Børn har brug for at bevare håbet for fremtiden

”Vi kan alle bidrage til genskabe balancen i naturen og løse klimaproblemerne. Men det er vigtigt, at børn hjælper på den måde, de kan,siger Eva Ehler, forfatter til nyt klimaeventyr, som kommer med 5 råd til, hvordan vi kan bevare børnenes håb og være med til at skabe en klimavenlig fremtid. 

TEKST: EVA EHLER
ILLUSTRATION: EVA EHLER

”Det kan være ret voldsomt for børn at vokse op i vores tid med den skræmmende klimasituation og krig i Europa,” siger Eva Ehler, der med sit illustrerede eventyr ønsker at gøre opmærksom på, at der er håb for jorden, og kommer med inspiration til, hvordan voksne kan give plads til at børnene hjælper uden at miste håbet. ”Med vores fantasi og forestillingsevne kan vi skabe en ny retning for menneskeheden. Vi har brug for fantasi og eventyr, der taler ind i de alvorlige emner i et billedsprog, som børnene forstår. På den måde kan de genvinde deres handlekraft og power.” 

Forfatteren mener, at vi har glemt, at vi er en del af naturen, og at vi har brug for fantasi for at kunne forestille os en grøn fremtid, hvor der er plads til alle på jorden. Dyr, mennesker, planter og andre medvæsner. 

I Evas eventyr Mira og Mikkel Jordens sang lærer de to børn, at redskaberne er inde i dem selv. Det handler om at turde udvikle sin empati i naturen, så man nærer en naturlig omsorg for såvel planter som dyr. ”Jeg håber, det kan inspirere børn til at stole på, at de kan mere end de regner med,” siger forfatteren, som også har indledt sin bog med citat af klimaaktivist Greta Thunberg, der om nogen har vist, at børn kan gøre en forskel.  

Vi siger ofte, at vi skal være mod andre, som vi ønsker, at andre skal være mod os. Denne tankegang kan overføres til naturen, siger forfatteren. ”Vi har alt for længe troet, at vi kan gøre med jorden, som vi har brug for. I stedet skal vi være ’gartnere’ for jorden og passe på den. Empati er den smukkeste gave vi har, men vi skal huske også at bruge den på naturen.”  

5 råd

TIL BØRN SOM GERNE VIL PASSE PÅ KLIMAET PÅ EN KÆRLIG MÅDE

Eva Ehler, forfatter til klimaeventyret Mira og MikkelJordens sang giver 5 råd til, hvordan børn kan passe på klimaet på en kærlig måde overfor såvel jorden som dem selv.

1.
Man kan tage ansvar for sig selv og egne handlinger, men ikke for hele verden

Mange børn prøver at rumme hele verden og de triste nyheder om et klima, der er presset i knæ. Vi kan gøre rigtig meget hver især, men det er en alt for tung byrde for de børn, der forsøger at tage ansvar for hele jordens tilstand. Vi skal ikke tynge børn med vores eget tab af håb og sorte fremtidssyn. I stedet skal vi tage de tunge byrder væk fra børnene, og lade dem hjælpe hvor de kan. De kan hjælpe med at sortere affald, lade være med at spytte tyggegummi på jorden, spise økologisk, samle skrald op, forsøge at bruge mindre plastik og være opmærksom på at tage kortere bade.

2.
Vi skal være i naturen med omtanke og kærlighed 

Det er helt okay at plukke en smuk blomst i naturen, men der er forskel på at plukke blomster og nyde dem og bare smide dem efter få sekunder. Børn og voksne skal huske at skabe kontakt til naturen. Hvis vi plukker en smuk blomst med taknemlighed, så er der balance. 

Ved at blive bevidst om naturen og vise den respekt, så opnår man også selv en balance.  Vær mod andre som du ønsker de skal være mod dig selv. Behandler du naturen godt, gøder og vander den, vil den belønne dig med en overdådighed af skønhed.  

3.
Eventyr og fantasi giver børnene håb og bevidsthed om egne ressourcer 

Eventyr og fantasi er et utrolig stærkt redskab. Det er sjælens sprog, og sjælens sprog taler i billeder. Eventyret giver billeder på nogle af vores følelser. Når man mestrer sine følelser og tanker, bliver man magiker i sit liv og på den måde har eventyret en healende funktion. Børnene vil gennem eventyret kunne opdage, at den frygt vi har i os selv, ikke er farlig, hvis vi taler med den. Det man frygter mest er også der, man har nogle af sine største skatte.   

4.
Brug fantasien sammen med børnene 

Som voksen er det vigtigt at anerkende fantasien og dens kraft og muligheder.  Grunden til at eventyr virker så stærkt på os er at de gør brug af billedtænkning. Når vi lytter til eventyr, skaber vi i fantasien eventyrbilleder. Eventyrbillederne åbner for kommunikation med børn eller ens indre barn og gør en dialog om følelser lettere. 

I klimaeventyret Mira og Mikkel – Jordens sang bliver børnene grønne shamaner. Det betyder, at de kan sætte sig i andre tings sted. En hund oplever verden på en måde, en bi, en plante og en mus på helt andre måder. Ingen mennesker oplever verden helt ens – det handler om at kunne sætte sig i andres sted. Ifølge forfatteren kan alle børn blive shamanager og dermed være nysgerrige og lege en livgivende leg med livet, hvor det handler om at skabe glæde – og her kan eventyret være en god begyndelse. At være grøn shaman handler om at være jordens vogter i samskabelse med alt levende. 

5.
Skab bevidsthed og rum for nye tanker 

Kig rundt i hverdagen og se om der er måder, hvorpå at man kan gøre ting anderledes? Stil spørgsmålstegn til hverdagen og livet? Behøver vi at have så travlt? Har vi brug for så mange ting? Hvad er et godt liv? Hvor meget tøj kan man gå i? Hvor meget mad har man brug for at spise? Hvilken mad er sund mad? Hvilket klima er det godt at være i? Hvad er støj? Hvad er ukrudt? Findes der overhovedet ukrudt? 

Hvorfor er verden som den er? Hvordan ser toiletter ud og hvorfor? Hvad er praktisk? Det er sjovt at stille spørgsmål og forsøge at finde svar. Og stil spørgsmål til svaret? Er det det bedste svar? Eller kunne man tænke svaret på en helt anden måde? 

Lær dit barn at stille spørgsmål og tænke over sig selv i verden. 

OM BOGEN
Eva Ehler er forfatter til ”Mira og Mikkel – Jordens sang”, som er et klimaeventyr om Mira og Mikkel på 11 år, der mødes i deres sommerferie. Ved et tilfælde opdager de en portal til en anden verden og kommer ind i ’det glemte land’, hvor de møder Moder Jord i knibe. De lover at hjælpe med at findes hendes hjertediamant, der har skjult sig for at beskytte sig i mod hendes søn, der har forvandlet sig til Den hvide ulv. Rejsen bliver lang og farefuld. Undervejs møder de mange forunderlige væsner, grønne shamaner, drageryttere, elvere og alfer. De opdager ukendte sider af sig selv, og særligt Mikkel skal vise sig at finde sit mod.

Eva Ehler håber, at bogen kan bidrage til dialog mellem børn og voksne, som kan tale om, hvordan vi kan være gode ved vores planet, og hvordan vi hver især kan ændre vaner.  

Bogen er til børn fra 9 år.

Udgivet: september 2022