
Podcast: Skole-hjem-samarbejde
I dag er skolen ikke bare et sted, hvor forældrene sender sine børn hen, og skolen skal heller ikke blot undervise eleverne. Uden dialog mellem skole og hjem. Skolen og forældrene skal nemlig samarbejde.
Læs mereVælg side
Skolebørn / Forældrebevægelse
Forældre har en afgørende betydning for deres barns skolegang, viser forskningen. Nogle gange bliver det helt konkret, når forældre engagerer sig i kampen mod skolelukninger, påvirker politikerne til at ændre politik eller går ind i skolebestyrelsen for at få indflydelse på skolen. Her kan de se eksempler på, hvordan skoleforældre kan gøre en forskel.
I dag er skolen ikke bare et sted, hvor forældrene sender sine børn hen, og skolen skal heller ikke blot undervise eleverne. Uden dialog mellem skole og hjem. Skolen og forældrene skal nemlig samarbejde.
Læs mereForældrene elsker den, fordi den gør deres børn trygge og glade. Borgerne elsker den, fordi den får fælleskabet til at blomstre. Bjedstrup Skole er ikke bare et sted, hvor områdets børn undervises. Den er udgangspunkt for livet i landsbyerne og hjerteblod for hele lokalområdet. Så meget, at mange forældre ofrer det meste af deres fritid på at redde skolen fra kommunens sparekniv. Midt i kampen kom storbydrengen, Bertram, på besøg for at mærke på egen krop, hvad en lille landsbyskole kan.
Læs mereSkolernes forældre har husket os på, at den lille lokale folkeskole har så meget mere værdi end de få kroner og ører, man kan spare ved at samle alle skolebørn på store skoler.
Læs mere“Da vi flyttede herud, kunne jeg hurtigt mærke det fællesskab, der er omkring skolen. Det ville jeg ikke snyde os selv for. Alle i nærområdet orienterer sig mod skolen, og det er her, folk møder hinanden og en masse forskellige fællesskaber udspringer,” fortæller Lærke Lilholt, der kæmper for at bevare landsbyskolen.
Læs mereVi valgte Bjedstrup, fordi der lå en folkeskole, som havde det, vi ønsker ved en skole: Den er lille og tryg, de bruger naturen til at lave sjove projekter og så er der en integreret børnehave, som gør skolestarten lettere
Læs mereSom folkeskole har man også et ansvar for klimaet, lyder det fra formanden på Tove Ditlevsen Skole i København.
Læs mereNår forældre står sammen på tværs af skoler, bliver deres stemme hørt. Det viser erfaringerne fra Skole og Forældres lokalafdeling i Aarhus, der fik indflydelse på kommunens budgetforlig, da det blev vedtaget i efteråret 2018. Siden da er der kommet flere lokalafdelinger til.
Læs mereHvis man som skolebestyrelse vil have flere muskler i forhandlingerne med de lokale politikere, kan man med fordel gå sammen. Det har otte skoler i Rebild Kommune gjort.
Læs mereForældreforeningen Brug Folkeskolen arbejder for, at den lokale folkeskole skal være alle forældres førstevalg. Det virker, når forældre taler med forældre. På foreningens indsatskoler er udviklingen vendt, så flere etnisk danske middelklasse forældre vælger folkeskolen fremfor privatskoler.
Læs mereDa Jammerbugt Kommune ville lukke tre små folkeskoler, gik beboerne fra landsbyerne i aktion. Politikerne lyttede og har lovet at lade skolerne overleve, hvis de lokale borgere arbejder for flere tilflyttere. Og det har de gjort. Projektet har pustet nyt liv i både skolen og i byen.
Læs mereEn skolelukning i Kolding har fået et helt andet resultat, efter at skolebestyrelser gik sammen og pegede på alternativ løsning. Det er et af eksemplerne på den forskel forældre kan gøre ved at engagere sig i skolebestyrelsen.
Læs mereFå ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.
Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.