Et mere sikkert Unilogin

Når elever og forældre efter vinterferien logger ind på Aula med Unilogin, er ikke alt, som det plejer at være. Den kendte grå boks til indtastning af brugernavn og adgangskode har fået et nyt udseende, og hele Unilogin-maskinen er blevet opgraderet til et mere sikkert niveau.

TEKST: POUL EXNER
FOTO: MAJ CARBONI

Den første måned er adgangskoden den samme, men herefter bliver man bedt om at ændre adgangskoden. Og formen for adgangskoden afhænger af klassetrin:

 

  • 0.- 3. klasse får en adgangskode bestående af fire ikoner, der minder om piktogrammer. Eleven kan ikke selv bestemme sin adgangskode.
  • 4. – 6. klasse får en adgangskode bestående af et sammensat ord. Dit barn kan selv ændre adgangskoden til noget andet.
  • 7. klasse og ældre samt forældre får en adgangskode med både ord og tal, som de selv kan ændre. Koden skal som minimum indeholde minimum et stort bogstav samt tal. og man bliver bedt ændre koden minimum en gang om året.
Eksempel på indskolingselevs adgangskode
Med det nye Unilogin er det også slut med papirstrimler med kodeord i penalhuset. Skolens personale kan ikke længere printe lister med elevernes brugernavne og adgangskoder. Dem skal man eleverne selv huske. Til gengæld får forældrene adgang til med NemID at nulstille sine børns adgangskoder, hvis de ikke kan huske dem.

Oven i at Unilogin i sig selv bliver mere sikkert, kommer der også et ekstra sikkert lag, som kan bruges til personfølsomt indhold. Her er der lavet en slags to-faktor-login, hvor barnets Unilogin er ”første faktor” og en voksen – lærer, forælder eller kontaktperson – er ”anden faktor”. Som forælder kan man anvende sit NemID til dette ekstra sikre login. Det gør man på den computer, tablet eller smartphone, som barnet anvender.

LÆS OGSÅ: Ti råd til at skabe gode skærmvaner hos dit barn
I nogle kommuner og skoler har man egne lokale loginløsninger. Her man mange hidtil brugt brugernavn og adgangskode fra Unilogin, og det har kunnet lade sig gøre, fordi det var muligt at synkronisere de lokale løsninger med Unilogin. Men den mulighed giver usikkerheder og forsvinder derfor med det nye Unilogin. Vær derfor opmærksom på, hvad skolen siger om, hvornår man skal bruge Unilogin, og hvornår en lokal login-løsning skal anvendes.
LÆS OGSÅ: Unge ændrer unges adfærd på nettet

Styrelsen for It og Læring har lavet en række materialer om det nye Unilogin, som kan ses her:

1
Første login med Unilogin.

2
Tildel dit barn en ny adgangskode.

3
Giv adgang til elev.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at blive en kritisk mediebruger

Udgivet: Februar 2020

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.