Forældreguide: Udforsk naturen med dit barn
Efter Corona-nedlukningen var mange skoler tvunget til at undervise udenfor. Det gav gladere børn, færre konflikter og sjovere undervisning. Hvorfor ikke kopiere skolen og tage dit barn med ud i det fri? Få de bedste tips her.
TEKST: ULLA HINGE THOMSEN
FOTO: MAJ CARBONI
1. Start i det små.
Da lærerne pludselig skulle være ude med børnene, tog de for eksempel frilæsningsbøger, skriftlige opgaver eller malerprojekter med udenfor. Gør det samme, så får I glæde af den friske luft og den sanselighed, der ligger i det fri, uden at du behøver være den store naturvejleder i første ombæring.
2. Gør det, du er bedst til.
Det skal helst være en god oplevelse, også for dig, og hvis din ide om natur er en tur i parken, så start med at se lidt nærmere på dyre- eller plantelivet der, inden I henter en kaffe og en is i kiosken. Lidt har også ret.
3. Find din indre nysgerrighed frem.
Børn, der får lov til at udforske og røre, vil af sig selv gå i gang, mens børn der ser voksne være ’bange’ for eller sky naturen, desværre også hurtigt vil kopiere den adfærd. Hvad er du selv nysgerrig efter at vide? Vil du vide, hvor rent vandet er i jeres lokale å, hvilke insekter, der lever i skovbunden, eller hvilke blomster, I kan plukke på engen? Gå ud og undersøg det.
4. Gå fordomsfrit ud i naturen sammen med børnene.
I behøver ikke vide det hele på forhånd – tværtimod kan det ifølge Mikroforskermetoden (se længere nede) være en god ide at gå ud uden forhåndsviden, og se, hvad I får lyst til at undersøge. Derefter kan I gå i gang md at indhente viden. På den måde er I på lige fod og deler oplevelsen – og får noget nyt at vide.
5. Bliv inspireret af bøger, artikler og anden info på nettet.
Har du ikke selv en Sebastian Klein i maven, så brug det, andre har fundet ud af. I kan for eksempel lade jer inspirere på Kriblekrable.dk, centerforboernognatur.dk, naturfamilier.dk eller slet og ret google ”ud i naturen med børn”. Selv om du hverken er pædagog eller lærer, kan du sagtens lade dig inspirere, også af de sider, hvor det handler om undervisning.
6. Tag legekammerater med.
Det er sjovt at opleve sammen, også for børn. Små grupper er gode til både at bevare fokus og have en masse socialt sammen undervejs. Turen ud i naturen bliver også lidt mindre kedelig, når man har nogen at hygge sig med.
7. Sørg for rigtigt tøj og god madpakke.
Børn skal være varme, tørre og mætte for at få glæde af alt det sjove, der sker udenfor. Det skal voksne faktisk også. Våde sokker eller en rumlende mave kan ødelægge en hvilken som helst tur udenfor.
Kilde: Naturvejledning Danmark. Se også kriblekrable.dk, hvor I kan læse mere om metoden, universet og Mikroforskerkonkurrencen.
Udgivet: november 2020