Vælg side

Mille på 14 år:

Hvorfor laver I en skole, hvor børn mistrives?

Jeg har flere gange tænkt, at der var noget galt med mig, fordi jeg ikke kunne få mig selv til at passe ind i skolens rammer, uanset hvor meget jeg prøvede. Hvorfor indretter man ikke skolen, så alle har lyst til at være der? Hvorfor spørger I ikke os børn? Det er jo os, det handler om.

TEKST: MILLE KAUFMANN, 14 ÅR
FOTO: PRIVAT

Jeg har kæmpet med angst siden jeg var 7 år gammel, og har haft rigtig svært ved at gå i en fysisk skole. De rammer, der var blevet lavet, passede ikke til mig. Skolen gjorde mig nervøs og utryg, hvilket gjorde at jeg skulle bruge utroligt mange kræfter på at være der. Jeg har flere gange tænkt, at der var noget galt med mig, fordi jeg ikke kunne få mig selv til at passe ind i de rammer, uanset hvor meget jeg prøvede. Under Corona var det lige pludselig ikke en udfordring at gå i skole, for når jeg var online slap jeg for at skulle op på skolen fysisk og den utryghed jeg følte der. Når jeg var hjemme, var jeg i mine trygge rammer. Jeg fik også mere medbestemmelse over min dag, og meget mere overskud og lyst til at lære. 

Nu har jeg valgt at gå en anden vej, og er startet på en online skole. Nu har jeg ro i maven hver dag, og mine lærere er de sødeste og mest positive lærere, jeg nogensinde har haft, og giver en lyst til at lære. Alt er frivilligt, og der er intet pres. 

Hvordan kan det være, at man fortsætter med at lave skole, hvor så mange børn mistrives, får angst, stress mm. Man ved jo godt, at der er MANGE børn som mistrives i skolen, men hvorfor gør man så ikke noget ved det? Hvorfor laver man ikke skole, så det kan passe til alle og hvor alle kan føle sig tilpas? Man glemmer, at alle folk er forskellige og har forskellige behov. 

Folk bliver hele tiden sat i kasser, som samfundet mener, at de skal passe ind i, men man glemmer, at man kan lave sin egen kasse, som passer til den person man er. Hvorfor insistere man på, at børnene skal passe til skolesystemets kasser og ikke omvendt? 

Ligesom en plante har brug for forskellige forhold til at udvikle sig og blomstre, har børn også brug for næring, der passer præcis til dem. 

Jeg drømmer om, at man nytænker skolen og skaber flere muligheder, så man frit kan vælge dét, der passer til én selv, så man kan bevare den nysgerrighed og glæde, man som nystartende barn kommer med første skoledag. 

Hvad med at spørge os børn og unge om hvilken skole vi ønsker os? Det er jo os det handler om, og os der er eksperterne. 

Udgivet: oktober 2022

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.