Vælg side

Sådan hjælper du dit barn gennem en depression

Depression er en psykisk sygdom, som ændrer den måde, dit barn er på normalt. Derfor skal man som forælder også hjælpe med ting, som man ikke plejer at gøre. Her får du 7 gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn gennem en depression fra professor Anne Thorup fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, der forsker i børn og psykisk sygdom.

TEKST: TEA SLETVED
ILLUSTRATION: MAI-BRITT BERNT JENSEN

7 råd

TIL FORÆLDRE TIL BØRN MED EN DEPRESSION

1.
TAG DIT BARN I HÅNDEN

Hvis dit barn er teenager, kan det sikkert føles, som om du og I bliver sat tilbage i jeres relation, men drop skrækken for at curle. Hjælp med alt, der letter livet for dit barn. Dit barn har depression, og det kan være en seriøs kraftanstrengelse bare at komme ud af sengen. Hjernen er meget påvirket af depression, så barnet kan have svært at overskue ting og opgaver, som det ellers normalt kan.

2.
LET PRESSET I HVERDAGEN

Sortér ud i hjemlige pligter, hjælp med at drosle ned på aftaler, sæt eventuelt en eller flere fritidsaktiviteter på pause. Hjælp med en sygemelding til fritidsjobet, lav aftale med skolen om at kunne skubbe afleveringer – at skrue ned for skolen eller være delvist sygemeldt er bedre end slet ikke at komme. Med mindre barnet er hårdt ramt af depression, er lidt skole for det meste bedre end ingen.

3.
SÆT HVERDAGEN PÅ SKEMA

Skriv ned eller lav et skema over, hvad der skal ske i løbet af ugen. Det kan være, det skal være ret detaljeret, så det ud over eventuelle aftaler også skal indeholde, hvornår barnet skal stå op, spise og gå daglig tur. Hjælp det mindre barn med et nemt aflæseligt skema, pointen er at dagligdagen skal være simpel, forudsigelig og nem at overskue

4.
RYD OP

Hjælp med at rydde op, gøre rent, fjerne beskidt service og vasketøj, læg nyt tøj frem, hjælp det – alt, hvad der kan gøre det mindre rodet og besværligt at være dit barn.

5.
HJÆLP PÅ VEJ

Følg eller kør barnet, hvis det letter vejen til for eksempel skole eller en aftale.

6.
HOLD KONTAKT TIL VENNER OG KLASSE

Noget af det sværeste for børn og teenagere efter en depression, er, at de nogle gange har været væk så længe, at de mister relationer. Hjælp derfor med – efter aftale med dit barn selvfølgelig – at tale med de nærmeste venner og forklar dem, at dit barn er sygt, og at det er derfor, der måske ikke bliver svaret på invitationer eller sms’er. Aftal eventuelt, at der for eksempel er én af vennerne, som står for kontakt, eller at det er okay ikke at besvare alle sms’er. Hold kontakt med barnets klasselærer, aftal hvad der bliver formidlet ud i klassen om dit barns depression og sørg for at holde en snor til det, der foregår socialt i klassen.

7.
BÆR HÅBET

Når man bliver ramt af depression kan det være svært at tro på, at det kan blive godt igen og at man bliver rask. Derfor er det en af dine allervigtigste opgaver i forhold til dit barn – at være bærer af håbet. Tal åbent om, hvordan det føles for barnet, mens du minder det om, at man bliver rask igen.

Kilde: ‘Bogen om depression’ og professor Anne Thorup

HAR DIT BARN UDFORDRINGER I SKOLEN PÅ GRUND AF EN DEPRESSION ?
Ring til Forældrerådgivningen på 70 25 24 68

 

 

 

En teenagers råd til forældre

Amalie Brandt Petersen havde selv en depression som teenager og fortæller sin historie i “Bogen om Depression”. Ud fra sine egne erfaringer giver hun her sine bedste råd til forældre, der har et barn med en depression.

1.
LYT TIL DIT BARN

Uanset hvad han/hun taler om. Jeg ved ikke, hvor mange gange, min mor har været igennem historien for hver familie i serien ‘Game of Thrones’ – eller hvor mange sange min far har lyttet til, fordi jeg mente, at de beskrev, hvordan jeg havde det. Det kan være en hjælp, hvis ens forældre for eksempel ser en bestemt tv-serie, for så kan man sige: “Jeg har det ligesom Peter i det der afsnit,” og så bliver det en måde at forstå hinanden på.

2.
HJÆLP TIL AT FORTÆLLE

Forældre må for alt i verden ikke tale på vegne af deres børn i forhold til læger eller psykologer. Forældre kan selvfølgelig søge hjælp til barnet og dem selv, men de er nødt til at støtte børnene til selv at fortælle om, hvordan de har det.

3.
FORÆLDRE KAN STØTTE – IKKE FIKSE

Forældre og barnet er nødt til at vide, at i sidste ende er det kun den med depression, som kan gøre noget ved det. Det er lidt ligesom genoptræning, forældre kan køre dig frem og tilbage til træning og sørge for at du får dine proteiner, men det er dig selv der skal lære at gå igen, du tager hvert skridt selv. Mine forældre var meget åbne om, at de ikke kunne gøre noget. De lyttede til mig alle de mange gange, jeg talte om, hvordan jeg havde det og den frustration jeg følte, men de sagde også, at i sidste ende var det kun mig, der kunne gøre noget ved det.

4.
DEPRESSION ER EN SYGDOM

I vores samfund er der stadig mange, som har det svært ved at se depression som en rigtig lidelse, så jeg opfordrer altid folk til at sammenligne det med noget fysisk.

Læs mere
‘Bogen om depression’
Forfatter Tea Sletved på forlaget Strandberg Publishing

Lyt til podcast
I podcasten ‘Det er ikke min sjæl, den er gal med’ fortæller unge om deres depression og hvordan de kom igennem. Find den, hvor du lytter til podcast eller her.

Udgivet: Februar 2021

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.