Vælg side

5 råd fra Skole og Forældre om hjemmeundervisning i Corona-tider:

Skole derhjemme – hvilket ansvar har vi forældre?

Regeringen og KL har besluttet, at vores børn skal have undervisning i hjemmet, mens skolerne er lukkede. Skolearbejde kan være en god måde at skabe lidt struktur og indhold i dit barns dage, men husk at ansvaret for undervisningen ikke hviler på jer forældre. ”Ingen forældre skal have dårlig samvittighed, hvis de ikke laver skolearbejde med deres børn. I skal først og fremmest have hverdagen til at fungere for familien i den særlige situation,” lyder budskabet fra næstformand i Skole og Forældre, Cecilie Harrits. Her får du hendes 5 råd til de kommende uger med hjemmeundervisning.

TEKST: Cecilie Harrits, næstformand i Skole og Forældre

1
Husk at skolerne har ansvaret.

Hvis dine børn er i nødpasning, så foregår undervisningen der. Hvis dine børn er sendt hjem fra skole, er der stadig undervisning – nu er det bare fjernundervisning. Det er skolerne, der har undervisningspligten, så det er altså ikke forældrenes ansvar at undervise deres børn. Lærerne er uddannede til at undervise, og det er de rigtig gode til. Som forældre kan vi bedst hjælpe ved at opfordre vores store børn til at logge ind på Aula og deres læringsplatform og holde kontakt med deres lærere der. Hvis I ikke kan få fjernundervisningen til at fungere, så skriv til skolen på Aula. Måske kan I opfordre lærerne til at lave en telefonisk/online ’lektie-café’ i et bestemt tidsrum, så eleverne kan få hjælp af deres lærere, hvis de går i stå med opgaverne.

2
Hav fokus på din families trivsel.

Det er vigtigt, at vi får skabt en balance mellem vores forventninger til lærerne, børnene og forældrenes indsats, så vi får familiernes hverdag til at hænge sammen. Mange forældre skal arbejde hjemmefra, og der er derfor heller ikke noget krav om, at du som forælder hjælper dit barn med skolearbejdet. Skolearbejde kan være en god måde at skabe lidt struktur og indhold i dit barns dage, men det er ikke meningen, at hjemmeundervisningen skal give store problemer eller konflikter i jeres familie. Gør det, som fungerer for jer, og stol på, at lærerne er klar til at hjælpe jeres barn godt videre med skolegangen, når hverdagen vender tilbage, og skolerne åbner igen.

3
Hold fællesskabet ved lige, hvis I kan.

Eleverne er meget alene i de kommende uger, så det kan være godt for børnene at holde kontakten til deres venner og klassekammerater. Der er  mange muligheder for at holde kontakten online fx via spil, sociale medier, videoopkald og lignende. Flere lærere laver også forløb i Google docs, hvor eleverne kan arbejde sammen om hjemmeopgaverne.

4
Tag det roligt.

Specielt for de yngste børn kan det være svært med både digital læring og selvstændige opgaver. Her opfordrer vi til at tage den med ro. Læs en historie for dit barn, når der er tid, lav nogle småopgaver eller gå en tur. Det er også helt okay at bruge skærmen både til skoleopgaver og underholdning, så der også bliver tid til, at du selv kan få arbejdet lidt.

5
Hav tålmodighed.

Skolerne arbejder på højtryk på at få undervisningen til at fungere – og mange af lærerne har også børn, som er sendt hjem fra skole. Hav derfor tålmodighed og tillid til, at den undervisning, de tilrettelægger, er den bedst mulige. Hvis der er noget I savner eller undrer jer over, så spørg skolen – det er også en ny situation for dem, og jeres input kan være en stor hjælp.

Find råd og vejledning om corona-virus, skole, forældre og børn her:
https://www.skole-foraeldre.dk/nyheder/corona-information

LÆS OGSÅ: links til relevant information og vejledning vedrørende Corona-epidemiens betydning for skolen

Udgivet: marts 2020

Artiklen er opdateret 18.3. i forhold til myndighedernes udmelding.

Få de nyeste artikler fra Magasinet Skolebørn direkte i din indbakke 4-8 gange om året ved at tilmelde dig herunder. Det er helt gratis. Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.

P.S. Magasinet Skolebørn udgives af Skole og Forældre, landsorganisation for forældre til børn i folkeskolen. Dette tilbud gælder kun forældre på vores medlemsskoler. Ved du ikke om din skole er medlem? Skriv bare navnet på din skole, så tjekker vi det løbende. Ville du bare ønske, at din skole var medlem, så du kunne få nyhedsbrevet? Så tip din skolebestyrelse om, at de kan melde sig ind her.