Vælg side

10 hyggelige familieaktiviteter, der (også) kan lære dit barn noget

Lær dit barn, at det ikke behøver være kedeligt at lære noget. Faktisk kan det at opleve, føle, smage og sanse give dit barn en større forståelse af det, de lærer i skolen. Her får du 10 idéer til sjove oplevelser og hyggelige aktiviteter, I kan lave sammen.

TEKST: MAJ CARBONI
ILLUSTRATION: PERNILLE MÜHLBACH

1. Omfavn Spørge Jørgen

”Hvorfor sidder neglen på min finger? Hvis den sad på næsten, var det sjov.” Far og mor blev så trætte af alle spørgsmålene, så de gav deres søn smæk og lagde ham i seng uden pandekager i den kendte børnesang om Spørge Jørgen. I kan dog få rigtig meget sjov sammen i familien ved at gøre det modsatte – og samtidig styrke jeres kreativitet. Det er nemlig nysgerrigheden på verden og de skøre spørgsmål, som kan føre til nye måder at tænke på og anderledes løsninger. Det er faktisk helt fundamentalt for kreativ tænkning at stille spørgsmål. Lad dit barn stille dig spørgsmål eller find på sjove spørgsmål sammen. Du kan forsøge at svare på dem så godt som du kan – eller I kan forsøge at finde svaret sammen. Nogle gange er der ét rigtigt svar – andre gange mange forskelige.

2. Øv jer i at se sammenhænge

Mennesker, der er gode til at få idéer, er gode til at kunne se sammenhænge og sætte ting sammen på nye måder. Picasso fik fx en tyr ud af at vende et cykelstyr omvendt. Bill Bowermann opfandt en ny løbesko for Nike, da han overvejede om rillerne på hans vaffeljern kunne bruges til en sål, der greb bedre fat i banen. Mindre børn gør det ofte helt af sig selv. De griner af en sky, fordi de ser et dyr eller en sjov situation. Når I går på gaden eller kigger ud af vinduet, så tal om hvad træer, skyer og andre ting kan ligne. Og hvad sker der når man kombinerer dem? Hvad får du, når man blander en papegøje og et tusindben? En walkie-talkie? I kan også gå krea og bygge nye ting ud af aflagte ting fra hjemmet.

3. Bag en kage eller lav mad sammen

Få barnet til at læse opskriften og tal om måleenhederne. Hvad er forskellen på deciliter og gram? Hvor meget mel og hvor mange æg skal I bruge, hvis I skal lave kagen til 5 personer i stedet for 1? I kan også eksperimentere og finde på en ny ret, hvor I skriver opskriften ned. I kan også lade børnene stå for frokosten eller aftensmaden selv, hvis de er store nok. Så kan I forældre få arbejdet lidt imens.

4. Dans eller træn i stuen

Omdan stuegulvet til diskotek. I kan skiftes til at vælge en sang i familien. Hvis I har lyst, kan I introducere sangen: Er den karakteristisk fra en bestemt tid? Betyder teksten noget særligt for dig? Vækker den et minde, du vil fortælle om? Giv den gas dansegulvet. I kan danse frit, sætte ungerne til at være danseinstruktører eller efterligne hinandens danse-mooves.

Hvis I ikke er så meget til dans, kan I lave gymnastik på stuegulvet. Der er mange forskellige apps og instruktioner til hjemmetræning på nettet, så find noget, der passer til jer. Måske ender familien med at blive helt fit i løbet af Corona-karantænen.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du motivere dit barn til at klare hjemmeundervisningen

5. Tag på udflugt i naturen

Det kan være dejligt med lidt frisk luft i denne periode, hvor man ikke naturligt kommer så meget ud, som man plejer. Så længe I ikke er (særlig) tæt på andre mennesker og ellers overholder myndighedernes retningslinjer, er der ikke noget i vejen for at tage en tur i parken, i skoven eller til vandet. I kan gå på jagt efter fx sten, kogler, blade, grene og lignende, som børnene kan lave dekorationer ud af, når I kommer hjem. Eller I kan tage billeder af bestemte ting (hvor mange forskellige blomster eller trætyper kan I finde?).

I kan også gå på jagt efter insekter under sten, bark og træstammer. I kan evt. tage medtage en lup og et syltetøjsglas med lufthuller i låget til at samle dyrene i, så I kan studere dem nærmere (men husk at slippe dem fri bagefter). Hvad er det for nogle dyr? Hvad kendetegner dem? Hvad lever de af?
På turen eller derhjemme kan I sammen (eller børnene selv) prøve at finde viden på nettet om, hvilke dyr/planter/træer/sten I har fundet.
Få flere gode idéer på http://kriblekrable.nu/

6. Se nyheder og læs avisen sammen

”Jeg tror ikke på, at det er en god idé at skærme børn fra verden. De bliver jo bombarderet af nyheder fra sociale medier og klassekammerater, der taler om det, hvis der er sket noget stort. Så er det vigtigere at få talt om det og lære sine børn at navigere i det,” udtalte samfundsfagslærer Bente Wain i en artikel i Skolebørn.

Specielt i øjeblikket er det en god idé at tale med dit barn om, hvad der sker i verden, men man skal selvfølgelig gøre det på en måde, der passer til dit barn og hans/hendes alder. Ældre børn kan måske godt se nyheder for voksne, mens det for mindre børn er bedre at se nyheder målrettet børn. Fx her:

https://www.dr.dk/drtv/serie/ultra-nyt_7071

https://borneavisen.dk/coronavirus/

I disse dage er det selvfølgelig særlig vigtigt at være opmærksom på, om nyhederne skræmmer dit barn og tale om det, de er bekymrede over.

7. Se en film eller dokumentar

Lav en skål popcorn, slæng jer i sofaen og tænd for hjemmebiografen. Det er hyggeligt at se en film sammen og dit barn kan samtidig lære en masse – specielt hvis I taler om, hvad I ser. I kan overveje at vælge nogle film, der handler om historiske begivenheder eller perioder, sociale forhold, politik, andre lande eller lign. Der er også masser af spændende dokumentarfilm, der kan give jer ny viden om et emne. Det skal selvfølgelig være noget, der passer til barnets alder.

Her kan du finde masser af gode film og programmer helt gratis:

  • www.dr.dk har masser af interessante og underholdende dokumentarfilm – fx om Danmarkshistorien. Programmer som Operation X, Langt fra Borgen, Kontant og lignende kan også lære (de større) børn om samfundet.
  • Filmstriben: Bibliotekerne streamingtjeneste, hvor du kan låne film og dokumentarserier helt gratis.

8. Pitch en ferie

Nu hvor grænserne er lukkede, kan det være rart at drømme om jeres næste ferie. Lad dit barn lægge et budget og en plan for jeres næste ferie. Hvor skal I hen, hvad skal I se, og hvad koster det? Har du flere børn, kan de hver især pitche en idé og fordele feriedagene mellem sig, så de hver især har ansvaret for at planlægge en hel dag på ferien.

9. Lege med faglig træning

Det behøver faktisk ikke være hverken kedeligt eller stillesiddende at træne tabeller, staveord og fremmedsprog. I kan godt gøre det til en sjov leg sammen i familien, hvor I samtidig får bevæget jer. Klik herunder og se, hvordan I kan rumpestave, spille tabel-mur eller lege robotter:

LÆS OGSÅ: Styrk dit barns faglighed med bevægelse

10. Spil et spil

Find kort, skak og brætspil frem fra gemmerne. Det er (som regel) rigtig hyggeligt at spille et spil – og samtidig træner I jeres børn i at regne, huske, tænke strategisk og meget andet. I kan også spille spil, der direkte træner dansk og matematik.


Og så også lige et tip til de ekstra entusiastiske:

Udgivet: marts 2020

LÆS OGSÅ: links til relevant information og vejledning vedrørende Corona-epidemiens betydning for skolen

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.