Vælg Side

Særlige behov

Alle børn er forskellige, men nogle har større udfordringer og mere særlige behov end andre. Det kan være på grund af diagnoser, sygdomme eller en svær situation i hjemmet.
Skolen skal gerne passe til de børn, der går i den. Mange børn med særlige behov trives og udvikler sig godt i den danske folkeskole – nogle med ekstra støtte. Der er dog også mange familier, der oplever udfordringer med, at barnet ikke får den hjælp i skolen, der er behov for.
Her har vi samlet artikler, der handler om de udfordringer, der kan være i skolen for elever med særlige behov, men også gode råd til, hvad forældre kan gøre.

Særlige behov

Alle børn er forskellige, men nogle har større udfordringer og mere særlige behov end andre. Det kan være på grund af diagnoser, sygdomme eller en svær situation i hjemmet. Skolen skal gerne passe til de børn, der går i den. Mange børn med særlige behov trives og udvikler sig godt i den danske folkeskole - nogle med ekstra støtte. Der er dog også mange familier, der oplever udfordringer med, at barnet ikke får den hjælp i skolen, der er behov for. Her har vi samlet artikler, der handler om de udfordringer, der kan være i skolen for elever med særlige behov, men også gode råd til, hvad forældre kan gøre.

Find og hjælp de angste børn

Op til hvert tiende barn vil opleve at få en angstlidelse i barndommen. Med den rette behandling kan langt de fleste dog blive helt fri
for den pinefulde tilstand, som kan have store konsekvenser for trivsel og læring. Vejen går gennem mere viden, færre særregler – og forældrene, fortæller lederen af Center for Angst.

Læs mere

Webinar: Er dit barn særligt sensitivt?

Nogle børn sanser mere intenst end andre. De kan fx blive meget påvirket af larm, konflikter eller tøj, der sidder stramt. I sig selv er det hverken en diagnose eller nødvendigvis et problem at være særligt sensitiv – stærke sanser er gode for både læring og trivsel. Men et sensitivt barn kan blive overstimuleret, og så bliver trækket en belastning. I dette webinar kan du høre Ulla Hinge Thomsen, forfatter til bestselleren Særligt sensitiv fortælle om de sensitive træk, og møde lederen af Skole og Forældres forældrerådgivning, Rikke Alice Bille, der hver dag hjælper forældre med børn i mistrivsel.

Læs mere

”Alvin har ikke været i skole i et år”

I snart tre år har Petras søn Alvin mistrivedes i skolen, og det sidste år har han slet ikke været i skole. Han er ordblind, viser tegn på autisme og er angst for at komme uden for sit hjem. Her fortæller Petra, hvordan Alvin’ problemer har væltet hendes lille familie, og hvordan hun har oplevet at blive mødt, når hun har bedt om hjælp til sin søn.

Læs mere

Hvad karakteriserer højtbegavede børn? Og hvad kan skolen og forældrene gøre for at støtte dem?

Når børn med en høj IQ skal begynde i skole, tror de ofte det er et ”Himmerige”, hvor de kan dele deres nysgerrighed og entusiasme for viden med klassekammerater og lærere. Alt for ofte ender de i stedet med at føle sig anderledes og alene i deres måde at opleve og forstå verden på. Se, hvad der karakteriserer højtbegavede børn, og få gode råd til skolen og til forældrene.

Læs mere

Forældre og eksperter: Erfaringer med fjernundervisning bør bruges til børn med skolevægring

Forældre til børn med skolevægring eller langvarig sygdom har forgæves råbt på fjernundervisning i årevis. Da corona-virussen ramte Danmark kunne det hele pludselig lade sig gøre. Nu vil forældrene have, at erfaringerne kommer deres børn til gode. Men skolerne har tilsyneladende valgt at gå tilbage til det gamle. Mads og Heidi er begge forældre til børn, der stortrives med fjernundervisning.

Læs mere

“Hvorfor kan jeg ikke bare være ligesom de andre børn?”

”Luften er tyk af larm og dårlig luft. Kvalmen sniger sig ind på Tobias igen. Hvad skal der ske nu? Skal de have vikar igen? Tobias hjerte banker hurtigt.” Det er en ganske almindelig skoledag. De andre børn ser ud til at være glade, men i Tobias’ hoved er der angst og kaos. Her giver hans mor sit bud på, hvordan en dag i hans liv må føles.
Tobias fik senere diagnosen, GUA, der er en autisme spektrum forstyrrelse.

Læs mere
Indlæser

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.