Elever:

”Skældud giver skyldfølelse”

Louis, Emilia og Aslak har alle tre prøvet at blive skældt ud. De er enige om, at det ikke er sjovt, og det giver en dårlig smag i munden efterfølgende. De kan også få det dårligt, hvis eleverne på skolen taler hårdt til hinanden – også selvom de ikke selv er en del af det.

TEKST OG FOTO: NICOLAI FOLDGAST

Har du prøvet at blive skældt ud af en lærer, og hvilken følelse gav det dig?

Emilia: Nej, jeg kan ikke huske, at jeg er blevet skældt ud her på skolen.

Louis: Ja, det har jeg. Sidst jeg blev skældt ud her på skolen, var da mig og en kammerat var indenfor i pausen, hvilket vi ikke må. Her sagde læren, at det var dumt, at vi ikke fulgte reglerne. Jeg fik lidt ondt i maven over episoden, må jeg erkende. Jeg kan huske, at jeg blev ramt af dårlig samvittighed, og jeg blev også ret nervøs for, om der nu ville blive skrevet hjem til mine forældre.

Aslak: Ja, men der er altid en grund til det – fx hvis man har gjort noget forkert mod en anden elev. Jeg kan huske, at jeg blev skældt ud af en lærer tilbage i 6.klasse, hvor vi havde nissevenner. Her havde jeg leget ”drillenisse” og hældt vand ud på min nissevens bord. Læren sagde, at det var uacceptabelt, og at jeg skulle tage mig sammen. Dét gav en stor klump i halsen, og jeg fortrød det med det samme.

Har du prøvet at blive skældt ud af en forældre, og hvilken følelse gav det dig?

Emilia: Ja, det har jeg har prøvet. Det har dog været min egen skyld, eftersom jeg har skændtes med min lillesøster. Her har mine forældre forklaret mig, at det var en dårlig idé og efterfølgende sendt mig op på værelset. I starten var jeg rimelig sur over det, men bagefter kunne jeg godt se, at det var min fejl, og jeg fik en skyldfølelse i kroppen.

Louis: Det har jeg nok, men jeg kan ikke lige huske en specifik episode.

Aslak: Ja, det har jeg – men igen, der er altid en årsag til det. Jeg kan huske at have fået skældud, da jeg havde været alene hjemme i en weekend, og skraldespanden var stopfyldt, der var ikke vasket op, og der var heller ikke støvsuget. Det var ikke så fedt, og jeg fik en klar skyldfølelse i kroppen. Jeg fik det lidt dårligt over mig selv, da mine forældre havde regnet med, at jeg havde gjort rent, men dét kunne jeg ikke leve op til.

Emilia

Emilia: Jeg har set, at andre elever har råbt en masse bande- ord til hinanden. ”Fuck dig” og ”Svin” er der blandt andet blevet råbt

Har du oplevet, at elever på skolen har talt hårdt til hinanden?  

Emilia: Jeg har set, at andre elever har råbt en masse bandeord til hinanden. ”Fuck dig” og ”Svin” er der blandt andet blevet råbt. Når jeg hører dét, tænker jeg, at det ikke må være særlig rart for den person, der bliver råbt ad.

Louis: Fra elev til elev bliver der talt rigtig grimt, synes jeg. Et eksempel er, at hvis en elev spiser noget ulækkert, kan andre godt finde på at sige: ”Sikke et svin, du er”. Det giver en dårlig stemning, og det er ikke særlig rart at se andre tale grimt til hinanden. Jeg tror, at det er lidt mere udbredt blandt pigerne, da de nok tager det lidt mere personligt end drengene, som måske ser det som en joke. 

Aslak: Jeg synes ikke, det er så udbredt blandt elever i de ældre klasser, da man kender hinanden så godt. Men blandt eleverne i de mindre klasser, kan det godt forekomme. Det hænder dog stadig i de ældre klasser, hvor der godt kan råbes: ”Gør det nu bare, din fede mongol!”. Dét er ikke så rart at være vidende til.

Louis

Louis: Der har været nogle få gange, hvor jeg har følt, at jeg ikke rigtig ville i skole den pågældende dag, fordi der var så grimt et sprog, og at elever har skældt hinanden ud.

Hvilken betydning oplever du, at det har, når der bliver skældt ud eller brugt hårdt sprog på skolen?  

Emilia: Hvis der bliver skældt ud blandt elever, går der nogle dage, hvor de ikke taler sammen, og det er rigtig ærgerligt, at sådanne konflikter skal gå ind og ødelægge deres venskab for en stund. I værste tilfælde bliver der gjort noget stort ud af det, hvor lærerne inddrages, og eleverne bliver sendt op på kontoret for at snakke med skolelederen – og nogle gange også få skrevet hjem. Det synes jeg ikke er så sjovt at opleve, selvom jeg ikke selv er en del af det.

Louis: Der har været nogle få gange, hvor jeg har følt, at jeg ikke rigtig ville i skole den pågældende dag, fordi der var så grimt et sprog, og at elever har skældt hinanden ud. Jeg har aldrig overvejet at stoppe, men en pige stoppede tilbage i 3. klasse på grund af den hårde tone. Hun var lidt overvægtig og blev mobbet af nogle andre drenge i klassen. Jeg kan huske, at jeg fik en dårlig følelse i kroppen over hendes beslutning, så jeg spurgte hende direkte, om jeg havde gjort noget forkert – og det havde jeg heldigvis ikke.

Aslak: Jeg prøver for det meste at holde mig ude af konflikter, men jeg får det selvfølgelig dårligt over, når nogle taler så grimt til hinanden. Hvis jeg kan se, at der bliver talt grimt og skældt ud uden nogen grund, kan jeg godt finde på at stoppe det ved at sige, at det ikke er okay. Den til tider dårlige stemning og grove tone har dog aldrig fået mig til at overveje at stoppe i klassen.

Aslak

Aslak: Hvis jeg kan se, at der bliver talt grimt og skældt ud uden nogen grund, kan jeg godt finde på at stoppe det ved at sige, at det ikke er okay.

Udgivet: august 2021

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.