Vælg side

Giv dit barn gode gaming-vaner

Guide til forældre:

Sådan giver du dit barn sunde gaming-vaner

Computerspil kan være en god fritidsaktivitet for dit barn, men det kan også skabe problemer at spille for meget. Her får du 10 gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn til at få et sundt forhold til sin skærm – fra en psykolog, der til daglig behandler børn, der er blevet afhængige af computeren.  

TEKST: LINE FELHOLT
FOTO: COLOUR BOX

10 råd:



1

Dan fælles front som forældre

Både samlevende og skilte forældre kan med fordel arbejde på en fælles front i fht computerspil. Det kan være forvirrende for et barn at navigere i to forskellige slags regelsæt. Ofte ser vi, at barnet ubevidst fravælger den forælder med de mest strikse regler. Det er hverken fair overfor den forælder, der gerne vil passe på sit barns mentale trivsel, eller barnet selv.

2

Dan fælles front som familier

Ligesom man med fordel kan indtage en fælles front som forældre, er det en god idé at gå sammen med barnets klassekammeraters og venners forældre. Dette gør, at barnet ikke bliver ekskluderet fra onlinefællesskabet og samtidig får mulighed for at være sammen med sine venner i den fysiske verden. I kan evt. tage det op på et forældremøde i klassen.

3

Find ud af om barnet mistrives

Det er vigtigt som forælder at finde ud af, om computerspil er et symptom på en underliggende mistrivsel, eller om det er omfanget af timer bag skærmen, som har kastet barnet ind i mistrivsel. Hvis det er førstnævnte, er det afgørende, at du lytter til dit barn og for alvor er opmærksom på, om dit barn trives i skolen, hjemmet etc. Ofte tager computerspil for alvor fart efter en svær tid. Hvis barnet får frataget computerspillet, uden at den svære tid bliver bearbejdet, kan barnet flygte fra tanker og følelser på andre uhensigtsmæssige måder.

4

Tal om det, der er vigtigt

Computerspil bliver først et problem, når det stiller sig i vejen for noget, der er vigtigt. Ofte fokuserer frustrerede forældre på det negative – skænderier, brudte aftaler, pjækkeri. Men det fokus har uhensigtsmæssige konsekvenser. Børnene føler sig forkerte og misforståede, og forældrene føler sig magtesløse. Tal i stedet om de vigtige ting, som spil stiller sig i vejen for. Fx at samles om maden, have det sjovt sammen og få fælles oplevelser.

5

Gør ikke computeren til guleroden

Mange forældre bruger computeren som gulerod. Det vil sige, at deres barn først må spille, når de fx har hjulpet med opvasken. Eller når de har været ude at lege i to timer. Børn ser dermed ikke værdien i at lege, spille fodbold eller hjælpe til derhjemme, men gør alting som et middel til at få spilletid. Computerspil må aldrig blive en belønning. Belønningen skal være nærvær, fysisk kontakt, leg og fællesskabet i sig selv.

6

Aftal skærmfrie åndehuller

For børn op til 14 år bør man sætte klare regler op. Skærmfrie åndehuller er tidspunkter i løbet af dagen eller ugen, hvor der fast ikke spilles computer eller kigges på telefoner. Ved at have disse åndehuller med i den faste rutine slipper I for skænderier hver gang. De skærmfri åndehuller gælder både voksne og børn. Aftal fx skærmfrie morgener eller aftener. Og begræns i det hele taget isoleret computerspil til en time dagligt eller to timer, hvis barnet hygger sig med venner foran computeren.

7

Sørg for lys og frisk luft

Børn skal have masser af frisk luft og lys. Det gælder også, når barnet spiller. Det er helt afgørende, at vi oplever dagtimerne som lyse og nattetimerne som mørke. Derfor er det uhensigtsmæssigt for et barn at sidde i timevis på et kælderværelse eller med nedrullede gardiner, særligt når solen skinner udenfor. Lad lyset komme ind, sørg for at lufte ud og åbn døren til barnets værelse, så de kan mærke, at der er voksne, der interesserer sig for dem.

8

Lær dit barns computerspil at kende

Du kan med fordel sætte dig ind i, hvad dit barn spiller, da det er en god måde at genoprette forbindelsen til hinanden. Spillene tager ofte så meget tid fra dit barn, at det kan gå hen og blive den eneste reference, dit barn har. Ved at sætte sig ind i de forskellige spil, kan det medvirke til, at i får en fælles platform, hvorfra andre fælles platforme kan spire. Spørg fx: Hvad hedder spillet? Hvad går det ud på? Hvilken karakter spiller du? Hvordan vinder man?

9

Sørg for nærvær og samvær

Vigtigst af alt er opmærksomhed, nærvær og samvær i den virkelige verden. Det er vigtigt for børn at føle sig både fysisk og emotionelt forbundne til andre. Bak op om og opfordr barnet til at deltage i offline fritidsaktiviteter med skolekammerater.

10

Start med dig selv

Vil du invitere til forandring i dit barn, skal du først forandre dig selv. Hvis børn betragter deres forældre være meget online, er der øget risiko for, at de selv vil være meget online. Som forældre skal I selv turde slippe skærmen. Sørg eksempelvis for, at jeres skærmtid som forældre foregår på hjemmekontoret eller arbejdspladsen.

 

Kilde:
David T. Madsen, psykolog, behandler og stifter af Dabeco – Dansk Behandling for Computerspil- og Onlineafhængighed. www.dabeco.dk

Udgivet den 28.8.2019

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.