Hvilke værdier opdrager forældre deres børn ud fra?
Vi har spurgt 1.085 forældre til børn i folkeskolen. Se hvilke værdier, de fleste forældre lægger vægt på i opdragelsen af deres børn:
TEKST: MAJ CARBONI
ILLUSTRATION: JENZ KOUDAHL
Ordentlighed og respekt
For et flertal af forældrene er det afgørende, at deres børn lærer at behandle andre mennesker med venlighed, høflighed og omtanke. Det handler ikke kun om at sige tak og undskyld, men om en grundlæggende forståelse for, at ens handlinger påvirker andre. Forældrene ønsker, at barnet lærer at tage ansvar for sine egne handlinger og møder verden med en åben og respektfuld tilgang.
”Jeg ønsker, at mit barn lærer, at alle mennesker har værdi, og man skal tale pænt til andre. ”
”Ordentlighed betyder, at man tager ansvar for sine handlinger og behandler andre godt. ”
Kærlighed og omsorg
En opdragelse præget af kærlighed, tryghed og nærvær er vigtig for mange forældre. De ønsker, at deres børn føler sig elskede og set, og de understreger vigtigheden af at være til stede i barnets liv – både fysisk og følelsesmæssigt. Forældrene ser kærlighed som fundamentet for barnets trivsel og udvikling.
”Det vigtigste for os er, at vores barn altid føler sig elsket og accepteret.”
”Vi prioriterer tid sammen som familie, fordi det giver barnet en følelse af samhørighed og kærlighed.”
Dialog og anerkendelse
En opdragelse baseret på dialog med barnet er vigtigt for mange forældre, der ønsker at styrke barnets evne til at tænke selv og argumentere for sine synspunkter. Flere påpeger, at de lytter til deres børn og forsøger at forstå dem, så barnet føler sig hørt og værdsat. I stedet for at diktere regler vil forældrene gerne inddrage deres børn i beslutningerne. Det betyder ikke, at børnene altid får det sidste ord, men forældrene ønsker, at børnene oplever at blive lyttet til og forstår de valg, forældrene træffer på deres vegne. De mener, at børn lærer bedre af en åben samtale end af skældud, da det skaber en relation baseret på tillid frem for frygt.
“Børn har brug for at blive anerkendt – deres følelser er lige så vigtige som voksnes.”
“Dialog frem for straf – vi forklarer altid, hvorfor vi sætter grænser.”
Ansvar for fællesskabet
At få børnene til at forstå, at vi alle sammen er en del af noget større, er vigtigt for mange forældre. Børn skal lære at tage hensyn, bidrage til fællesskabet og forstå, at samarbejde er en nødvendig kompetence i livet. Denne værdi kommer til udtryk i hverdagen, hvor forældre understreger vigtigheden af at have pligter og deltage i fælles opgaver derhjemme, men det handler også om at være en god ven og hjælpe andre, når der er brug for det. Det kan være små gerninger i hverdagen eller ved at engagere sig i større sociale fællesskaber som sport, fritidsaktiviteter eller frivilligt arbejde.
”Børn skal ikke bare have rettigheder – de skal også lære at bidrage til fællesskabet.”
”Vi taler om at se fællesskabet som et puslespil, hvor hver brik/ barn i klassen er unik og skaber det fuldendte billede. Det betyder, at man skal være rummelig og altid prøve at se tingene fra flere vinkler, tro på den positive intention og tale venligt, selvom man er uenig.”
Frihed og selvstændighed
Flere forældre ønsker at give deres børn frihed til at træffe egne valg og udvikle selvstændighed. De mener, at børn lærer bedst gennem egne erfaringer og ved at tage ansvar for deres handlinger. Frihed betyder dog ikke fravær af grænser – forældrene guider deres børn, men lader dem finde deres egen vej.
”Jeg forsøger at give mit barn frihed til at udforske og lære af sine egne erfaringer.”
”Vi opfordrer vores barn til at tænke selv og finde løsninger i stedet for at give svarene.”
Struktur og faste rammer
For nogle forældre er faste rammer og struktur afgørende for en god opdragelse. De mener, at børn trives bedst, når der er klare regler og rutiner, der skaber en tryg og forudsigelig hverdag. Struktur handler ikke om streng disciplin, men om at give barnet en tydelig forståelse af, hvad der forventes, og hvordan verden fungerer.
”Regler er vigtige, men de skal give mening og følges op med forklaringer.”
”Struktur handler ikke om at kontrollere barnet, men om at give dem et trygt fundament.”
De overordnede kategorier og beskrivelser er fundet ud fra en analyse af Skole og Forældres undersøgelse fra marts 2025 med besvarelser fra 1.085 forældre til børn i folkeskolen. Citaterne er udvalgt til at repræsentere de mest fremtrædende pointer i besvarelserne. Undersøgelsen er geografisk repræsentativ.
Udgivet: April 2025