5 grunde til at du skal engagere dig i klassefællesskabet
”Hvorfor skal jeg bruge tid på legegrupper, fællesspisning og rundbold i parken med de andre børn og forældre fra mit barns klasse?” Det spørgsmål er vi nok mange forældre, der har stillet os selv midt i en travl hverdag med arbejde, børn, madpakker og vasketøj. Det er dog en investering, der giver gode gevinster for både dig og dit barn. Se her hvilke.
TEKST: LOTTE GREVE
FOTO: LARS BERTELSEN
ILLUSTRATION: PERNILLE MÜHLBACK
1
Du styrker dit barns trivsel i klassen
8 ud af 10 forældre oplever, at sociale arrangementer uden for skoletiden har en positiv betydning for deres barns tilhørsforhold i klassen, viser en undersøgelse fra magasinet Skolebørn fra januar 2020 med besvarelser fra 961 folkeskoleforældre. Arrangementerne styrker fællesskabet blandt forældrene og det er også gode nyheder for eleverne. I klasser, hvor der er et godt forældrefællesskab, er der nemlig langt flere elever, der er rigtig glade for at gå i skole i forhold til de klasser, hvor forældrefællesskabet er dårligt.
Så mange elever er rigtig glade for at gå i skole, når…
LÆS OGSÅ: 7 ting du selv kan gøre for at styrke fællesskabet i dit barns klasse
2
Dit barn får lettere ved at få venner fra klassen
Forældrenes deltagelse i sociale arrangementer har betydning for, hvorvidt deres børn bliver en del at det sociale uden for skolen eller ej. Hvis du fx deltager i klassens fællesspisning kan det blive lettere for dit barn at have venskaber med klassekammeraterne både i skoletiden og i fritiden. Det viser en undersøgelse foretaget for Undervisningsministeriet i juni 2017. Venskaber er med til at sørge for at dit barn trives med at gå i skole og derved får det også lettere ved at få lært noget fagligt i skolen.
LÆS OGSÅ: 10 tips til kontaktforældre: Sådan får I alle forældre med
3
Et stærk fællesskab i klassen giver mindre mobning
Mobning har store konsekvenser for dem, det går ud over. Tidligere var det enkelte børn, der fik skylden for mobningen (mobbere og mobbe-ofre), men nyere forskning viser, at det er fællesskabet, der skal kigges på. Her har forældrenes måde at indgå i klassefællesskabet på også betydning. Ifølge Børns Vilkår kan fællesskabende aktiviteter være med til at modvirke mobning. Det er også en erfaring forældre fra Skolebørns undersøgelse har gjort sig.
Så hvis du sammen med resten af forældregruppen arbejder for at lave aktiviteter, der hjælper børn og forældre med at skabe et stærkt fællesskab, så hjælper du både dit eget barn men også resten af klassen med at skabe en klasse, hvor der er rart at være og at forebygge mobning.
”Vi har erfaret, at et godt forældre-samarbejde er altafgørende for at undgå mobning og mistrivsel. Det er super vigtigt at vi forældre kan tale sammen, hvis et barn eller flere ikke trives i fællesskabet.”
4
De svære samtaler bliver lettere
Det er næsten uundgåeligt, at der på et tidspunkt opstår konflikter, misforståelser eller uenigheder i klassen. Hvis I forældre kender hinanden og har hygget jer sammen til klassearrangementer, kan det være lettere at tage de svære samtaler senere hen. Det er i hvert fald noget af det forældrene selv oplever, viser Skolebørns undersøgelse.
5
Du lærer dit barn at være sammen med forskellige mennesker
Det er vigtigt for dit barns fremtid at kunne være sammen med mange forskellige mennesker, så det kan være en del af fælleskaber, hvor ikke alle er som dem selv, fx arbejdspladser, boligforeninger, idrætsforeninger. Vi voksne er jo forbilleder for vores børn, der gør som vi gør. Ved at deltage i klassearrangementer viser du også dit barn, at du selv kan være sammen med mange forskellige typer af mennesker – også dem, der er anderledes end dig selv.
”Vores engagement i at lave og deltage i fællesarrangementer smitter af på børnene. Vi kan være forbilleder – Vi forældre taler sammen på kryds og tværs og børnene ser, at vi kan hygge os sammen også med børnene.”
Skolebørns undersøgelse er foretaget i januar 2020 med besvarelse af 961 folkeskoleforældre, der er tilmeldt Skolebørns nyhedsbrev.
Udgivet: marts 2020