Kontaktforældrenes rolle:
Ambassadør for trivsel i klassen
 

Mange kontaktforældre er drevet af et stort ønske om at skabe et godt fælleskab i deres børns klasse. Her kan du se, hvordan kontaktforældre kan bidrage til trivsel i klassen.

TEKST: SKOLE OG FORÆLDRE
FOTO: ISTOCK

 

N

år elever og forældre føler sig som del af et fællesskab, styrkes trivslen og trygheden for alle, og det er det bedste udgangspunkt for læring. Et fællesskab dannes ved at bruge tid sammen, så klassearrangementer er en god investering.

Som kontaktforældre kan jeres rolle være at opfordre til, at der bliver arrangeret fælles aktiviteter i klassen, men I behøver ikke selv at arrangere dem.
I kan fx tage “Fælles arrangementer” op på et forældremøde, så I sammen i klassen kan aftale, hvor mange arrangementer I gerne vil have, hvilken type aktiviteter og hvem der skal arrangere dem.
Der er forskellige måder at få alle forældre til at tage ansvar for fælles arrangementer, hvilket også kan få flere til at engagere sig i fællesskabet og komme til arrangementerne. I kan fx overveje:

Fællesfødselsdage: Forældrene til de børn, der er født i samme kvartal holder en stor fælles fødselsdag for alle i klassen. Se hvordan I kan gøre det her.

Aktivitetsgrupper: Forældrene opdeles i grupper, der skal samarbejde om at arrangere en aktivitet i løbet af året. Se mere her.

 

TIP! Gør det let ved at bruge Forældrefidusers lette opskrifter på sjove aktiviteter for klassen. Her kan du finde:
Guides til aktiviteter udenfor
Guides til aktiviteter indenfor
Guides til aktiviteter i kort tid
Andre aktiviteter

 

VIGTIGT! Sørg for at holde få, lette og billige arrangementer – helst i nærområdet – så alle kan være med og det ikke bliver en stressfaktor i en travl hverdag. Man behøver ikke tage i legeland eller en klatrepark for at skabe et godt sammenhold i klassen.

 

Få alle med
Det er vigtigt, at så mange som muligt kommer til arrangementerne for klassen, så fællesskabet bliver for alle. Her har kontaktforældrene også en vigtig rolle. Her kan du få:

Tag godt imod nye nye elever og forældre
For både nye elever og forældre i klassen kan det betyde en verden til forskel, at blive budt velkommen til klassen og inviteret ind i fællesskabet. Det kan være kontaktforældrenes opgave eller det kan være andre forældre i klassen, men som kontaktforælder har du et særligt ansvar for, at de gode intentioner bliver ført ud i livet.

Hvad er en kontaktforælder?

De fleste skoler i Danmark har tradition for at vælge kontaktforældre i klasserne – typisk på skoleårets første forældremøde. Nogle kalder det klasseråd, klasseforældre, forældreråd eller trivselsforældre. På nogle skoler vælger man i hver klasse to kontaktforældre, der er det formelle bindeled mellem klassens forældre og skolen. Derudover kan der være en gruppe af forældre – “festudvalget” eller trivselsforældre – der står for at arrangere fælles trivselsaktiviteter for klassen. Andre steder står kontaktforældrene både for arrangementer og er det formelle bindeled.

I Skole og Forældres definition er en kontaktforælder:

1) Ambassadør for trivsel.
2) Bindeled mellem forældre og medarbejdere.
3) Bindeled til skolebestyrelsen.

 

 

TILMELD DIG NYHEDSBREV FOR KONTAKT- OG TRIVSELSFORÆLDRE

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.