Forfatter:
Sådan kan du tale om sex med dit barn
Unge får seksualundervisningen i skolen og har et væld af medier til rådighed, hvor de kan søge svar på alt. Så skal vi forældre stadig tale om sex med vores børn og unge? Ja, mener forfatter, Wenche Thinnesen Vogtmann, der blev overrasket over, hvor mange spørgsmål de unge brænder inde med. Læs hendes refleksioner og bud på, hvordan du kan tale om sex med dit barn.
TEKST: WENCHE THINNESEN VOGTMANN
FOTOS: ISTOCK
Jeg var overrasket over de spørgsmål, jeg fik fra eleverne, da jeg underviste på forfatterskolen. Et efter et kom der spørgsmål, som ikke bare handlede om sex og seksualitet, men i lige så høj grad spørgsmål om de tanker og følelser, der er knyttet til det at være et menneske med en ikke prøvet seksualitet eller en seksualitet i dens spæde start.
”Hvordan ved jeg, om jeg er biseksuel?” spurgte en af eleverne, mens en anden spurgte ind til, hvordan man kan vide, om man er forelsket.
Disse spørgsmål, og mange andre, burde have været stillet til forældrene og ikke til mig.
Jeg tog deres spørgsmål alvorligt og valgte at skabe og facilitere et samtalerum til de snakke, som så åbenlyst var en mangelvare hos eleverne. Og overraskelsen var stor, da det viste sig, at der var mange ting generationen af i dag ikke vidste, og som burde være noget, børnene havde snakket med deres forældre om.
Så hvis vi ikke skal sende endnu en generation ind i deres voksenliv med et mangelfuldt sexkendskab, og med flest af de ikkeeksisterende snakke om det, de inderst inde har på hjerte og gerne vil have svar på, skal vi ikke udelukkende sende opgaven videre til skolelærerne og Google. For ikke alle svar findes der.
Kimen til de gode samtaler om sex og alt der følger med at være et seksuelt væsen starter i barndommen. Og de samtaler er også et forældreansvar.
Selvfølgelig er der forskel på, hvad og på hvilken måde man snakker om sex alt efter barnets og den unges alder og personlighed ikke mindst.
Det vigtigste er dog ikke, om forældre får sagt alle de rigtige ting til deres børn. Det er langt vigtigere, at forældrene er naturlige og åbner op for barnets mulighed for at stille spørgsmål om alt det, der rumsterer.
Vores børn og unge vil bære ubesvaret rundt på deres spørgsmål, hvis ikke forældrene byder ind og tager vores del af ansvaret for, at næste generation ikke ender rådvilde angående egen seksualitet, og alt det der er forbundet med at være et seksuelt menneske.
5 RÅD:
Sådan kan du tale om sex med dit barn
1. Gå en tur med barnet. Et sted, hvor der ingen forstyrrelser er, og stil de åbne spørgsmål.
Det er, når vi går side om side, og ikke sidder over for hinanden ved et bord, at vi har nemmere ved at dele samt rumme det sagte, og ikke mindst at være i det svære og til tider lidt akavede.
2. Lad det være et undersøgende rum og lyt med åbent sind og stor nysgerrighed. Og tillad det, der kommer uden at dømme Hvis vi som forældre lytter mere end vi taler, bliver vi klogere på, hvor barnet er, og på måde bliver det også nemmere at vide, hvordan og med hvad, vi som voksne skal byde ind.
3. Mød barnet der, hvor barnet er. Både aldersmæssigt, modenhedsmæssigt og personligt. Når vi er i øjenhøjde med barnet, bliver det nemmere at dele.
4. Giv et eksempel fra egen spæde start på det at være et seksuelt væsen. Det hjælper meget, når barnet finder ud af, at det engang var mor eller far, der var der, hvor barnet er nu. At fortælle om den tvivl og eventuelle sårbarhed, man selv har haft på forskellig vis, gør det tilladt for barnet at åbne op for de ting, der er usagt, men tænkt.
5. Find et fælles tredje at snakke ud fra. Det gør det nemmere, når man kan trække de svære snakke lidt ud fra livet og kanalisere over på og i andre, inden man trækker den hjem i sig selv, når fortrolighedsrummet er grundlagt
Til unge i udskolingen kunne det tredje fælles være den erotiske novellesamling, ‘Os, når vi er sammen’, til unge om unge som Wenche Thinnesen Vogtmann har skrevet efter de mange snakke, hun har haft med sine forfatterelever.
Os, når vi er sammen
En erotisk novellesamling med syv korte og syv lange noveller, der alle handler om unge menneskers søgen efter deres identitet og seksualitet. I novellesamlingen kommer Wenche Thinnesen Vogtmann omkring flere temaer som f.eks. samtykkeloven, sugardating og refleksioner om køn. Bogens emner er inspireret af de samtaler, forfatteren har haft med unge mennesker på en forfatterskole i Vejle, hvor hun har undervist. Bogen er skrevet efter aftale med de unge mennesker.
Bogen er udgivet i februar 2024 fra forlaget Books on demand.
Udgivet: februar 2024