
Skældud
Der er ikke den store forskel på at slå og skælde ud, mener eksperter. Vi ved, at skældud skader børn. Så hvorfor skælder de fleste lærere og forældre ud alligevel? Og hvad kan vi gøre i stedet? Scroll ned og læs mere.
Skældud
Beskyttet: Inspiration til workshop om skældud
Der er intet uddrag, da dette er et beskyttet indlæg.
Læs mereBeskyttet: Podcast: Sådan skaber vi en skole uden skældud!
Der er intet uddrag, da dette er et beskyttet indlæg.
Læs mereBeskyttet: Podcast: Sådan holder du op med at skælde ud!
Der er intet uddrag, da dette er et beskyttet indlæg.
Læs mereBeskyttet: Podcast: Derfor skal vi holde op med at skælde ud!
Der er intet uddrag, da dette er et beskyttet indlæg.
Læs mereSkældud er skadeligt for børn. Hvorfor gør vi det alligevel?
Depression, lavt selvværd og psykiske udfordringer. Sådan kan skældud påvirke et barn langt ud i fremtiden. Og så virker det endda modsat, så børnene i højere grad gør det, de ikke må. Alligevel skælder størstedelen af lærere og forældre børnene ud. Nu vil forskere skabe en bevægelse for en skole uden skældud. Forældrene bakker op.
Læs mereDet siger forældre om skældud
Magasinet Skolebørn har spurgt 870 forældre til børn i folkeskolen om deres oplevelse af skældud i skolen og derhjemme. Her kan du se et udpluk af, hvad de svarede.
Læs mere3-trins raketten til en fremtid uden skældud
Hvad vil vi gerne have, at børn og unge skal tage med sig ud i skolegården? Og i livet? Hårdt sprog smitter. Men det gør gode måder at kommunikere på også. ”Når de voksne bidrager til en god stemning, skaber det positive følelser hos eleverne – og det fremmer empati, venlighed, hjælpsomhed, kreativ tænkning og evnen til at se løsnings-muligheder. Og så mindsker de stress,” fortæller forfatter bag Skole Uden Skældud, Mette Thor Jørgensen, der i 17 år har undersøgt, hvordan det er muligt at være lærer uden at skælde ud. Her får du hendes tre trin til at undgå skældud.
Læs mereErik Sigsgaard: Elever får skældud, fordi skolens rammer er for snævre
At undgå skæld ud kan ikke klares ved at ændre stil og tale sødt. Det er et spørgsmål om hele måden at lave skole på, mener en af landets mest anerkendte børneforskere, Erik Sigsgaard. Skolen har spærret eleverne inde i så snævre rammer, at det er for svært ikke at træde ved siden af. Og få skældud for det.
Læs mereHar vi indrettet skolen til børnenes bedste, hvis eleverne får skældud?
De fleste er enige om, at det er skidt, når uro i klassen betyder, at eleverne ikke kan koncentrere sig om undervisningen eller den faglige fordybelse.
Læs mereElever: ”Skældud giver skyldfølelse”
Louis, Emilia og Aslak har alle tre prøvet at blive skældt ud. De er enige om, at det ikke er sjovt, og det giver en dårlig smag i munden efterfølgende. De kan også få det dårligt, hvis eleverne på skolen taler hårdt til hinanden – også selvom de ikke selv er en del af det.
Læs mereDa historien om en snor virkede meget bedre end skældud
Telefonen ringede midt på eftermiddagen. Om jeg kunne komme over i fritidshjemmet? Min dreng havde været involveret i en alvorlig affære, som krævede handling. I værste fald kunne politiet blive involveret. Det var den dag, Tillidssnoren blev introduceret overfor min mellemste.
Læs mereSådan undgår du at skælde ud
Der er ingen principiel forskel på at overfuse et barn med skældud og på at øve fysisk vold mod barnet. Begge dele gør ondt, bare på forskellige måder. Alligevel har fleste voksne har skældt ud på et eller andet tidspunkt. Du behøver ikke at være skamfuld over fortiden, hvis du bare skifter spor. Børn er almindeligvis gode til at give voksne en ekstra chance. Så tag den og læs her, hvad du kan gøre i stedet for at skælde ud.
Læs mere”Børnene kalder hinanden for ’luder’ eller ’homo’, men tænker ikke over, hvad det betyder”
Sproget blandt eleverne i folkeskolen er blevet grovere og mere sexistisk de senere år, mener flere. Dette er en ganske naturlig udvikling i samfundet, men for at komme problemet til livs, skal der mere dialog på bordet.
Læs mereMå vi så få ro! Men hvordan?
Forskning viser, at skæld ud ikke virker. På uroskabende børn har det ligefrem den modsatte effekt, forklarer psykolog Gøye Thorn Svendsen.
Læs mereFør vi kender årsagerne, kan vi ikke bekæmpe uroen
Ingen ved, om uroen i folkeskolen reelt er stigende. Der er dog ingen tvivl om, at problemet opleves som stort af både elever, lærere og forældre.
Læs mere