Vælg side

7 idéer til

Arrangementer for klassen under corona

Flere forældre oplever, at deres børn føler sig ensomme og uden for fællesskabet, fordi de fælles aktiviteter for klassen bliver aflyst på grund af corona. I forældre kan overveje, hvordan I kan være med til at styrke sammenholdet i klassen samtidig med, at I overholder restriktionerne. Det bliver jo nok ikke heeelt det samme, men det kan alligevel gøre en forskel.
Her får I 7 idéer til aktiviteter I kan lave sammen i klassen – hver for sig.

TEKST: MAJ CARBONI
FOTO: COLOURBOX

1. Gå challenge i klassen

Danske børn og unge får rørt sig markant mindre under corona-nedlukningen og det kan ses på vægten, viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU). Slå et slag for både mere motion og fællesskab i klassen ved at lave en gå challenge blandt forældre og elever i klassen. Hvilken familie kan gå længst de næste to uger? Hver familie måler deres skridt på telefonen under fælles gåture og kan fx lægge et screendump af skærmen med skridttælleren + det samlede antal skridt på klassens Facebook-gruppe, Aula eller lign. Efter to uger vinder den familie, der har gået flest skridt.

LÆS OGSÅ: Sådan kan kontakt- og trivselsforældre hjælpe klassen, mens skolen er lukket

2. Lav en skattejagt eller gå på geocaching

Hvis der er brug for lidt mere spænding for at lokke børnene med på gåtur, kan I også kaste jer over “Geocaching”. Det er en sport, hvor man ved hjælp af en GPS-modtager kan finde “skatte” i naturen. En person gemmer en cache (skat) et sted og offentliggør koordinater og beskrivelse af stedet på geocaching.com. Cachen er en lille beholder som eksempelvis en plasticbøtte, som indeholder en blyant, en logbog og forskellige “gaver” af typisk ingen eller ringe værdi. Det kan fx være små legetøjsfigurer eller lign. Når man har fundet cachen, skriver man i logbogen, tager en af tingene og lægger en anden ting i stedet (af samme værdi). I kan lave jeres egen geocaching for klassen (hver familie kan fx lave en cache et sted i nærområdet) eller I kan bruge de cache, der allerede er lavet, som kan findes ved at downloade app’en. Se her. 
I kan læse en guide om geocaching her.
I kan også arrangere et løb udenfor med forskellige digitale poster fx med app’en woop. Se mere her.

3. Lav en quiz

I kan selv lave en quiz, hvor spørgsmålene læses op af en “quizmaster” på Zoom, Teams eller lign. og lade familierne derhjemme diskutere svaret og skrive det ned på et stykke papir. Bagefter giver “quizmasteren” svaret og familierne kan selv holde øje med, hvor mange rigtige, de har fået. Quizzen kan også laves i Kahoot ved at dele skærmen i fx Zoom eller gå ind på quizzen på en mobiltelefon ved siden af skærmen. I kan lave jeres egne spørgsmål om fx året der gik i klassen eller bruge en quiz, der er lavet på forhånd.
Her kan du fx finde forskellige quiz’er online.

HAR DIT BARN SVÆRT VED AT BLIVE EN DEL AF DET SOCIALE FÆLLESSKAB I KLASSEN?
Ring til Forældrerådgivningen på 70 24 24 68

4. Spil banko sammen online

I kan bede eleverne lave sine egne bankoplader eller downloade nogle gratis, som kan sendes rundt til familierne. Se fx her

LÆS OGSÅ: Mangel på sociale arrangementer skader fællesskabet i klassen

5. Fællesbagning eller kagekonkurrence

Familierne kan foran skærmen bage kager sammen efter fælles instruktion eller opskrift online. Eller I kan pynte kagerne derhjemme foran hver jeres skærm og kåre de flotteste, sjoveste, mest julede eller fantasifulde kager. I kan også konkurrere i sammen at bygge det højeste tårn af vatpinde og klisterbånd. Eller spaghetti sat sammen med skumfiduser. Husk at sende besked ud til familierne om, hvad de skal have klar til arrangementet.

TILMELD DIG NYHEDSBREV FOR KONTAKT- OG TRIVSELSFORÆLDRE

6. Skattejagt i hjemmet

Familierne skal på samme tid indenfor 1 minut finde forskellige ting derhjemme, som så vises frem på skærmen for de andre familier. Det kan fx være: Noget rødt, noget firkantet, noget der begynder med P, noget som man kan bruge til at bage kage med eller familiens største sko…

7. Fællessang hver for sig

Familierne kan skiftes til at bestemme en sang, som de kan få lov til at introducere for de andre. Hvorfor betyder netop den sang noget særligt for dem? Der kan også gives ledetråde, så de andre familier kan gætte på, hvilken sang, de tænker på. Del teksten med de andre på skærmen, så alle kan synge med.

TIP TIL TRIVSELS- OG KONTAKTFORÆLDRE
Inddel klassens elever i online legegrupper, hvor en gruppe elever kan mødes til et online spil eller hygge på sociale medier, så alle elever i klassen oplever at være en del af et fællesskab. Her kan man finde links til forskellige spil, man kan spille sammen online såsom Uno, skak og Yatzi, hvis alle ikke lige er til Mindcraft eller Call of Duty.

HAR DU BRUG FOR RÅDGIVNING?
Fx til hvordan I kan skabe et godt samarbejde i forældregruppen.
Eller hvordan I får vendt et dårligt fællesskab til et godt?
Så kontakt Forældrerådgivningen.
Se mere på www.foraeldreraadgivningen.dk

Opdateret: Marts 2021

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.