Vælg side

Gør-det-selv folder – Sammen om trivsel

Forældre vil gerne vide, hvad skolen forventer af dem, når deres barn starter i 0. klasse. Som skolebestyrelse og/eller ledelse kan I formulere og printe jeres egen folder om samarbejdet med og mellem forældre.

TEKST: FORÆLDREFIDUSER
ILLUSTRATION: MORGENTHALER

Forældre er meget motiverede for at samarbejde om trivsel og sammenhold i klassen. Det gør skolestart til et både godt og nødvendigt tidspunkt at kommunikere skolens værdier og forventninger. 

Nedenfor finder du en trin for trin-guide til, hvordan I gør det nemt. Du finder også et bud på en folder. Den findes både i pdf, som du kan printe, folde og dele ud med det samme. Og i Word, hvor du kan skrive teksten med jeres egne budskaber og samtidig bevare det grafiske design.

Derfor er det en god idé …

Det bliver synligt, at skolen prioriterer samarbejde og trivsel og inviterer forældrene ind i skolesamarbejdet. Samtidig synliggør det både skolens og forældrenes ansvar og muligheder i samarbejdet. Det giver grobund for trivsel.

Sig det med en folder

I kan nemt lave en lille folder, som forældre kan få ved skolestart eller til forældremøde. Lad fx skolebestyrelse være afsender sammen med skolelederen.

I er velkomne til at printe, folde og dele den færdigproducerede folder ud, som var det skolens egen. 

Eller I kan hente skabelonen til folderen. Her kan I omformulere teksten med skolens egne budskaber, værdier og holdninger og samtidig bevare det grafiske design.

Forberedelse: 10 minutter til at drøfte mulighederne ved en folder

Varighed: Afhænger af ambitioner og ønsker til folderen.

Sted: På et møde i skolebestyrelsen

Deltagere: Medlemmer af skolebestyrelsen

Hent skabelon til folderen her: Folder Sammen om trivsel.

Hent udfyldt folder her: Udfyldt folder Sammen om trivsel.

Trin for trin udarbejdelse af folder

Sæt 10 min. af på et skolebestyrelsesmøde til at drøfte muligheden for
en folder om samarbejdet med og mellem forældrene i en klasse.

Forbered jer inden mødet

 • Hent en pdf med et bud på en folder her.
 • Print folderen ud i det antal, I skal bruge på mødet. Send den også rundt, så bestyrelsens medlemmer kan læse den, inden I mødes.
 • Hent X-skolens eksempel på principper og praksis for
  forældresamarbejde her. Send evt. rundt til de øvrige medlemmer, hvis I vil drøfte folderen, som en del af skolebestyrelsens arbejde med principper for forældresamarbejde.

Drøft på mødet, om jeres skole vil tilbyde forældrene en lignende folder.

 • Ved hvilke anledninger kunne den være relevant? Fx skolestart i 0. klasse, og når forældre til nye elever starter på skolen.
 • Skal folderen indgå som en del af et arbejde med formulering af principper for forældresamarbejdet?
 • Hvem skal være afsendere og hvem skal have ansvar for at folderen opdateres og distribueres?
 • Skal folderen bruges som den er eller tilpasses skolens egne budskaber, principper og værdiregelsæt?

Hvis I vælger at printe folderen, som den er, skal I lægge en plan for, hvornår og hvordan, I bruger den. Udpeg en tovholder, som sørger for at printe, folde og fordele folderen til de rette.

 • Hent pdf med folderen i boksen ovenfor.
 • Tjek printerindstillingerne, så du printer A4 / farver / faktisk størrelse / begge sider i blokformat (vend på den korte side).
 • Start med at printe et enkelt prøveeksemplar, så du er sikker på, at indstillingerne er rigtige.
 • Print det antal foldere, du har brug for. Overvej hvem, der med fordel kan have nogle eksemplarer liggende.

Folderen er et godt supplement til jeres øvrige kommunikation med forældrene

Udgivet: 2014

Få de nyeste artikler fra Magasinet Skolebørn direkte i din indbakke 4-8 gange om året ved at tilmelde dig herunder. Det er helt gratis. Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.

P.S. Magasinet Skolebørn udgives af Skole og Forældre, landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Dette tilbud gælder kun forældre på vores medlemsskoler. Ved du ikke om din skole er medlem? Skriv bare navnet på din skole, så tjekker vi det løbende. Ville du bare ønske, at din skole var medlem, så du kunne få nyhedsbrevet? Så tip din skolebestyrelse om, at de kan melde sig ind her.