Demonstration:
Besparelser får børn og forældre til at stille skoene
”Når der spares på skoler, SFO og daginstitutioner, er det ikke bare tal i et regneark. Det er rigtige børn, det går ud over. I skulle prøve at gå i vores børns sko.”
Sådan lød budskabet til politikerne fra de forældre, der havde samlet omkring 3000 børnesko sammen, der torsdag den 5. oktober stod foran Christiansborg i protest
mod besparelser på børne- og ungeområdet. Skole og Forældre stod bag aktionen sammen med FOLA.
TEKST OG FOTO: MAJ CARBONI
”Det må være nok med de besparelser, der kommer år efter år. Vi kan ikke klare det mere. Børnenes sko bliver mere og mere slidte og klemmer for meget. Hvis vi ikke investerer nu, kan vores børn ikke vokse ordentligt op og gå ind i fremtiden, som den nye generation, der skal føre samfundet videre,” siger Farida Al-Imam, der er forperson i lokalafdelingen Skole og Forældre København og skolebestyrelsesforperson på Tingbjerg Skole. Hun havde taget sin datters aflagte sko med på Christiansborg for at vise politikerne, at de går i for små sko.
Nina Boelslund Nielsen, kom til demonstrationen med ladcyklen fuld af børnesko, som hun samme morgen havde fået fra forældre i skolegården på Lundehusskolen i København, hvor hun er skolebestyrelsesforperson.
”I skolebestyrelsen var vi meget overvældede over opbakningen fra de andre forældre. Der kom rigtig mange med deres børns aflagte sko. De oplever også, at ressourcerne i folkeskolen er for få.
Når Mette Frederiksen taler om, at autoriteten skal tilbage til læreren, kommer det til at lyde som om, at vi forældre ikke har tillid til det pædagogiske personale. Det er simpelthen ikke rigtigt. Vi elsker den lokale folkeskole, SFO og klub. Men vi har ikke tillid til, at rammerne er gode nok til, at det pædagogiske personale har mulighed for at lave den hverdag for børnene, som de gerne vil. Når der er for få lærere og pædagoger til for mange børn, hvoraf nogle børn har brug for rigtigt meget støtte, så bliver det vanskeligt for selv det dygtigste personale at lave en spændende og varieret hverdag for børnene og skabe de trygge relationer, som gør, at børnene trives. Det skaber dårlig uro, fællesskaberne lider, og mistrivslen vokser.
Det får også mange lærere og pædagoger til at bukke under, og så bliver det en ond spiral. Det er et politisk ansvar at vende den spiral. Det er derfor, jeg er her i dag,” siger hun.
Nina Boelslund Nielsen understreger, at det ikke er noget, der er særligt for hendes skole, men generelt for folkeskolerne i øjeblikket.
2.b fra Ålholm Skole i Valby kom forbi Christiansborg for at sætte deres gamle sko sammen med de andre 3000 børnesko.
”På vores skole oplever vi besparelserne ved, at vi ikke altid har timerne til at hjælpe de elever,
der har brug for en mere tæt relation til en voksen for at føle, at de lykkes.
Vi vil rigtig gerne på ture ud af huset for at styrke trivslen og skabe oplevelser sammen som
klasse, men det er ikke altid, der er råd.
Eleverne har lige haft demokratiuge, hvor vi blandt andet talte om, at hvis man vil være med til at ændre noget, skal man også selv gøre noget aktivt. Eleverne var super glade for at deltage i
demonstrationen, som var et meget konkret
eksempel på, hvad de har lært,” fortæller lærer
i 2.b, Susan Bülow.
”Det er virkelig benhårdt derude lige nu, og nogle rigtig svære valg, der skal træffes. Skolebestyrelserne får en spareramme, hvor de kan vælge mellem flere afskedigelser, fjerne støtte til børn med særlige behov eller spare på SFO’en. Politikerne på Christiansborg bør nu investere i vores børn og unge ved at afsætte flere penge på finansloven og give kommunerne et råderum, der skaber reelle forandringer for vores børns hverdag,” sagde Rasmus Edelberg, formand i Skole og Forældre. Her står han sammen med Signe Nielsen, formand i FOLA, der repræsenterer forældre til børn i daginstitutioner. De to organisationer stod sammen bag demonstrationen.
LÆS OGSÅ: Formand: Stop besparelser
Flere politikere kom ud fra Christiansborg for at tale med forældrene, herunder Jacob Mark (SF), Helene Liliendahl Brydensholt (Alternativet), Jeppe Søe (Moderaterne), Jette Gottlieb (Enhedslisten) og Lotte Rod (Radikale).
Franciska Rosenkilde (Alternativet) blev interviewet til DR på baggrund af demonstrationen.
Besparelser på folkeskolen
– Tal fra Folketinget viser, at samfundets investering i hver time i klassen er skåret med 30% i løbet af 10 år.
– Over 80 procent af kommunerne svarer, at de skal spare på velfærden til næste år, ifølge en rundspørge med besvarelser fra 65 kommuner, som Politiken Research har foretaget.
– 50 kommuner har udsigt til at bruge færre penge på folkeskolen i år, viser en gennemgang, som DR Nyheder har lavet.
– 7 ud af 10 lokale lærerkredse vurderer, at der er udsigt til besparelser på skoleområdet i 2024, viser en undersøgelse fra Danmarks Lærerforening.
– Der er afsat 35 millioner kroner til folkeskolen på finansloven, som er målrettet intensive læringsforløb i dansk og matematik i 2024. Danmarks Lærerforening har regnet sig frem til, at der på skoleområdet i 2023 er budgetteret med 860 millioner kroner mindre end de reelle udgifter i 2022.
– En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at folkeskolen sammen med øvrige velfærdsområder fra 2015 til 2023 er blevet underfinansieret med 22,5 milliarder kroner sammenlignet med et scenarie, hvor udgifterne havde fulgt både det stigende antal børn og ældre samt den generelle velstandsudvikling.
– I regeringsgrundlaget er der planlagt skattelettelser for 5 milliarder.
– I 2019 blev partierne enige om at sende en milliard ud til kommunerne, så de kunne ansætte flere lærere, den såkaldte ”lærermilliard”. Ifølge en opfølgning, som Fagbladet Folkeskolen lavede i 2022, bruger flere kommuner dog i stedet pengene til at dække huller i kommunens budgetter helt andre steder.
Skolebestyrelser kæmper
mod besparelser
8 ud af 10 skolebestyrelser har gjort en aktiv indsats for at påvirke politikerne til ikke at spare på folkeskolen, viser en rundspørge fra Skole og Forældre fra september 2023 med besvarelser fra skolebestyrelser på 438 folkeskoler i 94 kommuner.
Skolebestyrelserne har blandt andet skrevet høringssvar, deltaget i borgermøder med politikere, været i dialog med politikere, skrevet til politikerne, skrevet indlæg i medier, arrangeret demonstrationer, været til møder på kommunen og lavet underskriftsindsamlinger.
Udgivet: Oktober 2023