Vælg side

7 ting du kan gøre for at…
Styrke fællesskabet i klassen

8 ud af 10 forældre oplever, at de kan være med til at styrke trivslen i deres barns klasse, viser en undersøgelse fra magasinet Skolebørn fra januar 2020. Vi har spurgt forældrene, hvordan vi forældre kan gøre vores til at skabe en god klasse med glade elever og forebygge mobning. Vi har samlet deres gode råd i overskrifter til dig:

TEKST: LOTTE GREVE
FOTO: LARS BERTELSEN

1
Deltag i klasse-arrangementer

 Sociale arrangementer med de andre forældre og børn i klassen styrker fællesskabet og dermed trivslen blandt eleverne.

Deltag i arrangementer for derigennem at lære de andre børn og forældre at kende. Så er det lettere at tale om de ting, der ikke går godt. På den måde kan vi få et bedre samarbejde og bedre forhold for børnene.”

Jeg oplever, at børnene ser mere positivt på de børn, hvor forældrene kender deres forældre.”

LÆS OGSÅ: Disse 5 gevinster får du og dit barn, hvis du engagerer dig i klassefællesskabet

2
Tal med alle klassens forældre

Det letteste er at sætte sig ved siden af dem, man kender i forvejen og har god kemi med. Men prøv også at tale med de forældre, du ikke normalt taler med.

Vi kan være forbilleder. Når vi forældre taler sammen på kryds og tværs, ser børnene, at vi kan hygge os sammen. Det samme gælder for børnene.”

LÆS OGSÅ: 10 tips til  kontaktforældre: Sådan får du flere forældre til at deltage i klasse-arrangementer

3
Tal pænt om og til hinanden

Hvis forældre taler dårligt om andre forældre eller børn fra klassen, kan det betyde, at barnet får et negativt syn på klassekammeraterne, hvilket kan skade fællesskabet i klassen.

Taler forældrene positivt om andre, smitter det af på ens barn.”

Vi skal acceptere forskellighed i væremåde og holdninger og snakke pænt om lærerne, de andre børn og deres forældre.”

4
Sæt dig ind i de andres sted

Hvis du ikke er enig med de andre forældre eller irriteres over, at de fx ikke kommer til arrangementerne, så forsøg at være nysgerrig på årsagen. Måske står de i en særlig situation, har nogle udfordringer eller føler sig ikke som en del af fællesskabet.

Vi er meget opmærksomme på at tilbyde hjælp til at tage børn med til arrangementer, hvis vi ved det kniber med forældreopbakning/-mulighed for deltagelse. Det være sig børn hos en enlig forsørger eller familier med anden etnisk baggrund, hvor der nogle gange kan være en barriere.”

LÆS OGSÅ: Sociale arrangementer for klassens forældre: Er det mest for kernefamilier?

5
Tal med dit barn om klassereglerne

Hvis der er aftaler i klassen om, hvordan eleverne skal opføre sig overfor hinanden, så sæt dig ind i dem og tal med dit barn om dem. Hvad betyder det helt konkret i forskellige situationer? Så kan I tale med udgangspunkt i klassens aftaler, hvis dit barn fx har en konflikt med et andet barn.

6

Opfordr dit barn til også at lege med andre end bedstevennen

Det kan være sårbart kun at have få venner i klassen, opfordr derfor dit barn til at lege med klassekammerater, der ikke er dit barns nærmeste venner. Fx ved at lave legeaftaler og deltage i legegrupper. På den måde er du også med til at forebygger, føle sig udstødt fra klassen.

7

Meld dig som trivselsforælder eller til skolebestyrelsen

Som kontakt- eller trivselsforælder kan du være med til at planlægge og arrangere arrangementer for børn og forældre, der kan styrke fællesskabet i klassen. Du kan også stille op til skolebestyrelsen og være med til at sætte rammerne for, at der bliver arbejdet med trivsel på skolen.

Vi er meget opmærksomme på at tilbyde hjælp til at tage børn med til arrangementer, hvis vi ved det kniber med forældreopbakning/-mulighed for deltagelse. Det være sig børn hos en enlig forsørger eller familier med anden etnisk baggrund, hvor der nogle gange kan være en barriere.”

Kilde: Undersøgelse foretaget i januar 2020 med besvarelse af 961 folkeskoleforældre, der er tilmeldt Skolebørns nyhedsbrev.

Udgivet: marts 2020

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.