7 råd fra eksperterne:
Sådan får du dit barn til at læse mere

Eleverne skal læse 20-30 minutter derhjemme hver dag. Sådan lyder mange skolers krav til forældrene. Men 7 ud af 10 forældre oplever udfordringer med at leve op til kravet. Her får du 7 gode råd til, hvordan du kan motivere dit barn til at læse fra Læs for livet.

TEKST: ULLA HINGE THOMSEN
FOTO: MAJ CARBONI

7 råd



1


Lad bøger og blade være let tilgængelige

Bøger og blade, der ligger og lokker med forsiden og kan nås uden problemer – det er læse-nudging i børnehøjde. Hvis barnet skal få lyst til at læse, skal der være noget at læse i hele tiden, uden besvær.

2

Snak med barnet om, hvorfor læsning giver mening

Fortæl dit barn, at det her og nu kan opnå afslapning og hygge ved at læse en god bog, og at det også på længere sigt er et skridt mod et godt liv med flere valgmuligheder i kraft den uddannelse, man kan få, hvis man bliver god til at læse.

3

Interessér dig for barnets læsning

Din interesse er altafgørende for dit barns mulighed for at klare sig godt i skolen – det viser flere studier. Og det behøver ikke være mere kompliceret, end at du simpelthen spørger, hvilken bog dit barn er ved at læse for tiden, og hvad barnet godt kan lide ved bogen.

4

Lær dit barn at skelne mellem skolelæsning og lystlæsning

Ingen kan lide at være på arbejde hele tiden, heller ikke dit barn, hvis arbejde det er at gå i skole. Lad skolen om lære barnet at læse, så du kan lære det at elske at læse.  Det gør du blandt andet ved at skelne mellem skolebøger og lystlæsningsbøgerne.

5

Lad være med at presse dit barn

Alt for meget pres kan have den modsatte effekt. Prøv i stedet at komme barnet i møde, for eksempel ved selv at lade det vælge emne og niveau for den bog, det vil læse. Måske var den eller de bøger, du troede, ville være lige i skabet, for svære, kedelige eller lange.

6

Sæt hyggelige rammer omkring læsningen

Der er stor forskel på at læse med 27 klassekammerater omkring sig, siddende på en hård stol i dårlig belysning, og så at sidde hjemme i sofaen med te, stearinlyst og småkager. Rammerne kan påvirke barnet positivt, og det er hyggeligt i sig selv at være sammen på den måde.

7

 

Læs selv

Børn gør, som vi gør, ikke som vi siger. Vis barnet, at du læser af lyst, ikke af pligt, og husk at lægge telefon og computer fra dig indimellem, hvis du vil have barnet til at læse en papirbog.

 

Kilde: Læs for livet

 

LÆS OGSÅ: Forældrenes 10 tips: Sådan får vi vores børn til at læse

LÆS OGSÅ: Forældreundersøgelse: ”Vi kan ikke få vores børn til at læse 20 minutter hver dag”

UDGIVET: Februar 2020