Samarbejde med virksomheder: Skoleklasse adopteret af hotel
2.A. på Birkhovedskolen i Nyborg skal følge et lokalt hotel gennem hele deres skolegang.
TEKST: LINE FELHOLT
FOTO: MAJ CARBONI
Hvad er et hotel? Hvad laver en oldfrue? Og hvordan laver man mad uden spild? Hvis ikke 2.A. på Birkhovedskolen i Nyborg allerede ved det, finder de ud af det, inden de forlader folkeskolen. For de er nemlig blevet ’adopteret’ af et hotel, der skal være deres faste legekammerat i erhvervslivet resten af deres skoletid.
”Det er en del af børns skolegang at finde ud af, hvad de engang skal være. Som adoptionsklasse får de et meget konkret bud på, hvad det vil sige at være i erhvervslivet. Det er ikke bare noget, vi læser om i en bog, vi er fysisk til stede og får en indsigt i alt det, man beskæftiger sig med på et hotel,” fortæller Charlotte Vestergaard Eriksen, der er klasselærer for 2.A, som har været adoptionsklasse hos hotellet Sinatur Storebælt i et års tid snart.
Men det er ikke kun hotellet, der har taget en skoleklasse ind. Går man i parallelklassen, altså 2.B. på Birkhovedskolen, er man adoptionsklasse hos et lokalt plejehjem, som eleverne også følger resten af deres skoletid.
Laver insekthotel
2.A. besøger hotellet 2-3 gange om året, og hver gang er der nye emner på programmet. Indtil videre har klassen hørt om, hvad et hotel er, og de har været på rundvisning med oldfruen. Næste gang skal eleverne lave deres egne insekthoteller.
Sinatur-kæden er B-Corp certificeret, hvilket vil sige, at den arbejder med social og miljømæssig ansvarlighed, herunder madspild i køkkenet og biodiversitet i omgivelserne. Noget skoleeleverne tager del i. Hotelkæden er ejet af Danmarks Lærerforening, og derfor giver det god mening at ”give noget igen”, mener hoteldirektør Louise Hauge Gliese.
”Vi ser en stigning i børn og unges engagement og interesse i den grønne omstilling. Derfor er det oplagt at vise dem, hvad ansvarlig virksomhedsdrift er,” siger hun og fortæller, at de også får besøg af 8.-9. klasser, der lærer om madspild og bæredygtighed i hotellets køkken.
Flere tjenere og kokke
Men Sinatur-hotellerne gør det også for egen skyld. Det handler også om at gøre nye generationer af unge interesseret i de fag, som hoteldrift består af, eksempelvis kokke- og tjenerfaget.
”Vi vil gerne vise vores fag frem og vise, hvor spændende de er. Det er jo fag, som ikke er så søgt mere, men som måske tiltaler børn og unge, der ikke fungerer så godt med at sidde stille inde i en skoleklasse,” siger hoteldirektør for Sinatur Storebælt, Louise Hauge Gliese.
Klasselærer, Charlotte Vestergaard Eriksen, ser det også som en gevinst, at eleverne udvider deres horisont i forhold til uddannelsesmuligheder.
”Det gør dem mere sikre i deres valg fremover, fordi de oplever, at der er flere muligheder,” siger hun.
Udgivet: marts 2023