Vælg side

Guide:
Sådan gør du besøg fra legegruppen til en succes

Et af børnene er hvedeallergiker, et andet er udadreagerende og I har ikke selv plads. Synes du som forælder, at det er udfordrende at afholde legegrupper? Mangeårig børnehaveklasseleder og formand for Børnehaveklasseforeningen Marianne Giannini giver sine 10 bedste råd her.

TEKST: LINE FELHOLT
FOTO: ISTOCK

1
Hold antallet nede

Legegrupper er ikke noget, der behøver at foregå hver måned året rundt. En omgang legegrupper lige før efterårsferien, en igen før jul og en igen i foråret er fint. Så det holdes nede på 2-3 omgange om året. Man kan finde en skabelon til både forældrebrev om legegrupper og skema til fordeling af børn i legegrupper på Forældrefiduser.dk. Sørg også for, at der max er tre børn udover dit eget i legegruppen, så det er til at overskue.

2
Hold det simpelt

Der er ikke den gode ting, som forældre ikke vil gøre, når legegruppen kommer på besøg, men det er slet ikke nødvendigt. Det gør det både svært for jer selv og for andre forældre, hvis barren sættes højt. Der er mange forældre, der ikke har penge, plads eller tid til det helt store arrangement, og der kommer nemt et pres på dem. Men også på deres børn. Nogle børn ser sig nødsaget til at lyve i rundkredsen i skolen, fordi deres forældre ikke kan stille op på samme måde som andres.

3
Hold det kort

En time til halvanden er nok i en legegruppe. Hent evt. børnene lidt tidligere fra SFO, så I kan nå max et par timer på en legeplads eller i parken, inden deres forældre kommer der og henter dem ved 16-tiden.

4
Få forhåndsviden

Inden man sætter legegrupper i gang, kan det være en god idé, at man på første forældremøde, har en runde, hvor alle forældre fortæller lidt om deres eget barn. Oplægget kan være: Fortæl en ting, dit barn er god til, og en ting, det har lidt svært ved. Så får alle fortalt om noget, der kan være svært, og alle får delt værdifulde oplysninger som: ’Mit barn bliver lidt utryg, når hun skal hjem hos andre’, ’mit barn kan ikke tåle nødder’ eller ’mit barn kan godt komme til at gøre noget dumt’. Det afdramatiserer, at nogle har det svært, når alle har det svært med noget, og det bliver som forældre nemmere at tage de rette hensyn.

5
Tag selv med

Hvis dit barn har det svært med nye konstellationer og derfor ikke føler sig tryg i at skulle hjem til en fra klassen, eller hvis dit barn kan blive udadreagerende i pressede situationer, så overvej selv at tage med i legegruppen. Det giver dit barn tryghed ved konceptet legegrupper, og du kan være en ekstra hjælpende voksenhånd.

6

Husk ja-hatten

Der kan være mange grunde til, at børn ikke har lyst til at komme i legegruppe. Det har de færreste faktisk i starten. Hvis der for eksempel er en skæv fordeling af piger og drenge i klassen, kan du have en pige, som skal i legegruppe udelukkende med drenge eller omvendt. Tag ja-hatten på som forældre, hold køn ude af ligningen og støt dit barn i, at det sagtens kan lege med alle. Børn er meget forskellige, og de kan ikke deles op i for eksempel køn, når de leger. Nogle piger leger bedst med drenge, og omvendt.

7

Hjælp børnene

Som kontakt- eller trivselsforælder kan du være med til at planlægge og arrangere arrangementer for børn og forældre, der kan styrke fællesskabet i klassen. Du kan også stille op til skolebestyrelsen og være med til at sætte rammerne for, at der bliver arbejdet med trivsel på skolen.

8

Hjælp forældrene

Som kontakt- eller trivselsforælder kan du være med til at planlægge og arrangere arrangementer for børn og forældre, der kan styrke fællesskabet i klassen. Du kan også stille op til skolebestyrelsen og være med til at sætte rammerne for, at der bliver arbejdet med trivsel på skolen.

9

Hils på hinanden

Legegrupper er en rigtig god anledning for forældre til at smalltalke med hinanden, når man henter sine børn. Det kan være over en hurtig kop kaffe, hvis det er derhjemme, eller bare en kort hyggesnak på legepladsen. Det gør, at I som forældre lærer hinanden lidt bedre at kende og nemmere kan være åbne om jeres børns udfordringer og løse konflikter, hvis de opstår.

10

Lyt til læreren/børnehaveklasselederen

Det er ikke kun børn, der kan have svært ved at se fidusen i legegrupper. Det kan forældre også. Nogle forældre synes, at legegrupper er besværlige, andre kan ikke se, at de gør den store forskel for deres barn. Men legegrupper er vigtige, fordi der er børn i klassen, som ellers ikke kommer hjem til andre børn og leger. De er også vigtige fordi, det kan være meget sårbart kun at have én bedsteven i klassen. Hvis bedstevennen er syg, på ferie eller flytter skole, står barnet alene tilbage og har ingen at lege med i frikvarterene. Så lyt til lærerne, når de siger, at legegrupper er en rigtig god idé, der styrker det gode klassefællesskab.

Udgivet: februar 2024

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.