Vælg side

Annoncørbetalt indhold

Fælles aftaler for tobak i klassen

Hvis børn oplever, at deres forældre tager tydeligt afstand til tobak, er der mindre risiko for, at de begynder at ryge. Derfor er det vigtigt, at forældre taler med deres børn om tobak. Det gælder både cigaretter, e-cigaretter og snus/nikotinposer. Som kontaktforældre kan I være med til at give dette budskab videre og sikre fælles aftaler om tobak blandt forældre.

TEKST: KRÆFTENS BEKÆMPELSE
FOTO: ISTOCK

Tal om tobak på et forældremøde

Ved at sætte tobak på dagsordenen på forældremøder, er du med til at gøre andre forældre opmærksomme på, at de kan gøre en forskel for, om deres børn begynder at ryge. Samtidig giver det også forældrene i klassen et fælles udgangspunkt for at undgå, at børnene bruger tobaksprodukter til arrangementer i skoleregi.

På forældemødet kan I samarbejde om en fælles indsats ved at blive enige om fælles regler for tobak i klassen.

Sådan kan I tale om tobak på forældremøder

1. Hold et kort oplæg om emnet tobak. Det kan enten være klasselæreren eller dig som kontaktforælder, der gør det. Oplægget kan handle om hvor mange unge, der ryger og forældres betydning for børns rygning. Du kan finde inspiration i dette Power Pointoplæg

2. Tal i plenum om hvor udbredt tobak er i netop jeres klasse. Det gælder både cigaretter, snus, etc. En god pointe er, at selvom få eller ingen ryger i klassen, er det stadig vigtigt at forebygge.

3. Snak i mindre grupper om, hvad forældrene allerede nu gør for at forebygge rygning derhjemme. Som inspiration til denne diskussion, finder du otte dialogkort, hvor forældrene kan forholde sig til, hvordan de vil tackle de forskellige situationer.

4. Tag en plenumsnak om, hvilke aftaler, der skal gælde i dit barns klasse. F. eks. Må der ryges til privatfester? Du finder et ark med klassens fælles røgfri aftaler, I kan krydse af og snakken skal gerne ende ud med en konkret aftale.

5. Klasselæreren formidler aftalen til eleverne i klassen. Forældrene kan også selv fortælle om den til deres børn.

 

Få mere inspiration

Vil du læse mere, om hvordan forældre kan understøtte deres børn til ikke at ryge, så find inspiration på www.røgfrifremtid.dk/foraeldre.

 

Udgivet: januar 2022

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.