Vælg side

Forældre:
Sådan får vi vores børn til at læse

Har du også svært ved at trylle læselysten frem hos dit barn? Så er du ikke alene. 7 ud af 10 forældre oplever udfordringer med at motivere deres barn til at læse de 20-30 minutter om dagen, som skolen kræver. 6 ud af 10 oplever, at de kun i ringe grad eller slet ikke har fået vejledning fra skolen til, hvordan de skal gøre. Magasinet Skolebørn har spurgt forældrene, hvad de selv synes virker for at få poderne til at fordybe sig i bøgernes verden.

TEKST: MAJ CARBONI OG FOLKESKOLEFORÆLDRE
ILLUSTRATION: JAVIER MUÑOZ

490 forældre har i magasinet Skolebørns læse-undersøgelse fra januar 2020 beskrevet, hvad de gør for at motivere deres børn til at læse. Vi har samlet de mange gode råd i overskrifter og et par eksempler fra forældrene. Værs’go:

10 råd fra forældrene

 

1. Tal om det I læser

”Når vi læser bøger sammen, finder vi på spørgsmål til teksten, så det bliver spændende at finde frem til svaret.”

”Mens vi læser, kaster vi med en terning. Hvis det bliver en et’er skal man beskrive hovedpersonen, bliver det en to’er, skal man fortælle om stederne og så videre.”

”Vi læser fagblade, aviser og lignende og snakker om, hvad vi har læst. Min søn kan godt lide at få ny viden, så han kan snakke med.”

LÆS OGSÅ: 7 råd fra eksperterne: Sådan får du dit barn til at læse mere

2. Tag på biblioteket sammen

”Det store udvalg på biblioteket gør det lettere at finde noget, som børnene selv synes er spændende. Bibliotekarerne er også gode til at spørge ind til deres “ønsker” og finde noget frem.”

”Vi gøre det til en familieting at tage en tur på biblioteket. Det er en god oplevelse for os alle. Sørg for at have god tid.”

3. Gør læsning til en hyggestund

”Vi gør læsningen til noget helt særligt, en dejlig hyggestund med hvert barn. Al elektronik lægges væk og vi fokuserer kun på hinanden og læsningen. Vi snakker meget om bogen, mens vi læser. Inden vi bladrer, gætter vi på, hvad der min sker på næste side osv.”

”Vi prøver at huske på at få læst ved sovetid. Det er hyggelig kvalitetstid og en god måde at få ro i kroppen på.”

”Vi læser godnathistorier hver aften og nogle gange går vi på en café, hvor der er gjort plads til hyggelæsning.”

LÆS OGSÅ: Mor afprøver eksperternes læseråd: Sådan fik jeg Jonas til at læse

4. Gå efter dit barns interesser

”Jeg prøver at sætte mig ind i, hvad min datter kan lide og interesserer sig for og forsøger så at finde nogle bøger, der passer til det. Jeg hører hende også, hvad hendes venner har læst og om det var noget for hende.”

”Jeg oplever, at hvis der er et emne, der fanger deres interesse, så vil de også gerne læse om det. For det meste er det hurtig læsning på nettet, fx noget vi finder på mobilen. Det skal gerne være lige nu og her, når interessen er der.”

5. Indfør regler for brug af skærm

”Ingen skærm efter et aftalt tidspunkt om aftenen i hverdagen hjælper – herefter må der læses, tegnes eller lignende.”

”De får at vide, at der ikke er noget spil eller film, før lektier og læsning er klaret. Det skal der holdes fast i det, ellers virker det ikke.”

”Vi pakker skærmene væk og hører lydbøger, når vi kører i bil.”

LÆS OGSÅ: 9 fordomme om danske børns læse-evner: Hvilke passer?

6. Læs (også) på digitale medier

”Vi har en app på Ipad’en, som hun synes er hyggelig at læse i. Maneno hedder den.”

”Vi læser ret meget på nettet: Net-aviser, blogs og ligende – og hører lydbøger og podcasts.”

”Vi har en læse-app, med belønning når der læses 30 minutter. Det har gjort en kæmpe forskel. Vi kan tilføje læsning via forældre-app’en, når min datter læser i fysiske bøger.”

LÆS OGSÅ: Hvad får dit barn mest ud af? Bøger eller digitale medier?

7. Beløn dit barn for at læse

”10 læste sider gav 15 minutters ekstra skærmtid, indtil sønnike opdagede, hvor mange spændende historier der findes. Nu læser han af lyst.”

”Lav en læsekontrakt, så fx 20 læste sider giver 2-5 kroner.”

”Vi har i familien den regel, at man ALDRIG må forstyrre et barn, der læser! Er man fx totalt opslugt af en bog, når der skal spises aftensmad eller lignende, må man derfor gerne tage bogen med og læse samtidigt. Man kan med henvisning til denne regel også slippe for at vaske op eller lignende. Det er en meget populær regel.”

”Vi har en enkelt gang “købt” vores barn. I ren frustration over, at barn 2 ikke gad at læse, spurgte hendes mor snedigt: “Hvad skal det koste at få dig til at læse alle Harry Potter-bøgerne inden sommerferien er ovre?” ”Et Penny Skateboard lød svaret!” Vores datter udfærdigede straks en kontrakt, og ALLE syv bøger blev efterfølgende læst i et stræk! Ud over den gode læseoplevelse, anså hun nu også pludselig sig selv som “læser”. Og det blev hun faktisk ved med!”

8. Læs sammen

”Vi sætter et ur, og så læser vi alle sammen 20-30 min. på samme tid. Så føler de ikke, at det bare er dem, men at det er noget vi er fælles om. Ofte så bliver det til længere tid.”

”Hun vil helst læse for små børn. Eller andre børn! Så hun læser meget for hendes søskende.”

”Vi har i min familie den aftale, at vi læser Harry Potter bøgerne højt en ad gangen, inden vi ser den tilhørende film. Dette har vi også gjort med Mugge og Vejfesten og med Ternet Ninja. Det giver en super god fælles proces – en fælles fornøjelse ved at se filmen – og nogle rigtig gode snakke bagefter.”

LÆS OGSÅ: Hvem har ansvaret for, at vores børn kan læse? Se bud fra elever, forældre, lærere og skoleledere

9. Forklar fordelene ved at læse

”Det kan anbefales at forklare sit barn gevinsten ved at læse en rigtig bog er, at man så får muligheden for at bruge sin fantasi og selv danne sine egne billeder af personer, steder og situationer, hvorimod man på TV og i netspil mv. blot passivt får serveret en “færdigret”.”

”Jeg giver udklip fra avisen og finder nogle bøger med emner, der har barnets interesse og forsøger at få en dialog i gang om emnerne – og vigtigheden af at kunne følge med og forstå.”

”Jeg siger, at det er godt at slappe af med en bog, at man lærer nye ting. At det er godt at kunne sidde og koncentrere sig om en bog og få ro i kroppen på den måde.”

10. Vis dit barn, at du selv læser

”Jeg læser hver eneste dag. Jeg nyder det, og jeg italesætter, at jeg nyder det.”

”Jeg læser selv bøger, så de kan se at der er normalt at læse i sin fritid.”

LÆS OGSÅ: Forældreundersøgelse: ”Vi kan ikke få vores børn til at læse 20 minutter hver dag”

Så ofte læser forældrene selv bøger
derhjemme:

%

Dagligt/flere gange om ugen

%

Ca. en gang om måneden

%

Sjældent/aldrig

KILDE: Magasinet Skolebørns undersøgelse fra januar 2020 med besvarelser fra 837 forældre til børn i folkeskolen, som har tilmeldt sig Skolebørns nyhedsbrev

Børn læser, hvis deres forældre læser – er det en myte?

Forældre skal være et forbillede. Hvis de selv læser, så læser deres børn også. Sådan lyder det fra mange, der vil give forældre gode råd til at give deres børn læselyst. Det er også en tendens i magasinet Skolebørns undersøgelse om læsning. Blandt de forældre, der angiver, at de selv læser bøger dagligt eller flere gange om ugen, har 53 procent af børnene i høj- eller nogen grad lyst til at læse i fritiden. Blandt de forældre, som selv kun læser en gang om måneden eller mindre, har 39 procent af børnene i høj- eller nogen grad lyst til at læse i fritiden. Der er altså tilsyneladende flere børn, der får lyst til at læse, hvis deres forældre gør det. Det ser dog ikke ud til, at det er en skudsikker metode. Næsten halvdelen (47 procent) af børnene til de forældre, der selv læser meget, har nemlig alligevel kun ringe eller slet ingen lyst til at læse i fritiden.

LÆS OGSÅ: Formand i Skole og Forældre: ”Drop æggeuret og giv børnene gode læseoplevelser”

Udgivet: Februar 2020

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.