Vælg side

Forældre gør en forskel lokalt:

”Vi får ikke flere penge på én skole af at lukke en anden

I Rebild Kommune har en splittet lokalforening fået fælles front mod rammevilkår. Facebook-opslag, individuelle møder med politikere og events er blandt værktøjerne, fortæller Rasmus Krog Madsen, formand for Skole og Forældres lokalforening i Rebild.

TEKST: ULLA HINGE THOMSEN
FOTOS: PRIVATE

Hvor meget skal I spare på skoleområdet i jeres kommune?
“Et tocifret millionbeløb. Heraf skal halvdelen polstre kommunekassen og går dermed helt ud af skolernes økonomi – en økonomi, som i forvejen er Danmarks mindst beløb pr. elev.”

Hvordan er jeres fælles indsats opstået?
“For nogle år siden dannede skolerne i Rebild en lokalforening under Skole og Forældre. Den var dog gået lidt i stå, fordi det var svært at blive enige om, hvorvidt vi skulle anbefale lukninger af små skoler. Men i forbindelse med, at kvaliteten på skolerne i kommunen generelt faldt og faldt, blev vi enige om at sætte fokus på dét og på størrelsen af kagen frem for, hvordan den er fordelt. Så nu bakker vi op om hinanden og bruger krudtet på at forklare politikerne, at struktur-beslutninger er et symptom på en folkeskole i nød.”

Hvordan var det at stå i den situation som lærer?
“Hver gang jeg følte, at jeg havde rykket klassen lidt, så startede det på en eller anden måde forfra. Det var ubehageligt ikke at vide, hvor jeg havde dem. Det kunne skifte fra time til time. Og efter frokost vidste jeg, at det var ekstra svært, for der havde de ikke mere overskud. Jeg oplevede det som om, at jeg ikke kunne gøre så meget andet end at forsøge at bevare roen. Det gav en følelse af afmagt og af ikke at kunne slå til. Det er den værste følelse. Specielt fordi børnene blev så kede af det.”

“I forhold til politikerne oplevede vi, at vores konstruktive tilgang virker. Vi siger til dem: ”Vi ved godt, at I ikke har flere penge at give, men så må vi prioritere dem rigtigt, OG I er nødt til at bede om at få nogle flere.””

– Rasmus Krog Madsen

 

 

Hvilken effekt har det haft?
“Hele sparekataloget skal nu behandles i byrådet. Formentlig er det ikke kun vores fortjeneste, men vi er godt tilfredse. For på den måde får byrådet det fulde billede, fremfor at Børne- og Unge-udvalget tager stilling.

Jeg synes også, vi er kommet væk fra at diskutere struktur og frem til at diskutere kvalitet. Selv om politikerne sparer penge på strukturen, giver det ikke mere kvalitet på de andre skoler – det dækker højst et overtræk.”

Hvad gør samarbejdet effektfuldt? 
“Vi holder hovedparten af vores møder på Teams og gør det relativt kort og klart. De, der har tid til at kommunikere, får lov til at gøre det uden at skulle spørge ti andre.

I forhold til politikerne oplever vi, at vores konstruktive tilgang virker. Vi siger til dem: ”Vi ved godt, at I ikke har flere penge at give, men så må vi prioritere dem rigtigt, OG I er nødt til at bede om at få nogle flere.”

Lokalafdelingen stod bag et debatmøde med oplæg om mellemformer, hvor der kom over 100 deltagere. Foto: Privat
Hvordan påvirker den fælles front jeres motivation?
“Meget positivt. Lige nu har de fire lukningstruede skoler fokus på dét og deltager mere sporadisk, og det har vi respekt for. Vi andre fortsætter og lover samtidig ikke at hælde benzin på det bål, der handler om skolelukninger. På den måde kan de stadig bakke op om den fælles kamp.”

Hvilken betydning får det for børnene, at I gør det her? 

“Stor, håber jeg. For det er frygteligt for de børn, det går ud over, hvis skolerne skal lukke, og for alle børn i Rebild Kommune, hvis de også fjerner indskolingsmodeller og de tidlige indsatser.

Vores altoverskyggende mål er, at politikerne ikke bare læner sig tilbage efter strukturbehandlingerne og tænker: ”Pyh, det var det. Godt, der er længe til næste valg, for nu er folk sure på os.” Vi vil holde dem fast på, at rammevilkårene ikke er rimelige.”

Udgivet: Oktober 2023

 

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.