“Tal om, hvilke værdier, der er vigtige hjemme hos jer” 

Eksperters mange holdninger og råd om opdragelse gør mange forældre forvirrede og usikre på, om de gør det godt nok. Stop i stedet op og tal om, hvilke værdier, der er vigtige i jeres familie, lyder det fra familierådgiver og psykolog Heidi Agerkvist.

TEKST: SIGNE BJERRE
ILLUSTRATION: JENZ KOUDAHL

Hvorfor sidder dit barn med iPad’en igen? Burde I ikke sidde og tegne sammen i stedet? Og hvad blev der egentlig af de gode manerer? Det må være på sin plads, at du lærer dit barn at sige tak for maden og vise hensyn til andre. Eller hvad?

Debatten om opdragelse fylder i medierne, og som forældre bliver vi bombarderet med gode råd om, hvordan vi skal opdrage vores børn. Alligevel har forældre sjældent været mere forvirrede og usikre på, hvad de skal gøre, og om de gør det godt nok.

Men i stedet for at føle sig utilstrækkelig og slå sig selv i hovedet med dårlig samvittighed, anbefaler psykolog og familierådgiver Heidi Agerkvist, at man som forældre stopper op og tænker over, hvad man selv synes, er vigtigt og handler efter det.

”Man kan ikke leve efter andres værdier. Derfor må man som forældre finder ud af, hvilke rammer man ønsker, der skal gælde i ens egen familie.” siger Heidi Agerkvist.

1. Tal om jeres egne værdier 

For at vi kan være tydelige overfor vores børn, er det vigtigt, at vi som forældre taler om, hvilke værdier, der betyder noget for os. Måske er I enige om, at jeres børn skal være velopdragne, men hvad betyder det konkret i jeres familie? Betyder det, at børnene skal tage deres tallerken ud, når de har spist? Eller betyder det, at de husker at sige tak, når nogen giver dem noget? Det kan godt kræve nogle lange aftener at finde ud af det. Men det gør, at I som forældre kan sætte nogle klare rammer om jeres familieliv, som bunder i jeres egne værdier.

2. Forvent ikke, at I som forældre skal være enige om alt

For at vi kan være tydelige overfor vores børn, er det vigtigt, at vi som forældre taler om, hvilke værdier, der betyder noget for os. Måske er I enige om, at jeres børn skal være velopdragne, men hvad betyder det konkret i jeres familie? Betyder det, at børnene skal tage deres tallerken ud, når de har spist? Eller betyder det, at de husker at sige tak, når nogen giver dem noget? Det kan godt kræve nogle lange aftener at finde ud af det. Men det gør, at I som forældre kan sætte nogle klare rammer om jeres familieliv, som bunder i jeres egne værdier.

3. Vær en god rollemodel

Børn gør, hvad de ser, og ikke hvad de hører. Derfor må vi som forældre være gode rollemodeller. Hvis vi har en værdi om, at vores børn skal leve sundt og have et aktivt liv, nytter det ikke noget, at vi selv ligger på sofaen det meste af tiden. På samme måde nytter det ikke, at vi råber og bander af vores børn, hvis vi har en værdi om, at man skal tale ordentligt til hinanden i familien.  Selvfølgelig kan det ikke undgås, at vi indimellem kommer til at hæve stemmen. Men hvis det sker for ofte, må vi kigge hinanden i øjnene og finde ud af, hvordan vi kan øve os på at blive bedre til at tale pænt. Kan vi ikke efterleve vores egne værdier, kan vi heller ikke kræve det af vores børn. Så enkelt er det.

4. Inddrag børnene og lyt til deres forslag

Når I har fundet frem til, hvilke værdier der er vigtige for jer, kan I sætte jer sammen med børnene i sofaen og tage en snak om, hvad I synes, er vigtigt i forhold til jeres familie, og hvad I tænker, I hver især skal øve jer på. Det er os voksne, der er kaptajn på skibet og os, der sætter retningen. Vi har ansvaret for at skabe rammerne i familien, og de er ikke til diskussion. Men lyt til børnene og lad dem komme med ideer til, hvad de selv kan gøre, for at I eksempelvis får nogle hyggelige morgener. Eller hvordan I kan hjælpe hinanden med de huslige opgaver. Hvilke pligter har de lyst til at lave, og er der noget, de synes, der skal være anderledes for at det er rart at være i familien? Det er vigtigt for børnene, at de bliver hørt. Det giver dem ejerskab, og det er noget, man kan gøre allerede fra de er 4 år gamle.

Sådan taler du værdier med dit barn afhængig af dets alder

Børn i indskolingen

For mange forældre er ærlighed en vigtig værdi. Men for et barn i indskolingen kan det indimellem være fristende at stikke en lille løgn. Børnene ved udmærket, at det er forkert at lyve, men det kan smutte for selv den bedste. Hvis du gerne vil have, at dit barn kommer til dig, hvis det har løjet, er det derfor vigtigt ikke at skælde det ud. Sig i stedet: ”Hvor er jeg glad for, at du siger det til mig. Det her er jo lige præcis at være ærlig.” Du behøver ikke at vade rundt i, at det har løget. Det er vigtigere, at dit barn tør komme og sige det, så I kan tage hånd om det sammen. Det skaber fortrolighed og ærlighed imellem jer også senere i livet.

Børn på mellemtrinet

Selvhjulpenhed tager et ryk mere, når dit barn er på mellemtrinet. Så hvis det er er en værdi i jeres familie, at I hjælper hinanden, er det et godt tidspunkt at lære dit barn at fuldføre en opgave, selvom den er kedelig. Hold fast i, at dit barn skal hjælpe til derhjemme, men kom samtidig dit barn i møde ved for eksempel at sige: ”Vi har en aftale om, at du hjælper med at lægge vasketøjet sammen. Det skal du, men jeg vil gerne sætte noget musik på, mens vi gør det”. Og hvis der er en anden pligt, dit barn hellere vil have, kan I snakke om det bagefter.

Børn i udskolingen

Karakterer og test fylder meget for børn i udskolingen. Så her kan det være en god ide at tage en snak om, hvad det vil sige at være dygtig. Hvad er vigtig hjemme hos jer? Er det en værdi i jeres familie at være den bedste eller er det vigtigtigere, at gøre sit bedste. Det er meget individuelt, hvad forældres holdninger er. Men det er noget, der fylder hos børnene i denne alder, og derfor er det relevant at tage fat i.

Guiden er skrevet på baggrund af interview med psykolog Heidi Agerkvist, der har speciale i børnefamilier, forældreskab og parforhold. 

Udgivet: maj 2018

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.