Vælg side

Bevar de små folkeskoler

Af Rasmus Edelberg, landsformand, Skole og Forældre

J

eg vil gerne ønske forældrene på folkeskolerne i Bjedstrup og Hylke ved Skanderborg et stort tillykke. De har kæmpet en lang og hård kamp for at redde deres små lokale folkeskoler fra kommunens sparekniv. En kamp forældrene nu har vundet.

Skolernes forældre har husket os på, at et stærkt fællesskab på en lille lokal folkeskole kan have meget mere værdi end nogle kortsigtede besparelser ved at samle alle skolebørn på store skoler.

Det er i den lokale folkeskole, at områdets børn danner venskaber på tværs af forskellige baggrunde. Det er også her både børn, forældre, bedsteforældre og andre borgere mødes til arrangementer og fritidsaktiviteter, der skaber liv i lokalområdet og dyrker det fællesskab, der har så stor betydning for os mennesker.

Små landsbyskoler kan noget med nærhed, natur og fællesskab. Derfor er det vigtigt, at de kommunale skolesystemer ikke laves efter en for ensartet skabelon med samme maksimale antal elever på alle skoler. Forældre skal have mulighed for at bosætte sig og vælge den skole, hvor de mener, at deres barn bedst kan blomstre og udvikle sig.

 

Forældre har en afgørende betydning for deres barns skolegang. Det står klart og konkret, når man ser på den kæmpe indsats, som forældrene i Skanderborg har ydet for at bevare de små folkeskoler i kommunen.

Vi skal styrke folkeskolen – ikke lukke den. Og vi vil have folkeskoler i hele Danmark – også i landdistrikterne. Alt for ofte står vi forældre alene med at sørge for dette fokus, ved at trække i nødbremsen, når de lokale politikere får optimeringsfeber og er parate til at ødelægge fantastiske små lokalsamfunds meningsgivende fællesskaber.

Hvis du er forælder på en folkeskole, der er truet af lukning vil jeg opfordre dig til at melde dig ind i vores Facebook-gruppe Forældre mod skolelukninger.

Hvis du vil støtte Skole og Forældres arbejde med at bevare folkeskoler i hele landet, kan du støtte os ved at blive personligt medlem.

Rasmus Edelberg, formand i Skole og Forældre

Udgivet: november 2020

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.