Forældre gør en forskel lokalt:
”Vi bliver hørt, når vi står sammen“
Hundredevis af aflagte børnesko på trappen til rådhuset er blot en af de tiltag, et netværk af forældre på Frederiksberg har tyet til for at få indflydelse på besparelserne på skolerne. Med god succes, fortæller Anne Mette Marker Metz, formand for bestyrelsen for Skolen på Duevej.
TEKST: ULLA HINGE THOMSEN
FOTOS: PRIVATE
Hvorfor er I gået sammen?
“Nogle gik sammen, da der begyndte at blive tale om mellemformer (specialtilbud, hvor barnet går i alment tilbud på særlige præmisser, red.). Nogenlunde samtidig var der lagt op til en forhandling af budgettet for 2023 med et større besparelseskatalog fra forvaltningens side. De to ting voksede sammen til et netværk af forældre fra alle skolerne på Frederiksberg.”
Hvad har I gjort?
“Det første år udvekslede vi erfaringer og hjalp hinanden med fælles høringssvar. Da budgettet i foråret blev åbnet for yderligere besparelser, gik vi sammen med BUPL og DLF om en fælles demonstration, hvor vi også gik ud og talte med presse og politikere. Det endte med, at politikerne trak nogle af besparelserne tilbage, så de blev reduceret fra 3 mio. til 1,5 mil. kr.
Op til budgetforhandlingerne forsøgte vi med netværk og dialog med politikerne, og vi blev også inviteret ind af Undervisningsudvalget til at præsentere os selv.
Vores første møde efter sommerferien i år lå samtidig med, at der kom besparelseskataloger. Nu havde vi haft en diskussion med politikerne, vi havde brugt pressen, og hvilke værktøjer havde vi så at gribe til? Vi var i dialog med Skolelederforeningen, BUPL og DLF, og det endte med, at vi arrangerede en stille demonstration op til det første budgetmøde, hvor vi placerede børnesko på trappen til rådhuset og på pladsen. Vi ville vise, hvem det her går ud over. Politikerne tog rigtig godt imod det. De kom ud til os og sagde, at de heller ikke synes, det er sjovt. Vi har jo hver vores rolle at spille i det her spil; vi ved godt, at de er meget bundne i deres økonomi.”
Hvilken betydning har samarbejdet med de faglige organisationer gjort?
“Nu har dette været en nem sag at blive enige om, med en fælles ydre ’fjende’. Men jeg tror, at den dialog, vi har haft, vil lette dialogen, hvis der opstår noget, som vi er uenige om, fremover.”
Før det første budgetmøde kom borgmesteren på Frederiksberg og andre byrådspolitikere ud for at tale med forældrenetværket, der havde indsamlet og stillet børnesko foran rådhuset for at gøre opmærksom på, hvem besparelserne går ud over.
Hvilken effekt har det haft?
“Besparelserne er blevet langt mindre end først varslet – fra 11,5 mio. kr. til 4,5 mio. kr. Tallene er dog lidt svære at gennemskue, da der både er besparelser og investeringer. Helt overordnet er vi tilfredse, men der er også nogle områder, hvor vi synes, det kunne have været bedre. Fx har vi fået to-underviser-ordning frem for to-lærer ordning, tilpasning af timetallet til vejledende niveau og sammenlægning af ungdomsklubber fra 7 til 3 klubber. På specialområdet har man valgt at lukke et børnehaveklassespor på en skole og gøre en rammebesparelse på specialskolen fra foråret permanent.
Det er et fremskridt, som helt sikkert skyldes, at vi er gået sammen. Vi bliver lyttet til, når vi peger på nogle områder og siger, at det ikke er den vej, vi skal.”
I har haft skattestigninger på Frederiksberg. Er det på grund af jer?
“Skattestigningen kommer på baggrund af, at udligningsreformen har ramt Frederiksberg hårdere end forventet. Så det er egentlig et modsvar til den. Men hvis man havde kunnet spare hele vejen rundt, havde man nok ikke haft så stort et behov for at sætte skatten op, så på den måde er der en sammenhæng.”
Hvad er det næste, der skal ske?
“Vi er i proces med at danne en lokalafdeling af Skole og Forældre på Frederiksberg. Det er lettere at samle op på tingene, når vi er organiseret. Politisk kalder situationen på, at der sker noget på landsplan, hvor vi går sammen om at spørge landspolitikere, om det her virkelig er den rigtige prioritering. Vi bliver hørt, når vi står sammen.”
LÆS OGSÅ: Forstå folkeskolens økonomi
Udgivet: Oktober 2023