Vælg side

5 råd fra Skole og Forældre om hjemmeundervisning i Corona-tider:

Hvilket ansvar har forældrene, når undervisningen flytter hjem?

”Ingen forældre skal have dårlig samvittighed, hvis de ikke laver skolearbejde med deres børn, når eleverne sendes hjem til fjernundervisning. I skal først og fremmest have fokus på trivslen i familien.” Sådan lyder budskabet fra Skole og Forældres formandskab til jer forældre, hvis børn nu skal undervises i hjemmet.
Her får du 5 gode råd til at få hverdagen med fjernundervisning til at fungere.

TEKST: MAJ CARBONI

1
Husk at skolerne har ansvaret.

Selvom dit barn skal undervises i hjemmet i den kommende tid, er det skolerne, der har undervisningspligten.
“Det er ikke forældrenes ansvar at undervise deres børn. Lærerne er uddannede til at undervise, og det er de rigtig gode til. Mange forældre skal arbejde hjemmefra, og der er derfor heller ikke noget krav om, at du som forælder hjælper dit barn med skolearbejdet,” lyder det fra Skole og Forældres næstformand, Cecilie Harrits.

2
Hav fokus på din families trivsel.

Det er vigtigt, at vi får skabt en balance mellem vores forventninger til lærerne, eleverne og forældrenes indsats, så vi får familiernes hverdag til at hænge sammen, mener Cecilie Harrits.
“Skolearbejde kan være en god måde at skabe lidt struktur og indhold i dit barns dage, men det er ikke meningen, at hjemmeundervisningen skal give store problemer eller konflikter i jeres familie. Gør det, som fungerer for jer, og stol på, at lærerne er klar til at hjælpe jeres barn godt videre med skolegangen, når hverdagen vender tilbage, og skolerne åbner igen,” siger hun.

OPLEVER DU UDFORDRINGER MED FJERNUNDERVISNINGEN DERHJEMME?
RING TIL FORÆLDRERÅDGIVNINGEN PÅ 70 25 24 68

3
Hjælp dit barn med at få struktur på dagen

Selvom du som forælder ikke har ansvar for undervisningen, kan det være en stor hjælp for dit barn, hvis du støtter ham/hende i at få struktur på dagene, lyder rådet fra koordinator af Skole og Forældres forældrerådgivning, Rikke Alice Bille.
 “
Start dagen med at få et overblik over, hvad der skal ske. Er der møder eller undervisning online, så støt dit barn i at få styr på teknikken og gøre sig klar i god tid. Er der opgaver, som dit barn selv skal løse i løbet af dagen, kan du hjælpe med at lægge en plan for det. Tjek gerne op i løbet af dagen på, hvordan det går med den plan, I har lagt. Hjælp også dit barn med at holde pauser i løbet af dagen. Det skal være tydeligt for dem, hvornår det er skoledag og hvornår der er “frikvarter” og fritid, så det hele ikke glider sammen,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Du kan godt styrke fællesskabet, selvom der er corona-restriktioner: 7 tips til online aktiviteter for børn og forældre

 4 Kontakt dit barns lærere, hvis der er udfordringer

Husk at selvom skolerne har gjort sig erfaringer med fjernundervisning i foråret, så kan det være en udfordring for lærerne at få undervisningen til at fungere optimalt under de nye vilkår og med så kort varsel. Derudover har mange lærere selv børn, der er sendt hjem fra skole. Hav derfor tålmodighed og tillid til, at lærerne gør alt, hvad de kan for at tilrettelægge den bedst mulige undervisning, lyder det fra næstformand Cecilie Harrits. Både hun og Rikke Alice Bille fra Forældrerådgivningen understreger, at samarbejdet og kommunikationen mellem skole og hjem er ekstra vigtig, når undervisningen foregår derhjemme. Derfor er det vigtigt, at man som forælder kontakter læreren, hvis man oplever udfordringer. Bare husk at gøre det venligt og konstruktivt.
“Forældrenes input kan være en stor hjælp for lærerne, som jo ikke på samme måde kan følge med i, hvordan det går med den enkelte elev. Hvis forældrene oplever, at der er noget, der bliver for svært, for let, ikke kan gennemføres derhjemme eller går ud over barnets trivsel, er det vigtigt, at forældrene giver læreren besked om det. Man kan også komme med idéer til, hvad der ville virke bedre set ud fra dit og dit barns synsvinkel,” siger Rikke Alice Bille.

 

LÆS OGSÅ: Corona-restriktionerne skader fællesskabet i klassen. De mest udsatte bliver endnu mere ensomme

5
Hold fællesskabet ved lige så godt, I kan.

Eleverne er meget alene i de kommende uger, så det kan være godt for børnene at holde kontakten til deres venner og klassekammerater. Støt derfor dit barn i at holde kontakten online fx gennem spil, sociale medier, videoopkald og lignende. Du kan også opfordre lærerne i dit barns klasse til at have ekstra fokus på at lave aktiviteter og undervisning, der understøtter fællesskabet i klassen, råder Rikke Alice Bille. Det kan fx være gruppearbejde online eller over telefonen eller online hygge-arrangementer for klassen med fx en quiz, konkurrencer eller fællesbagning.

”Når eleverne skal fjernundervises, er det vigtigt, at der ikke kun er fokus på undervisningen, men også på elevernes trivsel. Der kan være børn, der føler, at deres tilværelse pludselig er vendt på hovedet. Corona fylder enormt meget og de må ikke se nogen, så de kan føle sig ensomme og angste. Det skal vi også være opmærksomme på.”
Rasmus Edelberg, formand i Skole og Forældre i DR P4 9. december

TRIVES DIT BARN IKKE?
FÅ HJÆLP HOS FORÆLDRERÅDGIVNINGEN
RING 70 25 24 68

5 fakta om nødundervisning

1. Frem til den 7. februar 2021 skal eleverne i grundskolen have fjernundervisning hjemmefra.

2.  Forældre i både den private og offentlige sektor, der på grund af arbejde ikke kan passe deres børn (0. – 4. klasse), har krav på at få tilbudt nødundervisning/-pasning til deres børn. Kontakt skolen, hvis du har brug for nødundervisning på skolen.

3.  Elever på specialskoler og i specialklasserækker skal fortsat møde i skole.

4.  Nødundervisningen skal tilrettelægges efter den enkelte elevs behov i den udstrækning dette er praktisk muligt i den ekstraordinære situation.

5.  Skolerne skal gennemføre nødundervisning for elever med henblik på, at eleverne i videst muligt omfang får det udbytte af undervisningen på det pågældende klassetrin, som de under normale omstændigheder ville have fået.

Læs mere på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside.

Udgivet: december 2020. Opdateret 15.1.2021  

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.