Vælg Side

Formand i Skole og Forældre:

Stop nedskæringer og forringelser af vores børns fremtid

RASMUS EDELBERG, LANDSFORMAND, SKOLE OG FORÆLDRE

Ialt for lang tid, har kommunerne år efter år været tvunget til at lave besparelser pga. mange års stram statslig udgiftsstyring, skattestop og omprioriteringsbidrag. Oveni er der kommet stigende priser og udgifter til det specialiserede område. Når alt kommer til alt, så står kommunerne, efter de støtteinitiativer, der har været fra regeringen med bl.a. inflationshjælp, med endnu et stort minus, ifølge formand for Kommunernes landsforening, Martin Damm. De penge skal findes på den nære velfærd i kommunernes budgetter. Det går hårdt ud over børnenes skoler og SFO.

Fire ud af ti skolebestyrelser har, ifølge vores egen undersøgelse, måttet genåbne budgetterne på skolerne dette år for at spare. Aktiviteter ud af skolen aflyses, stillinger bliver ikke genbesat, og vikartimer erstattes med online undervisning. Vi lukker altså skolen af for omverdenen. Mister dyrebare pædagogiske og didaktiske kompetencer. Afholder undervisning uden undervisere. Og det er kun begyndelsen med alle de besparelser, der kommer med næste års budgetter.

Vi ser mod en tid med endnu færre lærere og pædagoger om børnene i hverdagen. På trods af at der allerede er markant færre end for få år siden. Tolærerordning, understøttende undervisning og specialpædagogisk støtte beskæres nu kraftigt. Lejrskoler, udflugter eller nye materialer er der ikke plads til. Manglende renovering af slidte bygninger og skolegårde.

Flere og flere børn mistrives og har brug for ekstra hjælp og støtte, og en nylig undersøgelse viser, at 25 procent af eleverne forlader skolen uden at kunne læse ordentligt. Uden politisk prioritering af folkeskolen vil den regning kun blive højere, både økonomisk og menneskeligt.

Skoene klemmer børnenes fødder og er simpelthen blevet for små. Politikerne burde prøve at gå i dem. De ville ikke holde en dag. I protest mod besparelser – og med opfordring til at investere i folkeskole og SFO – gik vi derfor til aktion den 5. oktober, hvor politikerne i Folketinget holdt åbningstaler med flotte ord og idealer. Vi stillede skoene i en tavs protest mod de konsekvenser den politiske prioritering har for vores børn i virkeligheden, som vi kender den.

Det klinger alt for hult, når regeringen siger, der er råd til både det ene og det andet – og den faktiske virkelighed er, at pengene ikke rækker. Det hænger ikke sammen, at vi skal have bøgerne tilbage i folkeskolen, tid til fordybelse, mere praktisk undervisning med faglokaler og materialer og at flere børn med særlige behov skal få den nødvendige støtte til at kunne være i den almene folkeskole – når vi samtidigt er tvunget til at fjerne mulighederne for netop sådanne tiltag. Christiansborg bør vågne op og vælge at investere i vores børn og vores fremtid. Hvor mange skal stille skoene, før det sker?

Udgivet: Oktober 2023

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.