Vælg side

Bevar de små folkeskoler

Af Rasmus Edelberg, landsformand, Skole og Forældre

J

eg vil gerne ønske forældrene på folkeskolerne i Bjedstrup og Hylke ved Skanderborg et stort tillykke. De har kæmpet en lang og hård kamp for at redde deres små lokale folkeskoler fra kommunens sparekniv. En kamp forældrene nu har vundet.

Skolernes forældre har husket os på, at et stærkt fællesskab på en lille lokal folkeskole kan have meget mere værdi end nogle kortsigtede besparelser ved at samle alle skolebørn på store skoler.

Det er i den lokale folkeskole, at områdets børn danner venskaber på tværs af forskellige baggrunde. Det er også her både børn, forældre, bedsteforældre og andre borgere mødes til arrangementer og fritidsaktiviteter, der skaber liv i lokalområdet og dyrker det fællesskab, der har så stor betydning for os mennesker.

Små landsbyskoler kan noget med nærhed, natur og fællesskab. Derfor er det vigtigt, at de kommunale skolesystemer ikke laves efter en for ensartet skabelon med samme maksimale antal elever på alle skoler. Forældre skal have mulighed for at bosætte sig og vælge den skole, hvor de mener, at deres barn bedst kan blomstre og udvikle sig.

 

Forældre har en afgørende betydning for deres barns skolegang. Det står klart og konkret, når man ser på den kæmpe indsats, som forældrene i Skanderborg har ydet for at bevare de små folkeskoler i kommunen.

Vi skal styrke folkeskolen – ikke lukke den. Og vi vil have folkeskoler i hele Danmark – også i landdistrikterne. Alt for ofte står vi forældre alene med at sørge for dette fokus, ved at trække i nødbremsen, når de lokale politikere får optimeringsfeber og er parate til at ødelægge fantastiske små lokalsamfunds meningsgivende fællesskaber.

Hvis du er forælder på en folkeskole, der er truet af lukning vil jeg opfordre dig til at melde dig ind i vores Facebook-gruppe Forældre mod skolelukninger.

Hvis du vil støtte Skole og Forældres arbejde med at bevare folkeskoler i hele landet, kan du støtte os ved at blive personligt medlem.

Rasmus Edelberg, formand i Skole og Forældre

Udgivet: november 2020

Få de nyeste artikler fra Magasinet Skolebørn direkte i din indbakke 4-8 gange om året ved at tilmelde dig herunder. Det er helt gratis. Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.

P.S. Magasinet Skolebørn udgives af Skole og Forældre, landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Dette tilbud gælder kun forældre på vores medlemsskoler. Ved du ikke om din skole er medlem? Skriv bare navnet på din skole, så tjekker vi det løbende. Ville du bare ønske, at din skole var medlem, så du kunne få nyhedsbrevet? Så tip din skolebestyrelse om, at de kan melde sig ind her.