ned med maven, er vejrtrækningen rolig nok til, at meditationen kan begynde. Det er nemlig et tegn på, at barnet slapper godt af.

 

9 : Lyt til din intuition

Får du lyst til at bruge andre, flere eller færre ord end den skrevne meditation, er det så fint. Gør endelig meditationen til jeres egen. Stol på, at du ved, hvad dit barn har brug for at høre. Har du flere børn, så prøv at lytte til, hvad du siger til dem hver især. Ganske ofte vil det være forskelligt, hvad de har brug for at høre.

 

10 : Tal med dit barn bagefter

Tal med dit barn om meditationen i dagene efter, og lyt godt efter, hvad barnet siger. Børn har nemlig ofte nemmere ved at give sig hen i meditationen end voksne, så du kan måske lære noget nyt om dit barn. Du kan også opfordre dit barn til at tegne og male det, som han eller hun har set for sig under meditationen. Det giver dig et indblik i, hvad barnet forestiller sig, når det mediterer, og det er et godt udgangspunkt for at tale med dit barn om, hvordan han eller hun har det.

 

Læs mere på roomforreflection.dk.

Skolebørn nr. 4 2017 INDHOLD