Vælg side

Høje forventninger giver gode resultater

Da Vinci Linjen på Vitaskolen i Esbjerg stiller høje krav til eleverne, som kan lide at blive fagligt udfordret. Linjen er for elever i overbygningen, som tidligere har underpræsteret.

TEKST: BIRGIT SØES RASMUSSEN / FOTO: HELENE BAGGER

Uro i forstæderne,” er titlen på den novelle, som 9. klasse arbejder med, den dag Skolebørn er på besøg. Historien indgår i emnet danskhed, der også inkluderer en fælles julefrokost for hele klassen, der er temmelig udansk i skolesammenhæng. Nul disciplinkrise, der er ro, og eleverne elsker at tilegne sig ny viden på Da Vinci Linjen, hvor mottoet lyder ”Den, der arbejder, lærer.”
Ifølge lærer og koordinator Lissie Munk-Jensen savnede eleverne udfordringer i de klasser, hvor de gik, inden de skiftede til Da Vinci Linjen.
”Vi stiller store krav til eleverne, og vi har store forventninger til, hvad de yder, og hvad de kan. Al forskning viser, at store forventninger giver de bedste resultater,” forklarer koordinatoren.
Lissie Munk-Jensen tilføjer, at man også har stor fokus på elevernes sociale trivsel. Klikedannelse, hvor man holder andre ude, tolereres ikke. Generelt er det ikke noget problem, for mange af eleverne har skiftet skole, fordi de hverken trivedes socialt eller fagligt på de skoler, de kom fra. At arbejde i grupper anses som positivt, men det er meget op til enkelte elev at beslutte, om hun vil arbejde solo eller i en gruppe. Frihed under ansvar er ifølge Lissie Munk-Jensen højt prioriteret.

Får lov til meget

”En forudsætning for at gå her er, at man kan og vil arbejde på egen hånd. Vi ser muligheder frem for begrænsninger, og der er vide rammer for udfoldelse. Man udvikler sig ved at få lov.”
I praksis betyder det, at eleverne forventes at tage initiativ til ophold på gymnasier og universiteter for at følge et bestemt fag eller undervisningsforløb i en periode. For nylig snuste en elev f.eks. til et merkantilt fag på HHX, og fire piger var i Frankrig i to uger, hvor de deltog i undervisningen på en folkeskole.
”Vi forventer, at eleverne tænker ud af boksen, også i klassen. At man ikke fremlægger sin novelle ved at stå og tale om handlingen, men i stedet fremlægger med et maleri, rollespil, video, rap eller noget helt andet. Når eleverne går ud af skolen er det med en god portion kreativitet, selvstændighed og initiativ i bagagen,” siger Lissie Munk-Jensen.
Da Vinci Linjen, som startede i 2009, er evalueret af Kirsten Baltzer og Poul Nissen, som forsker i talentfulde børn. De kalder skoleformen ”en bragende succes”, fordi elever, der tidligere underpræsterede, oplever fremgang og succes.
Lissie Munk-Jensen mener, at succesen i høj grad har sammenhæng med en vellykket undervisningsdifferentiering.
”På Da Vinci Linjen har vi altid sagt, at eleverne skal lære det de kan, ikke det de skal. I den nye skolereform står direkte, at alle elever skal lære det, de kan. Det har ikke været formuleret så tydeligt før, og jeg håber, at det vil være med til at ”løfte” de dygtige elever. Det skylder vi både dem og det danske samfund.”

“Alle klasser har en nørd. Vi har 21.”

DA VINCI LINJEN

  • Da Vinci Linjen er for unge på 7., 8. og 9. klassetrin, som efterfølgende vil gennemføre en ungdomsuddannelse.
  • Målgruppen er normalt- og højt begavede unge, der har underpræsteret i deres tideligere klasser.
  • Inden optagelse på linjen, kommer den unge til en personlig samtale.
  • Da Vinci linjen har én 7. klasse, to 8. klasser og to 9. klasser.
  • Eleverne kommer fra Esbjerg kommune og flere omegnskommuner.
  • Linjen er placeret på Vitaskolen i Esbjerg, der har 1200 elever i alt.

Nicolai Toxværd, 9. klasse, Da Vinci Linjen på Vitaskolen

”I min gamle klasse var der for få udfordringer for mig. Der var problemer i klassen med klikedannelse, fastlåste normer og snak i krogene. Jeg kunne lide at gå i skole, men den holdning var upopulær. De andre hadede mig. Jeg havde brug for forandring, da jeg startede på Da Vinci Linjen i 7.klasse. Her bliver jeg fagligt udfordret, og her er der mere frihed til at arbejde, som vi vil. Solo eller sammen. Jeg har forbedret mig i samfundsfag, engelsk og historie. Og jeg har fået gode venner blandt drengene i klassen, som jeg skal fejre nytår sammen med. Jeg har fået engagementet tilbage. Jeg vil gerne uddanne mig til diplomat og arbejde i Udenrigsministeriet.”

Anne Kirstine Bjergmark, 7. klasse, Da Vinci Linjen på Vitaskolen

”I min gamle klasse savnede jeg udfordringer. Ingen gik op i skolen eller gad lave noget. To andre fra min gamle klasse er også skiftet til Da Vinci Linjen. I starten var jeg usikker på at gå her. Jeg var bange for, at jeg ville være for træt, da jeg skal op kl. 6.15 om morgenen, fordi jeg har lang transporttid til skolen. Nu synes jeg, det er lige meget, for jeg har fået gode nye venner. Vi er 27 i klassen, og vi kan sidde en hel time uden den mindste uro. Alle vil gerne lære. Jeg er gået meget frem i matematik, hvor jeg løser opgaver beregnet for 9. klasse.”

Emil Munksgaard Grosen, 9. klasse, Da Vinci Linjen på Vitaskolen

”Den største forskel fra min gamle skole og til Da Vinci-klassen, hvor jeg har gået siden 7.klasse, er elevernes indstilling til undervisningen. I min tidligere klasse bestod en undervisningstime ofte af ti minutters hyggesnak og 35 minutter undervisning. Sådan er det ikke her. Vi tager tingene seriøst, og arbejdsmoralen er en anden. Jeg var dårlig til matematik, da jeg kom her. Nu har jeg lige fået 10. Lærerne skubber hele tiden til os ved at sætte et loft, man kan ramme. De er gode til at give anerkendelse. Jeg kunne forestille mig at læse statskundskab eller jura, som et hop ind i politik.”

5 GODE RÅD til skoler, der vil fremme elevernes talent

  1. Fokusér ikke udelukkende på de bogligt svage, husk også de bogligt stærke.
  2. Mere respekt for forskellighed.
  3. Lærerne skal brænde for deres fag.
  4. Der skal være incitament til at forberede sig.
  5. Eleverne skal ud i “marken” for at lære.

Kilde: Elever fra Da Vinci Linjen

Helle Stausholm Christensen, formand for skole­bestyrelsen på Vitaskolen

”Jeg er glad for, at skolen har mulighed for at udbyde en alternativ linje som Da Vinci. Der foregår spændende ting, som skolens andre børn følger med i. F.eks. projekter og dét at tage ud i verden for at opleve og lære. Det er min opfattelse, at aktiviteterne har afsmittende effekt på undervisningen i de almene klasser. ”

UDGIVET:  Februar 2015

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.