
Lærer: “Det giver god mening med specialbørn i klassen. Hvis man har ressourcerne.”
Dorthe Olsen er lærer og har to børn med ADHD i sin femteklasse. Og en del andre med særlige behov. Her fortæller hun om sin hverdag.
Læs mereVælg side
Skolebørn / Særlige behov
Alle børn er forskellige, men nogle har større udfordringer og mere særlige behov end andre. Det kan være på grund af diagnoser, sygdomme eller en svær situation i hjemmet.
Skolen skal gerne passe til de børn, der går i den. Mange børn med særlige behov trives og udvikler sig godt i den danske folkeskole – nogle med ekstra støtte. Der er dog også mange familier, der oplever udfordringer med, at barnet ikke får den hjælp i skolen, der er behov for.
Her har vi samlet artikler, der handler om de udfordringer, der kan være i skolen for elever med særlige behov, men også gode råd til, hvad forældre kan gøre.
Dorthe Olsen er lærer og har to børn med ADHD i sin femteklasse. Og en del andre med særlige behov. Her fortæller hun om sin hverdag.
Læs mereBørn med ADHD er ikke altid nogen, der forstyrrer hele tiden eller har det rigtig svært. Som mor til en dreng med ADHD vil forfatter Cecilie Kondrup Michelsen gerne vise, at den ekstra energi og kreativitet kan også være berigende.
Læs mereAlle forældre ønsker, at deres barn har det godt i skolen, og bliver bekymrede, hvis det ikke har. Læs hvordan du finder den hjælp, dit barn har brug for.
Læs mere6 ud af 10 forældre oplever, at samarbejdet med skolen og/eller kommunen har haft en negativ betydning for deres psykiske overskud til at tage sig af deres barn. Mange venter meget længe på hjælp, høres ikke og oplever, at de får skylden for deres barns mistrivsel. Klik og se, hvad forældrene oplever.
Læs mereHele 77 procent af forældre til børn med særlige behov oplever, at økonomien har betydning for, hvilken støtte deres barn får, viser en ny undersøgelse fra magasinet Skolebørn. Og det går ud over tilbuddet til de sårbare børn og familiens trivsel.
Læs mereOmkring hver tredje forælder til børn med særlige behov har gode erfaringer med tiltag eller tilbud i skolen. Her kan du se, hvad de oplever, har gjort en positiv forskel for deres børn.
Læs mereMagasinet Skolebørn tog til en forstad udenfor Århus for at møde Kirstine og hendes søn, Bastian. Og de lærere på den lokale folkeskole som Kirstine roser for at have gjort en kæmpe forskel for hendes søn. Også selvom det ikke gik helt, som de havde håbet på med Bastian.
Læs mereKom med ind i klasselærer Ann-Berits stue og hør hende hyggesnakke med 15-årige Mie og hendes mor Anne. Om dengang Mie forklarede klassen om sit indre tordenvejr, da tværfløjten røg ud ad vinduet, og da der skete noget næsten magisk med Mies udvikling.
Læs mereEn længe ventet evaluering fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) viser, at målet om god inklusion langt fra er nået
Læs mereMette Engel-Holm er skolelærer og har brugt 20 års erfaring fra børn med særlige behov til at skrive en dystopisk fremtidsroman.
Læs mereMange forældre kontakter Forældrerådgivningen med problemer omkring skole-hjem-samarbejdet. Det fortæller leder af Skole og Forældres Forældrerådgivning i podcasten Spørg’ om Skolebørn. Her fortæller en mor om, hvordan det er at føle sig afvist af skolen og ikke blive lyttet til
Læs mereInklusion i folkeskolen:”Det er en smuk tanke, hvis vi kan skabe en skole, der kan favne...
Læs mereAntallet af børn, der får en psykiatrisk diagnose, er fordoblet på få år. Forældre og skole kan have behov for at få sat navn på barnets udfordringer. Men diagnoser kan også stemple et barn, og udløser ikke altid den støtte, som forældrene håbede på. Temaet i dette afsnit af Spørg om skolebørn er: Diagnose – og hvad så?
Læs mere46 procent af forældre til børn med særlige behov oplever, at deres barn kun i “ringe grad” eller “slet ikke” udvikler sig fagligt i skolen. Det samme antal oplever, at det står skidt til med deres barns sociale udvikling. Hver tredje barn mistrives. Det viser en ny undersøgelse fra Skole og Forældre med 1.433 besvarelser.
Klik og se, hvad forældrene oplever.
Har dit barn brug for støtte? Sådan gør du Mange forældre oplever, at det er svært at finde ud af,...
Læs mere7 ud af 10 forældre til børn med særlige behov oplever skolen og kommunens samlede håndtering af deres barns situation som “ikke så god” eller “meget dårlig”, viser en ny undersøgelse fra Skole og Forældre med 1.433 besvarelser.
Klik og se, hvilke udfordringer forældrene oplever.
Temaet er angst blandt skolebørn. Vi skal lytte til en families historie, hvor barnets angst for at være i skole præger dagligdagen.
Læs mereNogle børn sanser mere intenst end andre. De kan fx blive meget påvirket af larm, konflikter eller tøj, der sidder stramt. I sig selv er det hverken en diagnose eller nødvendigvis et problem at være særligt sensitiv – stærke sanser er gode for både læring og trivsel. Men et sensitivt barn kan blive overstimuleret, og så bliver trækket en belastning. I dette webinar kan du høre Ulla Hinge Thomsen, forfatter til bestselleren Særligt sensitiv fortælle om de sensitive træk, og møde lederen af Skole og Forældres forældrerådgivning, Rikke Alice Bille, der hver dag hjælper forældre med børn i mistrivsel.
Læs mereI snart tre år har Petras søn Alvin mistrivedes i skolen, og det sidste år har han slet ikke været i skole. Han er ordblind, viser tegn på autisme og er angst for at komme uden for sit hjem. Her fortæller Petra, hvordan Alvin’ problemer har væltet hendes lille familie, og hvordan hun har oplevet at blive mødt, når hun har bedt om hjælp til sin søn.
Læs mereHele familier går ned med stress og depressioner, når et barn har bekymrende meget fravær på grund af mistrivsel i skolen. Skolevægring kunne måske undgås med den rette støtte i rette tid. I Aalborg er forældrene gået sammen for at gøre noget ved sagen.
Læs merePPR, PPV, VISO og §50. Det er op til forældrene selv at finde rundt i en labyrint af forkortelser, forvaltninger, forundersøgelser, paragraffer og regler, hvis de har brug for støtte til deres barn med særlige behov eller skolevægring. Det er en af de største udfordringer i forløbet, fortæller forældre, der føler sig magtesløse.
Læs mereEn manual på over 300 sider – med konkrete spørgsmål til forundersøgelser, dagsorden til møder og arbejdsark til elever og forældre – skal hjælpe skolevægrende børn ved at gøre indsatsen systematisk og forskningsbaseret. I Aarhus Kommune har projektet Back2School hjulpet familier med at øge trivslen. Nu vil forskerne bag udbrede konceptet til resten af landet.
Læs mereHvidovre har i lidt over to år satset på et særligt skolevægringsteam, som rykker ud til børn, der ikke går i skole. 46 sager har de haft, og langt de fleste er de lykkedes med. Indsatsen er tværfaglig, og der skræddersys et forløb til hvert enkelt skolevægrende barn.
Læs mereForældre til børn med skolevægring eller langvarig sygdom har forgæves råbt på fjernundervisning i årevis. Da corona-virussen ramte Danmark kunne det hele pludselig lade sig gøre. Nu vil forældrene have, at erfaringerne kommer deres børn til gode. Men skolerne har tilsyneladende valgt at gå tilbage til det gamle. Mads og Heidi er begge forældre til børn, der stortrives med fjernundervisning.
Læs mereTrods et stigende fokus på ordblindhed, mangler mange skoler og lærere viden om, hvordan de støtter ordblinde elever. Hver anden folkeskole nedprioriterer at afsætte tid til efteruddannelse i ordblindhed.
Læs mere”Luften er tyk af larm og dårlig luft. Kvalmen sniger sig ind på Tobias igen. Hvad skal der ske nu? Skal de have vikar igen? Tobias hjerte banker hurtigt.” Det er en ganske almindelig skoledag. De andre børn ser ud til at være glade, men i Tobias’ hoved er der angst og kaos. Her giver hans mor sit bud på, hvordan en dag i hans liv må føles.
Tobias fik senere diagnosen, GUA, der er en autisme spektrum forstyrrelse.
Alt for mange børn og teenagere med tegn på depression bliver ikke opdaget. Det kan betyde fravær fra skolen og sværere sygdomsforløb. Men i samarbejde med skolen kan vi forældre gøre meget for at hjælpe, hvis vi ved, hvordan vi opdager depression og hvad vi så skal gøre.
Læs mereDepression er en psykisk sygdom, som ændrer den måde, dit barn er på normalt. Derfor skal man som forælder også hjælpe med ting, som man ikke plejer at gøre. Her får du 7 gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn gennem en depression fra professor Anne Thorup fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, der forsker i børn og psykisk sygdom.
Læs mereSom forælder kan du selv hjælpe dit barn af med sin milde til moderate angst. Det kræver ikke den store psykologeksamen, men blot nogle få gode værktøjer. Her får du de bedste råd fra lederen af Center for Angst ved Københavns Universitet.
Læs mereOp til hvert tiende barn vil opleve at få en angstlidelse i barndommen. Med den rette behandling kan langt de fleste dog blive helt fri
for den pinefulde tilstand, som kan have store konsekvenser for trivsel og læring. Vejen går gennem mere viden, færre særregler – og forældrene, fortæller lederen af Center for Angst.
Skoler og kommuner er ikke gode nok til at lytte til forældrenes erfaringer og bekymringer. Det mener næsten halvdelen af 1.175 forældre til børn med særlige behov ifølge en ny undersøgelse fra magasinet Skolebørn.
Læs mereFor nogle betyder manglende støtte, at deres børn får angst og skolevægring eller må flyttes til specialskoler.
Læs mereAngst, stress og depression. Det er bl.a. de konsekvenser, som forældre oplever af deres kamp for at få den rette hjælp til deres børn med særlige behov.
Læs mereForældre ønsker, at deres barn er med i skolens fællesskab. Børn er forskellige, så vi er nødt til at tage hensyn og indrette skolen til de børn der er.
Læs mere“Inklusion er en spareøvelse”, “Der er ikke sat penge nok af til at inkludere elever med særlige behov i folkeskolen” (..)
Læs mereBåde den faglige og sociale udvikling i skolen går i stå for mange børn med særlige behov, viser en undersøgelse blandt forældre til børn med særlige behov.
Læs mere4 elever med autisme, 12 elever fra distriktet og 2 lærere. Det er opskriften på god inklusion, oplever Katrinebjergskolen i Aarhus.
Læs mereForældre og skole kan have behov for at få sat navn på barnets udfordringer. Men diagnoser kan stemple et barn og udløser ikke altid støtte.
Læs merePå alle ungdomsuddannelser i New Zealand arbejder de med genoprettende praksisser.
Læs mereMange skoler bruger straf og sanktioner i forsøget på at løse deres udfordringer med elever, der ikke gør som der bliver sagt
Læs mereI børnehaven og gennem de første år af skolen har 13-årige Anders haft svært ved at falde til.
Læs mereI Forældrerådgivningen handler problemerne oftest om, at forældrene ikke føler sig lyttet til og ikke bliver medinddraget, når deres børn har problemer.
Læs mere6 gode råd, når skole-hjem-samarbejdet er svært KILDE: Forældrerådgivningen, Skole og Forældre...
Læs mereAngst. Det begyndte med ondt i maven. Senere stak Isabella af fra klassen, isolerede sig og blev febrilsk, når hun skulle afleveres.
Læs mereAngst er den mest almindelige form for psykisk lidelse hos børn og unge.Læs her, hvordan forældre og skole sammen kan spotte og hjælpe de angste børn.
Læs mereI hver skoleklasse sidder i gennemsnit mindst fem særligt sensitive. Det er børn, der suger indtryk til sig i højere grad end andre.
Læs merePå Engbjergskolen i Herning har lærere, forældre og elever gennem de seneste syv år arbejdet sammen om gøre børnenes forskellighed til en styrke.
Læs mereFå 6 gode råd til hvordan du som forældre kan støtte fællesskabet.
Læs mereSødalskolen i Århus har som den første folkeskole i Danmark hjernetrænet børn med ADHD, autisme og svær depression.
Læs mereI skoleklasser sidder oftest et barn, der har så høj begavelse, at det kræver ekstra af lærerne at udfordre dem og undgå, at de mistrives og underpræsterer.
Læs mereLæs mere her og få gode råd til hvordan du kan støtte forældrefællesskabet og dermed også støtte klassens fællesskab.
Læs mereFå en masse gode råd til, hvordan du støtter børn der er højt begavede.
Læs mereLivet havde nok set anderledes ud for komiker, Anders Stjernholm, hvis skolen havde været bedre til at udnytte elevernes forskelligheder.
Læs mere7 gode råd til forældre med særligt sensitive børn TEKST: ULLA HINGE THOMSEN ILLUSTRATION:...
Læs mereFå ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.
Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.
Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.