Vælg side

Annoncørbetalt indhold

6 ud af 10 unge overholder aftaler om alkohol, som de laver med deres forældre

Forældre spiller en afgørende rolle, når det handler om at udskyde børn og unges alkoholdebut og mindske deres forbrug. Men forældre er ofte ikke klar over, hvor vigtig deres rolle er. Derfor søger Forældreforeningen Unge og Alkohol forældre, der vil udbrede viden og gode råd om forældrerollen til andre forældre til børn og unge i 6.-9. klasse eller på ungdomsuddannelser.

TEKST: FORÆLDREFORENINGEN UNGE OG ALKOHOL
FOTO: CHRISTOFFER REGILD

Forældre gør en forskel

65 procent af danske hjemmeboende unge overholder altid eller for det meste aftaler om alkohol, mens kun 16 % sjældent eller aldrig overholder aftaler. Det viste undersøgelsen Unges alkoholvaner i Danmark 2019, fra Kræftens bekæmpelse og Trygfonden. Undersøgelsen viste også, at kun en tredjedel af hjemmeboende 15-20-årige har aftaler med deres forældre om alkohol – og at mange unge faktisk gerne vil have den slags aftaler. Mange forældre er dog ikke klar over, hvor vigtig deres rolle er. Det gælder i forhold til viden om, hvor essentielt det er, at man taler med sine børn og unge om alkohol, betydning af selv at være en god rollemodel og at der findes en lang række myter og misforståelser, når det kommer til unge og alkohol. Derfor søger Forældreforeningen Unge og Alkohol nu forældre, der vil være med til at udbrede den viden til andre forældre.

Bliv frivillig i forældrekorpset

Du bliver klædt fagligt på til at tage ud på skoler og holde forældre-til-forældre dialogmøder om unge og alkohol.
Hvis du vil være med eller høre mere om projektet kan du kontakte Ulrich Lauridsen, Formand for Forældreforeningen Unge og Alkohol på mail: ulrich@ffua.dk eller telefon: 23 83 88 38. 

Indsatsen er en del af et 1-årigt projekt, som er støttet af Sundhedsstyrelsen. Indsatsen gennemføres i et samarbejde med Alkohol & Samfund og Forældreforeningen Unge og Alkohol.

Fem gode råd

til forældre om alkohol

1. Lav klare aftaler med dit barn om deres alkoholforbrug og gå i dialog hvis aftalen overskrides.

2. Tag en åben snak om, hvad en god fest indebærer og om dit barns erfaringer fra fester uden at fordømme.

3. Sørg for, at dit barn kan få fat på dig under festen, hvis tingene eskalerer og aftal hjemmetidspunkt.

4. Som forælder kan du tænke over, om dine alkoholvaner er et forbillede for dit barn.

5. Tal med dit barn om at sige fra over for alkohol, og hvordan man undgår at presse andre til at drikke alkohol.

KILDE: ALKOHOL OG SAMFUND

Udgivet: august 2022

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.